Sabiedrība
2021. gada 25. novembris, 06:11

Daugavpils dome un "Saskaņa" ignorē jautājumus par gaišā dienas laikā streipuļojošo deputātu

Jauns.lv

Pirms divām nedēļām Jauns.lv publicēja videomateriālus, kuros redzams, kā gaišā dienas laikā, knapi turoties kājās, uz ielas redzams Daugavpils domes deputāts Mihails Lavrenovs. Tas, ņemot vērā faktu, ka deputāts nav piedalījies kādā oktobra domes sēdē, neveikli attaisnojoties te ar savu, te ar ģimenes locekļa “saslimšanu”, lika jautāt domei un tās priekšsēdētājam – vai fiksētā situācija tiks izvērtēta?

Iepriekš publicētajos videomateriālos, kuri iesūtīti anonīmi, redzams, kā saskaņietis Lavrenovs, cenšoties noturēties kājās un atgādinot manāmi iereibušu personu, virzās pa Lāčplēša ielu un tad – Miholesa ielu Daugavpilī, gaišā dienas laikā.

Pēcāk redzams, kā Lavrenovs, joprojām izmisīgi cenšoties noturēt līdzsvaru, pēc īsas sarunas ar kādu personu, iesoļo pa kāda nama durvīm.

Nams, kurā iesoļo Daugavpils domes deputāts, atrodas uz Saules un Miholesa ielas stūra. Tajā atrodas SIA “Latgales mācību centrs”, Valsts darba inspekcijas Latgales reģionālās inspekcijas centra vadītāja-galvenā valsts inspektora birojs, kā arī citas iestādes.

Videomateriālu sūtītājs apgalvo, ka kadri filmēti 21. datumā un visnotaļ šerpi izsakās par domnieku, kurš šādi “pazemojot pilsētu”.

Viss iepriekš minētais licis aizdomāties par to, vai tik Daugavpils domnieks Mihails Lavrenovs pagalam neglaimojošajā un deputāta statusam neatbilstošajā paskatā pilsētas ielās nav manīts 21. oktobrī – dienā, kad domē notikusi sēde par sociāldemokrātiem visnotaļ būtiskiem jautājumiem.

Sēdi neapmeklēja “slimības dēļ”

Zīmīgi, ka 21. oktobrī, kad, kā apgalvo video sūtītājs, filmēti kadri ar streipuļojošo domnieku, videokonferences režīmā ir notikusi Daugavpils domes sēde.

Sēde sasaukta pulksten 16.00 un atklāta pulksten 16.23.

Tās darba kārtība sociāldemokrātu politiskā spēka pārstāvim varētu būt visnotaļ interesanta – cilāti jautājumi par pašvaldības materiālo atbalstu mazaizsargātajām personām, braukšanas maksas atvieglojumiem pilsētas sabiedriskajā transportā, izglītojamo ēdināšanas nodrošināšanas niansēm Covid-19 pandēmijas laikā un tamlīdzīgi.

Taču 21. oktobra sēdes protokolā izlasāms, ka vienīgais domes deputāts, kurš tajā nav piedalījies, ir saskaņietis Mihails Lavrenovs.

“Iemesls nav zināms”, pierakstīts blakus šim konstatējumam.

Jauns.lv izdevās sazvanīt Lavrenova kungu un uz jautājumu – kādēļ tieši viņš nav piedalījies 21. oktobra domes sēdē, deputāts atbildēja, ka bija saslimis, sīkāk konkrētās veselības problēmas nekomentējot.

Tas gan ir interesanti, jo Daugavpils domē Jauns.lv stāstīja nedaudz citādu stāstu.

“Atbildot uz Jūsu jautājumu, informējam, ka deputāts Mihails Lavrenovs nevarēja pieslēgties 21.10.2021. domes ārkārtas sēdei ģimenes locekļa slimības dēļ,” rakstiski informēja Daugavpils pilsētas pašvaldības Komunikācijas nodaļas vadītāja Nataļja Bikovska.

Te arī jāpiebilst – neatkarīgi no tā, vai video filmēts 21. oktobrī, kad notika Lavrenova neapmeklētā sēde, šādā kondīcijā atrasties uz ielas tautas ievēlētam deputātam nepiedienas nevienā dienā.

Dome un “Saskaņa” ignorē situāciju

Jauns.lv sazinājās gan ar Daugavpils pašvaldību, gan arī domes priekšsēdētāju Andreju Elksniņu (“Saskaņa”), lai vaicātu, vai Lavrenova rīcība un uzvedība tiks izvērtēta.

Viedokli par videomateriālos redzamo rakstiski vaicājām arī “Saskaņas” valdes priekšsēdētājam Jānim Urbanovičam, vienlaikus jautājot, vai partijas vadība izvērtēs redzēto.

Līdz šim uz uzdotajiem jautājumiem nekāda veida atbilde nav saņemta no neviena “Saskaņa” pārstāvja, taču pēc vairāku dienu gaidīšanas rakstiski situāciju komentējusi Daugavpils pilsētas pašvaldības komunikācijas nodaļa.

“Daugavpils pašvaldībā saņemtas divas līdzīga satura e-vēstules ar lūgumu sniegt informāciju par Domes deputāta iemesliem nepiedalīties domes 21.10.2021. ārkārtas sēdē. Attiecībā uz jūsu izteikto viedokli par Domes sēdes protokolā ietvertās informācijas aspektiem pievēršam uzmanību, ka domes sēdes protokolu raksta protokoliste, kura, atbilstoši šo speciālistu kolektīvā pieņemtajai un patstāvīgajai protokolu noformēšanas praksei, norāda frāzi – neierašanās iemesls nav zināms, gadījumā, ja kāds no deputātiem nav ieradies uz domes sēdi. Proti, šīs, protokolistu vidū jau ilglaicīgi vispārpieņemtās frāzes izmantošana domes 21.10.2021. ārkārtas sēdes protokolā nav uzskatāma par speciāli izdomātu formulējumu kādam konkrētam gadījumam. Vērā ņemams, ka iepriekšējā jūsu e-vēstule tika iesūtīta jau pēc tā, kad domes 21.10.2021. ārkārtas sēdes protokols bija sagatavots un publicēts. Turklāt normatīvais regulējums neparedz veikt pierakstījumus, saturiskas izmaiņas jau parakstītā un publicētā domes sēdes protokolā. Atgādinām, ka pašvaldības (kā iestādes) funkcijās un uzdevumos neietilpst sniegt skaidrojumus par domes deputātu rīcības aspektiem,” norāda nodaļas vadītāja Nataļja Bikovska.

Uz lūgumu informēt, pie kā domē vērsties, ja šos jautājumus ignorē arī priekšsēdētājs un konkrētā deputāta partijas valde, pagaidām atbilde tā arī nav saņemta.

“Saskaņieša” rosība Daugavpils domē

Spriežot pēc visa, darba šim “Saskaņas” pārstāvim Daugavpils domē nebūt netrūkst.

Mihails Lavrenovs ir Īpašuma un mājokļu komitejas priekšsēdētājs, Pilsētas saimniecības un attīstības komitejas priekšsēdētāja vietnieks, Īpašuma komisijas priekšsēdētājs, Transporta komisijas priekšsēdētāja vietnieks, Mājokļu komisijas loceklis, Dzīvojamo māju privatizācijas un īpašuma atsavināšanas komisijas loceklis, kā arī Pilsētbūvniecības un vides komisijas loceklis.

Papildus tam Lavrenovs ir īpašnieks IK “Lavra”, kas nodarbojas ar nekustamā īpašuma pārvaldīšanu par atlīdzību vai uz līguma pamata.

Valsts amatpersonu deklarācijas atklāj, ka Lavrenovam pieder vairāki nekustamie īpašumi Daugavpils novadā.

Par Lavrenovu 2021. gada 5. jūnija pašvaldību vēlēšanās atdotas 8594 balsis. Deputāts nopelnījis 1445 plusus un 349 svītrojumus.