foto: Ivars Soikāns/LETA
Kas ir četras mediķes – antivakseres: Dieva mājas, ājurvēda bez medikamentiem...
Vairāki tūkstoši pacientu Latvijā palikuši bez ģimenes ārsta. Latvijā slēgtas četras ārstu prakses, jo ārstes attiekušās vakcinēties.
Sabiedrība
2021. gada 27. novembris, 08:17

Kas ir četras mediķes – antivakseres: Dieva mājas, ājurvēda bez medikamentiem...

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Nacionālais veselības dienests pārtraucis sadarbību ar četrām ģimenes ārstēm, kuras atteikušās vakcinēties pret Covid-19 un tagad savus pacientus nostādījušas neapskaužamā situācijā. Jauns.lv pētīja, kas viņas mudinājušas nostāties antivakseru pusē. Divas no viņām aizrāvušās ar mistiskām garīgām praksēm, bet ar divām Jauns.lv neizdevās sazināties.

Ne Zanda Zaure no Kuldīgas, ne Modrīte Silauniece no Balviem, ne Jeļena Jakupova un Edīte Krūmiņa no Pārdaugavas nav nedz sociālajos tīklos, ne pa kādreizējiem ārstu prakšu telefoniem viņas būtu vēl sazvanāmas. Tomēr ir pieejamas viņu e-pasta adreses. Jauns.lv centās ar viņām sazināties. Atbildēja tikai Zauere, kura paziņoja, ka pagaidām nezina savus nākotnes nodomus – viņa ziemā izglītosies „jaunajā vācu medicīnā” un tad jau laiks rādīšot, kā būs turpmāk.

Pārējās trīs uz jautājumiem neatbildēja. Vienīgi var uzzināt, ka Silauniece bijusi veiksmīga ārste un kādreiz pat saņēmusi Gada mediķa titulu. Pārdaugavietes vispār neatbildēja un globālajā tīmeklī par viņām nav nekādu ziņu.

Zanda Zaure (Kuldīga) – Dieva māju cilvēks

foto: snepele.lv
2018. gadā ar pašvaldības atbalstu tika ierīkots Zandas Zaures ārstes kabinets Snēpeles pagastā un vietējie priecājās, ka nu viņiem būs savs ārsts „uz vietas”.

Visskarbākā situācija ar ģimenes ārsta prakses slēgšanu ir Kuldīgas novadā, jo tur jaunus ģimenes ārstus pat ar uguni nesameklēt, un Zandas Zaueres izkrišana no aprites daudzus pacientus novedusi bezizejas situācijā. Piemēram, Snēpeles pagasts tagad vispār palicis bez sava daktera – nav ne kas izraksta zāles, ne noformē miršanas apliecības. Pašvaldība tagad cenšas atrast jaunu rezidentu, piedāvājot viņam dažādus labumus: gan dzīvokli Kuldīgā, gan izremontētu ārsta kabinetu (tāds pirms četriem gadiem tika atklāts Snēpeles pagastā).

Jautāta, ko tagad Zauere darīs un vai plāno vakcinēties, viņa Jauns.lv informēja: „Ziemas periodu gribu veltīt mācībām, tālāk laiks rādīs, ko darīt. Vakcinēties neplānoju”. Viņa plānojot apgūt „kursus jaunajā vācu medicīnā”, sīkāk nepaskaidrojot, kas ir šī „jaunā vācu medicīna”.

Internetā atrodamā informācija liecina, ka „jaunās vācu medicīnas” metodes pamatā ir dr. Raiha Hamera atklājums, kura moto ir “Izdziedināties caur atmiņu”. Tā „pārliecinoši parādot, ka daudzu slimību pamatā ir psihiskas problēmas jeb psihosomatika (“konflikti”), ar kurām psihe nav tikusi galā un kuras tiek pārdzīvotas bioloģiski”.

Pēc visa spriežot, Zaures nostāju vakcinācijas jautājumā iespaidojusi mazināmas kristiešu draudzes „Dieva mājas” mācība, kuras sanāksmes notiek Rīgā, Liepājā un Kuldīgā. „Youtube” atrodama arī Zaures uzstāšanās kādā draudzes saietā Liepājā - „Vārds tapa miesa”, kurā viņa savu ārstes praksi pamato ar Bībeles atziņām.

Zanda Zauere uzstājas draudzes „Dieva mājas” sanāksmē:

„Dieva mājas” draudzes mācītājs Pauls Oleksa „Youtube” publicētajā sprediķī uzsver, ka no kovida visdrošāk par visām pārējām metodēm (tradicionālā medicīna un vakcinācija) pasargās „šķīsta un dievbijīga dzīve”.

Garīgo pārdomu sprediķi „Ieskats par epidēmijām Bībelē” Oleksa, kurš, starp citu, arī pārslimojis Covid-19, uz jautājumu, vai nepieciešams vakcinēties saka, ka nevajag klausīties ne vakcinācijas noliedzēju, ne propagandētāju viedoklī, jo tas tikai „sapotēs smadzenes”. Vajag aiziet „savā kambarī”, lūgties un gaidīt Dieva atbildi. Visaugstākais tad arī pateikšot, vajag vai nevajag vakcinēties. Acīmredzot Zauerei Dievs pateicis "nē" vakcinācijai.

Vēl pērn Kuldīgas laikraksts „Kurzemnieks” rakstīja: „Zanda Zauere par ģimenes ārsti kļuvusi apstākļu sakritības dēļ, bet nu par šādu notikumu gaitu ir priecīga. Pacienti Kuldīgā un Snēpelē zina, ka viņas pieeja ārstēšanā bieži ir netradicionāla". Viņai medicīna ir „gan darbs, gan kaislība”. Zauere pauda: „Es cilvēku neuztveru kā miesu vien. Man tas nozīmē arī garu un dvēseli”.

Jāatzīmē, ka Zaures darbu Kuldīgas pusē vērtē neviennozīmīgi, kamēr vieni ir sašutuši par to, ka vakcinācijas nolieguma dēļ nu viņiem jāzaudē ģimenes ārsts, citi atkal „Kurzemniekā” pēc paziņojuma par viņas prakses slēgšanu publicē ārstei veltītus sludinājumu-pateicību par viņas brīnišķīgo darbu un iejūtību.

Modrīte Silauniece (Balvi) – ājurvēdas aromterapeite

foto: Ieva Čīka/LETA
2008. gadā Modrīte Silauniece "Gada balvas medicīnā" ceremonijā saņēma titulu „Gada mediķis”.

Pēc visa spriežot, arī Balvu ārste Modrīte Silauniece paralēli tradicionālajai medicīnai piekopj kādas netradicionālas metodes. Portālā planetaayurveda.lv minēts, ka viena no četrām vietām Latgalē, kur varēja iegādāties ajurvēdas (homeopātiskos) produktus bija Silaunieces ārstes prakse. To reklāmā teikts, ka tie ir „droši uztura bagātinātāji no Indijas, kas palīdz risināt veselības problēmas bez medikamentiem”. Viņa ir arī aromterapeite, kura izmanto „aromātu, auga esenci, ēterisko eļļu un auga dziedniecisko spēku”.

Jāpiemin, ka Silauniece Balvu pusē bija atzīta ārste. Piemēram, 2017. gadā žurnāla „Veselība” akcijā, kurā izvēlējās labākos ģimenes ārstus visā valstī Silauniece bija laureāte nominācijā „Mans mīļais ģimenes ārsts”. Viņa bija arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas Ētikas komisijas locekle. 2016. gadā viņu uzteicis Nacionālais veselības dienests (NVD) kā vienu no salīdzinoši nedaudzajiem ģimenes ārstiem, kas sasniedzis vienus no labākajiem darba rezultātiem, izpildot visus NVD uzliktos 13 kritērijus. 2006. gada viņa bija viena no dakterēm, kura saņēma Veselības ministrijas balvu "Gada mediķis”. Savukārt 2010. gadā Silauniece bija arī viena no Latvijas Universitātes iepirkuma "Grāmatas manuskripta "Citas specialitātes ārsta pārkvalifikācija par ģimenes ārstu” sagatavošana” uzvarētāja.

Jeļena Jakupova un Edīte Krūmiņa – noslēpumainās pārdaugavietes

Ne Jeļena Jakupova, kura praktizēja Iļģuciema veselības centrā, ne Edīte Krūmiņa, kura strādāja Zolitūdes veselības centrā, uz Jauns.lv jautājumiem neatbildēja.

Jāteic, ka viņas arī rūpīgi noslēpušas savu kontaktinformāciju. Piemēram, Jeļena Jakupovas e-pasta adrese ir reģistrēta nevis Latvijas domēnā, bet gan Itālijas domēnā. Protams, tas nekas nosodāms nav, jo Itālija jau tā pati Eiropas Savienība vien ir, bet mazliet dīvaini ir tas, ka agrākajiem Jakupovas pacientiem ar savu dakterīti nācās sazināties „caur Itāliju”.

Kuldīgas novadā 1500 cilvēkiem jāmeklē cits ģimenes ārsts: