foto: Ieva Čīka/LETA
No ūdens izvilkts pirmais bļitkotājs, kūtsmēsli piemēslo Dienvidkurzemi, bīstamie drifti: kriminālā province
Neskatoties uz trauslo ledu, bļitkotāji jau sarosījušies un šonedēļ no ūdens jau izvilkts šoziem pirmais ledū ielūzušais zemledus makšķernieks.
112
2021. gada 4. decembris, 08:02

No ūdens izvilkts pirmais bļitkotājs, kūtsmēsli piemēslo Dienvidkurzemi, bīstamie drifti: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kocēnu pagastā ledū jau ielūzis pirmais bļitkotājs un glābēji to steigušies vilkt ārā no ledainā ūdens. Par laimi ugunsdzēsējiem pa priekšu aizsteidzās divas dāmas, kuras neveiksmnieku tieši laikā izķeksēja no ūdens. Bez traģiskām sekām beidzās arī kāda autoavārija Kalvenes novadā, kurs saskrējās traktors, elektroauto un kāds fordiņš. Spēkratu vadītājiem veiksmīgo izglābšanos sagandēja policisti, kuri visiem piestādīja kaudzīti ar pārkāpuma protokoliem.

Ekstrēmu braukšanu pa Kuldīgas centru nācās nožēlot arī kādam kuldīdzniekam, kurš savas jaunās automašīnas driftēšanas spējas pārbaudīja Pilsētas laukumā. Ar veselību gan pašam, gan spēkratam viss ir kārtībā, bet sods par pārgalvību gan būs jāmaksā.

Savukārt Liepājā kāds neģēlis apskādē slimnīcas dakteru un apmeklētāju auto, kuri, pēc viņa domām, esot nepareizi novietoti pie gājēju ietves. Slimnīcas darbiniece aicina cilvēkus nenovietot auto pie Staru terapijas ēkas. Tikmēr Liepājas policisti jau kopš vasaras nesekmīgi vajā nenotveramos pilsētas autoskrāpētājus. 

Bet vērgalieši nu no nākamā gada beidzot būs atbrīvoti no nepatīkamās smakas un mušu mākoņiem, ko rada Ceļmalnieku ūdeļu audzētava. Valsts vides dienests pavēlējis zvēraudzētavu slēgt līdz nākamā gada 20. janvārim.

Pie Liepājas slimnīcas uzdarbojas autoskrāpētāji

foto: liepajniekiem.lv
Ilgākā laika posmā pie Liepājas Reģionālās slimnīcas viens vai vairāki ļaundari sabojājuši vieglo automašīnu virsbūves. Vai tā ir dusmu pilna atriebība par to, ka auto nekorekti novietots, vai ir kāds cits iemesls, nav zināms.

Kādi atriebīgi liepājnieki apsēduši Liepājas reģionālās slimnīcas Staru terapijas ēkas autostāvvietu, kur apskādē mediķu privātās automašīnas. Šajā stresainajā laikā varbūt vajadzētu būt iejūtīgākiem un tik dikti neniknoties uz ārstiem, kuri pie savas darbavietas automašīnu novieto mazliet ne tā kā nākas, jo tas ir vairāk nekā štrunts, salīdzinot ar dzīvībām, par kurām cīnās slimnīcas darbinieki.

Liepājniece Roberta Viļumsone, kura strādā Liepājas slimnīcā, savā “Facebook” raksta: “Vakarā pēc smagas darba dienas iznākot no darba, lai steigtos mājās, jo ir mājsēde – ieraugot šo murgu… tu stāvi un vienkārši tev birst asaras par cilvēka tik cūcisku rīcību…”. Viņai kāds bija saskrāpējis automašīnu. Viņa raksta:

“Vēlos brīdināt slimnīcas darbiniekus un slimnīcas apmeklētājus. Nelieciet savus auto aiz Staru terapijas ēkas - iebrauktuvē, aizšķērsojot gājēju trotuāru… Kādam, tas ļoti nepatīk, jo ir mazliet jāpiecieš “neērtības”.

Izrādās, ka šī “pārmācīšanas metode “ notiekot regulāri, es neesmu pirmā un noteikti arī ne pēdējā, kuras auto ir cietis no šī “varoņa”.
 
Kad steidzies pēcpusdienā uz darbu un visas stāvvietas ir aizņemtas… ieraugot tukšu vietu… tu pat neaizdomājies, ka varētu kādu “tā sadusmot”. Lai arī, cik cilvēks ir dusmīgs, tas neattaisno viņa rīcību BOJĀT SVEŠU ĪPAŠUMU. Par to ir paredzēta administratīvā atbildība, sods vai pat kriminālatbildība!”

Laikraksts “Kurzemes Vārds” raksta, ka vairāki automašīnu īpašnieki, kas savus spēkratus novietojuši pie Liepājas slimnīcas, ir piedzīvojuši nepatīkamus brīžus, kad konstatējuši, ka viņu spēkratus apskādējis ar asu priekšmetu ievilkts dziļš skrāpējums mašīnas sānos. Un nu viņu automašīnām nepieciešams vairāku simtu eiro vērts remonts.

Jāpiebilst, ka šī gada augustā Liepājas autoskrāpētāji uzdarbojās Ezerkrasta mikrorajonā, tur apskādējot ap 40 automašīnu. Jautāta, vai kāds spēkratu bojātājs ir notverts Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Madara Šeršņova laikrakstam ”Kurzemes Vārds” teica: “Šobrīd nav izdevies iegūt informāciju, kas norādītu uz konkrētu personu. Izmeklēšanu apgrūtina tas, ka notikuma vietā nav pilsētas videonovērošanas kameru. Videonovērošanas kameras tika pieprasītas no mikrorajonā esošajām tirdzniecības vietām, taču to ieraksti izmeklēšanai diemžēl nenoderēja. Izmeklēšana uzsāktajā kriminālprocesā joprojām turpinās”.

No ūdens jau izvilkts pirmais ledū ielūzušais bļitkotājs

Sals pieturas vien dažas dienas, tomēr jau tagad pamanīti zemledus makšķernieki, cerot uz kādu lomu. Turklāt ugunsdzēsēji jau saņēmuši pirmo izsaukumu, lai palīdzētu ledū ielūzušam cilvēkam. Trešdien kāds vīrietis Valmieras novada Kocēnos novadā, dodoties makšķerēt, uzkāpa uz ledus, pagāja apmēram 20 metrus un ielūza. Par laimi, netālu atradās divas sievietes, kuras viņu izglāba, vēsta ReTV.

VUGD Valmieras daļas vada komandieris Reinis Pinnis pastāstīja: “Ierodoties notikumu vietā tika konstatēts, ka jau garāmgājēji, tuvumā esoši cilvēki - divas sievietes bija jau izglābušas šo vīrieti no ūdens”.

Tikmēr pašvaldības viena pēc otra izplata rīkojumus, ka pašlaik aizliegts atrasties uz ledus. Glābēji brīdina: “Ielūstot ledū, ne tikai pašam cietušajam ir risks neizkļūt laukā, bet arī cilvēkiem, kuri mēģina palīdzēt”.

Reinis Pinnis skaidro: “Ir jāprot izvērtēt arī savas spējas glābt citus cilvēkus šādās situācijās, jo jābūt gatavam, ka pats var ielūzt. Nevajadzētu doties uzreiz klāt pie cilvēka, jāmēģina atrast kādus priekšmetus, vai tas ir koks, šalle, vai drēbe, labākajā gadījumā virve un tad guļus rāpot pie šī cilvēka”. Iestājoties pirmajiem mīnusiem, arī šis gads nav bez izņēmumiem -  cilvēki metas baudīt ziemas priekus uz ledus.

Latvijas Makšķerēšanas sporta federācijas valdes loceklis Harijs Raciborskis iesaka ne tikai iesācējiem, bet arī pieredzējušiem makšķerniekiem, pirms kāpt uz ledus, pārliecināties, vai tas ir izturīgs: “Visas ūdenstilpnes salst ciet no krastiem, ja pie krasta aiz niedrēm ir septiņi astoņi centimetri, tad, iespējams, ka 20 metrus tālāk ir jau kā papīrs”.

Atbildība par atrašanos uz ledus lieguma laikā ir noteikta Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā. Par likuma pārkāpumu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 100 eiro.

Kalvenē pēc avārijas soda visus negadījuma izraisītājus: trīs vainīgie – seši pārkāpumi

foto: Zane Bitere/LETA
Kalvenes pagastā trīs spēkrati nedēļas sākumā saskrējās: izrādās, ka neviens vadītājs nebija cietušais – visi tika pie pārkāpuma protokola, divi pat pie vairākiem.

Pirmdienas, 29. novembra, vakarpusē visai iespaidīga avārija notika uz Rīgas – Liepājas šosejas Dienvidkurzemes novada Kalvenes pagastā. Iespaidīga administratīvo pārkāpumu protokolu, nevis cietušo ziņā. Paldies Dievam, neviens braucējs necieta un arī “dzelžiem” ir maznozīmīgi bojājumi. Tomēr pārkāpumu bija vairāk nekā vajadzīgs. 

Liepājas Valsts policijas pārstāve Madara Šešņova laikrakstam “Kurzemes Vārds” pastāstīja: “Pirmdienas vakarā Kalvenes pagastā uz Rīgas notika ceļu satiksmes negadījums, kurā iesaistīti trīs transportlīdzekļu vadītāji. Visiem draud administratīvo pārkāpumu protokoli par dažādiem pārkāpumiem.

Kāds vīrietis ar elektroauto “Renault Zoe” brauca virzienā no Rudbāržiem uz Kalveni, neņēma vērā ceļa meteoroloģiskos apstākļus – slapjš un slidens, nepārliecinājās par drošību, diennakts tumšajā laikā neizvēlējās atbilstošu ātrumu un laikus nepamanīja priekšā tajā pašā virzienā braucošu traktoru “Valmet”, kuram aizmugurē nedega neviens gabarītlukturis.

Lai izvairītos no nelaimes, vadītājs iebrauca pretējā joslā, kur sadūrās ar kādas sievietes vadīto pretimbraucošo automašīnu “Ford”. Sadursme, par laimi, bija simboliska, jo transportlīdzekļiem bojāti tikai atpakaļskata sānu spoguļi, un cietušu cilvēku nav.

Tiesa, policijas amatpersonas ķērās pie veselas virknes administratīvo pārkāpumu procesu rosināšanas. 

Pret “Renault” vadītāju sākts process par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu. Pret traktora vadītāju rosināti divi procesi: par noteiktā termiņā nenokārotu tehnisko apskati un par braukšanu diennakts tumšajā laikā bez iedegtām avārijas gaismām. Pret “Ford” vadītāju savukārt ir uzsākti trīs administratīvo pārkāpumu procesi, jo automašīnai nebija veikta tehniskā apskate, nebija obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas polises, kā arī satiksmē tika izmantots ārvalstīs reģistrēts automobilis, par kuru nav noteiktā kartībā un apjomā samaksāts transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis”.

Kuldīgas Pilsētas laukumā ekstrēmi pārbauda jauna auto izturību

Savukārt Kuldīgas pašvaldības policija Pilsētas laukumā notvērusi kādu pārgalvīgu jauna auto īpašnieku, kurš sava spēkrata izturību un manervēšanas spējas pārbaudījis visai ekstrēmā veidā. Kuldīgas novada dome informē, ka Kuldīgas novada pašvaldības policijas kameras fiksējušas, kā spēkrats uz Pilsētas laukuma veic “driftu”, apdraudot sevi un citus iedzīvotājus. Kuldīgas novada dome informē:

“Policijas inspektori ar vadītāju pārrunāja situāciju, šoferis pauda nožēlu par savu rīcību, pastāstot, ka nesen iegādājies jaunu automašīnu un vēlējās to iemēģināt. Videomateriāls un vadītāja situācijas izklāsts ir nodots Valsts policijai, kas tālāk vērtēs soda apmērus.

Kuldīgas novada pašvaldības policija atgādina, ka šāda “driftēšana” ir veicama slēgtās trasēs, nevis pilsētas centrālajā laukumā, kur tas apdraud citus autovadītājus un gājējus.

Laikā, kad atkal sola sniegu, Kuldīgas novada pašvaldības policija pievērsīs pastiprinātu uzmanību “drifteriem”, kā arī aicina iedzīvotājiem aktīvi ziņot par šo agresīvo braukšanu, zvanot pašvaldības policijas patruļai uz 28881288, vai arī sūtot ziņu/attēlus/video “Whatsapp” aplikācijā. Anonimitāte garantēta”.

Zvēraudzētavas “Ceļmalnieki” ūdeļu audzētavas kūtsmēsli piesārņo Vērgales pagastu

Kūtsmēsli ūdeļu zvēraudzētavā "Ceļmalnieki" Vērgales pagastā

Valsts vides dienests (VVD) uzdevis apturēt Vērgales zvēraudzētavas “Ceļmalnieki”, kurā pašlaik mitinās vairāk nekā 20 000 ūdeļu, darbību, jo konstatējis ...

gallery icon
5

Valsts vides dienests (VVD) līdz nākamā gada 20. janvārim uzdevis apturēt Vērgales zvēraudzētavas “Ceļmalnieki”, kurā pašlaik mitinās vairāk nekā 20 000 ūdeļu, darbīb, jo konstatējis ilgstošu vides piesārņošanu ar kūtsmēsliem. Vietvaras pārstāvji ar šādu lēmumu ir apmierināti, jo, lai gan zaudē darba devēju, cer, ka tiks novērsta iedzīvotājiem līdz šim bieži traucējusī smaka un vides piesārņojums. Tagad dzīvnieki visdrīzāk tiks nogalināti, lai iegūtu jaunas kažokādas, vai pārvietoti uz citām audzētavām. Pašlaik kuplo ūdeļu ganāmpulku aprūpē tikai četri strādnieki (agrāk tur strādāja ap 20 darbinieku) – pa diviem katrā maiāā, vēsta “TV Kurzeme”. Pašreizējie zvēraudzētavas īpašnieki no publicitātes izvairās un neatklāj, kāds būs ūdeļu turpmākais liktenis.

Jāpiebilst, ka Ceļmalnieku zvēraudzētava jau gadiem ilgi tracina vietējos ar nepatīkamajām smakām un vides piesārņojumu, tostarp arī ar lielajiem mušu mākoņiem, kuri pirms dažiem gadiem bija pārņēmuši visu Kurzemi. Savukārt dzīvnieku sargi ir neapmierināti ar dzīvnieku labturību, un vispār iestājas pret kažokzvēru audzēšanu.

Valsts vides dienests pieprasa slēgt Vērgales zvēraudzētavas darbību:

VVD informē, ka SIA “CR 7”, kas pārņēmusi zvēraudzētavu no pirms pāris gadiem bankrotējušās akciju sabiedrības “Grobiņa”, ilgstoši nespēj nodrošināt kūtsmēslu savākšanu un kūtsmēslu uzglabāšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Tā rezultātā radušies neattīrītie ražošanas notekūdeņi (dzīvnieku novietnē uzkrājušies nokrišņu ūdeņi piesārņoti ar vircu) un komunālie notekūdeņi (sadzīves un ražošanas notekūdeņu sajaukums) ilgstoši piesārņo grunti un virszemes ūdenstilpnes, kā arī rada apdraudējumu pazemes ūdeņiem. Kūtsmēslos esošais fosfors (slāpeklis) pārlieku lielos apjomos rada vidē paliekošu piesārņojumu. Lēmums apturēt zvēraudzētavas darbību pieņemts kā galējais līdzeklis, jo komersanta darbības rezultātā ilgstoši piesārņota vide, nav veiktas rīcības pārkāpumu novēršanai un turpinās ūdeņu un augsnes piesārņošana ar kūtsmēsliem. Kopš 2015. gada VVD regulāri konstatēja normatīvo aktu prasībām neatbilstošu kūtsmēslu apsaimniekošanu.