foto: LETA
Skatot 2022. gada valsts budžetu, parlamentārieši atbalsta vairākus "deputātu kvotu" priekšlikumus
Politika
2021. gada 23. novembris, 12:36

Skatot 2022. gada valsts budžetu, parlamentārieši atbalsta vairākus "deputātu kvotu" priekšlikumus

Jauns.lv / LETA

Turpinot skatīt likumprojektam "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2022., 2023. un 2024. gadam" iesniegtos priekšlikumus, Saeima šodien atbalstījusi vēl vairākus tā saucamo "deputātu kvotu" priekšlikumus, kopumā tiem paredzot gandrīz 2 miljonus eiro.

Šodien vairākums Saeimas deputātu atbalstīto priekšlikumu bija saistīti ar mērķdotāciju piešķiršanu pašvaldībām.

Parlamentā šodien tika atbalstīts kolēģu Jura Juraša (JKP), Ilzes Indriksones (NA), Ainara Latkovska (JV) un Jura Pūces (AP) priekšlikums no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 2022. gadā novirzīt 50 000 eiro t Bauskas novada pašvaldībai, lai tā izveidotu bērnu rotaļu laukumu Vītolu un Salātu ielas iekšpagalmā.

Atbalstu guva arī minēto deputātu priekšlikums no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" novirzīt 50 000 eiro Līvānu novada pašvaldībai apvienotā velo un gājēju celiņa izbūvei no Rīgas ielas 2f līdz Grīvas meža funkcionālajai trasei.

"Republikas" deputāts Vjačeslavs Dombrovskis debatēs par šo priekšlikumu norādīja, ka neviena "deputātu kvota" nav bijusi paredzēta mediķiem vai slimnīcām. Tas esot īpaši dīvaini attiecībā uz partiju, kura ir politiski atbildīga par šo nozari, proti, "Attīstībai/Par!", pauda deputāts. Arī opozicionārs Māris Kučinskis (ZZS) pauda kritiku šī priekšlikuma kontekstā, atgādinot, ka iepriekšējā valdība esot vienojusies pārtraukt "deputātu kvotu sistēmu".

Kučinskis vērsās pie koalīcijas politiķa Artusa Kaimiņa, uzsverot, ka visi iepriekš vienojās, ka kvotu vairs nebūs, taču tagad Saeima nonākusi atpakaļ "vecajās sliedēs". Viņaprāt, katra pašvaldība arī bez šīm kvotām tiktu galā, un viņš cer, ka 2023. gadā to vairs nebūs.

Kaimiņš debatēs atzīmēja, ka Kučinskim ir absolūta taisnība, piebilstot, ka "deputātu kvotas" nav pieņemamas. Tāpat viņš teica, ka tagad visiem ir pilnīgi skaidrs, ka šīs ir "deputātu kvotas". Koalīcijas politiķis akcentēja, ka vienā no koalīcijas partiju sadarbības sanāksmēm bija lūdzis premjeru Krišjāni Kariņu (JV) atcelt šīs kvotas, taču Kaimiņu neviens nav dzirdējis "vai likās nedzirdam".

Vienlaikus parlamentārietis klāstīja, ka viņam nav pieņemamas kvotas, kur līdzekļus "grūž betonā" un debatēs nepiesakas priekšlikumu autori, lai par tiem pastāstītu.

Vairākums parlamentāriešu atbalstīja arī deputātu Raivja Dzintara (NA), Pūces, Juraša, Latkovska un Ata Zakatistova priekšlikums, kurš paredz piešķirt 20 000 eiro Ogres novada pašvaldībai Andreja Pumpura pieminekļa atjaunošanai Birzgalē. Dotācija 50 000 eiro apmērā tiks novirzīta arī stāvlaukuma izbūvei Rēzeknes ielā, Viļānos.

Savukārt 20 000 eiro piešķirs Siguldas novada pašvaldībai Mores teritorijas labiekārtošanai, skolēnu dalības nodrošināšanai izglītojošā programmā Mores kauju muzejā un Mores kauju atceres pasākumā. Opozīcijas deputāte Ļubova Švecova (LPV) pauda šaubas, ka šis esot "dzīvības un nāves" jautājums, kritizējot sistēmiskas pieejas trūkumu budžeta izstrādē. Viņasprāt, par šiem līdzekļiem varēja glābt citu iedzīvotāju dzīvības. Savukārt Nacionālās apvienības pārstāvis Jānis Dombrava debatēs norādīja, ka šis priekšlikums un novirzāmā finansējuma mērķis esot svarīgs.

Vienlaikus šodien Saeimā atbalstīts arī koalīcijas deputātu priekšlikums, kas paredz piešķirt 20 000 eiro Tukuma novada pašvaldībai Lestenes Brāļu kapu muzeja projektēšanai. Atbalstīta arī "deputātu kvota" 48 000 eiro apmērā, kas paredz piešķirt Valkas novada pašvaldībai mērķdotāciju stadiona skrejceļa, vieglatlētikas sektoru un trenažieru zāles inventāra atjaunošanai. Vēl 54 878 eiro novirzīti Varakļānu novada pansionāta "Varavīksne" inventāra atjaunošanai.

Vakar "deputātu kvotās" Saeima atbalstīja finansējuma piešķīrumu 1,4 miljonu eiro apmērā Daugavpilī esošā sanatorijas kompleksa "Mežciems" restaurācijai, vairākām organizācijām un biedrībām, kā arī reliģiskajām draudzēm. Taču kopumā līdz šim politiķi kvotās sadalījuši 1,98 miljonus eiro.

Kā ziņots, Saeima šodien turpina skatīt likumprojektu "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2022., 2023. un 2024. gadam". Likuma projektā iesniegti vairāki koalīcijas deputātu priekšlikumi, paredzot tā saucamajās "deputātu kvotās" sadalīt līdz trim miljoniem eiro.