2021. gada “Latvijas Lepnuma” balvu pasniegšana

Pasākumu atklāja dziedātāja Aminata, izpildot dziesmu “Uz neatklātām zvaigznēm”, ko sarakstījusi, iedvesmojoties no “Latvijas Lepnuma” laureātu stāstiem. Vēl pasākumā uzstājās ...

gallery icon
Sabiedrība
2021. gada 19. novembris, 13:26

FOTO: emocionālā ceremonijā pasniegtas 2021. gada “Latvijas Lepnuma” balvas

Jauns.lv

Pasākumu atklāja dziedātāja Aminata, izpildot dziesmu “Uz neatklātām zvaigznēm”, ko sarakstījusi, iedvesmojoties no “Latvijas Lepnuma” laureātu stāstiem. Vēl pasākumā uzstājās jauniešu koris “Balsis” ar diriģentu Intu Teterovski, “Instrumenti” un Rīgas Doma zēnu koris, grupa “Bet Bet”, “Carnival Youth”, “Latvian Voices”, Beāte Zviedre, kā arī “Latvijas Nacionālā teātra” aktieri Dita Lūriņa, Zane Dombrovska un Uldis Siliņš, portālu Jauns.lv informēja rīkotāji.

“Šī ir diena, kad nostājamies pāri ikdienas raizēm un trakumiem pasaulē un novērtējam, ka mums ir tik liels dārgums, sava valsts, sava zeme. Mēs lepojamies, ka mums ir sava valoda, savi Dziesmu svētki, ka mums ir tik daudz izcili cilvēki,” pasākuma atklāšanā sacīja tā vadītājs Arnis Krauze

Klātienē uzrunāt laureātus bija ieradies Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, kurš, uzrunājot klātesošos, uzsvēra, ka labie piemēri uzlādē un iedvesmo visu sabiedrību, kā arī balvas saņēmēju veikums ir ieguvis valstisku nozīmi, jo valsts ir tās pilsoņi un pilsoņi nosaka, kāda ir valsts.

“TV3 Group” vadītājs Latvijā Mindaugas Rakauskas atklāšanas uzrunā pastāstīja, kādēļ ceremonijas “Latvijas Lepnums” tradīcija arvien tiek lolota un turpināta: “Gan stipras valsts, gan “Latvijas Lepnuma” kodols ir cilvēks un es esmu no sirds aizkustināts par ikkatru pieteikumu balvai. Šie iedvesmas stāsti mums māca, ka sirdsgudrība ir spēcinošākais kompass, lai virzītu pozitīvas pārmaiņas.”

Svinīgā godināšanas ceremonija ir kļuvusi par tradīciju, kas aicina novērtēt cilvēkus, kuri ik dienas ir mums līdzās. Aicinām iepazīt stāstus par izciliem, sirsnīgiem, labiem cilvēkiem, kuri ir tepat starp mums. Laureātiem “Zelta ābeli” pasniedza gan Latvijā atpazīstamas personības, gan arī balvu saņēmējiem svarīgi cilvēki, ar ko krustojušies dzīves ceļi.

”Latvijas Lepnuma” balva tika pasniegta desmit nominācijās:

•    Nominācijā “Ģimene” balvu saņēma Ivanda un Andris Bites – ziedojot ģimenēm ar bērniem, palīdz piepildīt daudzu bērnu sapņus un ieceres. 2014. gadā sāka aprūpēt četras grūtībās nonākušas meitenes, ko nu jau sauc par savām meitām. Balvu pasniedza Rundāles novada sociālā darbiniece darbam ar ģimeni Liene Lapsa.

•    Nominācijā “Jaunietis” balvu saņēma Kristiāns Jakubovskis – students, kurš strādā par latviešu valodas un literatūras skolotāju un direktores vietnieku izglītības jomā savā “dzimtajā” Zemgales vidusskolā. Paralēli darbam un studijām, Kristiāns kopš 13 gadu vecuma pēta ciltskokus, palīdzot daudziem cilvēkiem atklāt savas saknes. Balvu pasniedza aktrise Zane Daudziņa.

•    Nominācijā “Atbalsts līdzcilvēkiem” balvu saņēma Edijs Pipars – biedrības “Palīdzēsim viens otram” dibinātājs un vadītājs, kurš kopā ar komandu sniedz atbalstu grūtībās nonākušajiem. Ar savu piemēru iedvesmojis labdarībai pievērsties arī citus. Balvu saņēma no Mārtiņa Arāja ar mammu Zani, kam viņš iepriekš sniedzis izpalīdzīgu roku.

•    Nominācijā “Vairāk nekā pienākums” balvu saņēma Vilnis Sosārs - Paliatīvās aprūpes nodaļu RAKUS Latvijas onkoloģijas centrā dibinātājs. Saprotošs, iejūtīgs, vienmēr mēģinās ieteikt labāko risinājumu pacientiem vai sniegt pareizāko risinājumu un skaidrojumu arī sarežģītās klīniskās situācijās. Balvu pasniedza bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

•    Nominācijā “Glābējs” balvu saņēma Līga Rumpa, Ingūna Urtāne, Alise Urtāne un Maija Brice - 2021. gada 17. janvārī šīs sievietes pašaizliedzīgi un drosmīgi, riskējot ar savu dzīvību, izglāba kādu ģimeni ar zīdainīti. Ejot pa aizsalušo Daugavu uz sv. Meinarda salu, trīs cilvēki ielūza upē. Līga, viņas labākā draudzene Maija, kā arī Alise ar savu mammu Ingūnu metās glābt ūdenī iekritušos cilvēkus. Tikai pateicos viņu ātrajai reakcijai un drosmei, šis stāsts ir ar laimīgām beigām. Balvu pasniedza VUGD Smiltenes posteņa komandiere Ineta Blusa-Blusiņa.

•    Nominācijā “Cilvēks cilvēkam” balvu saņēma Iveta Parravani – cīnās par atbalstu tiem, kas saskārušies ar mentālās veselības problēmām, īpaši mātēm, kas piedzīvojušas pēcdzemdību depresiju. Latvijā nodibinājusi organizāciju “Debesmanna”, lai palīdzētu sabiedrībai atpazīt, ka pirms un pēc dzemdību depresija ir mentāla, bet ārstējama slimība. Balvu pasniedza aktrise Madara Melne-Tomsone.

•    Nominācijā “Skolotājs” balvu saņēma Alvids Pupšis - Ezerē vada bezmaksas kokamatniecības un makšķerēšanas nodarbības, kopā ar bērniem labiekārtojot apkārtni. Nevienam neatsaka padomu vai izpalīdzīgu roku. Balvu pasniedza studente un matemātiķe Ketija Černika, kas no Alvida mācījusies noderīgas prasmes.

•    Nominācijā “Novadnieks” balvu saņēma Māris Valainis – Nominācijā “Novadnieks” balvu saņēma Māris Valainis – Lubānas apkaimes galvenais sporta dzīves organizētājs, kurš ierīko un uztur slēpošanas trases, pastaigu takas, atpūtas vietas un attīra upi. Ar savu piemēru iedvesmo rūpēties par apkārtējo vidi. Balvu saņēma no Latvijas 3x3 basketbola izlases dalībnieka, olimpiskā čempiona Agņa Čavara.

•    Nominācijā “Vecmāmiņa” balvu saņēma Velta Ikauniece - Velta ir izaudzinājusi un turpina audzināt septiņus mazbērnus, iemācot tiem mīlestību un rūpes. Bērni, kas nesaņēma vecāku mīlestību, nonāca vecmammas rokās, kas uzņēmās rūpes par viņiem un visu savu spēku veltīja tam, lai izaugtu krietni ļaudis. Nekad neatsaka palīdzību, dalās ar savām prasmēm un zināšanām, vairojot pasaulē labestību un gaišumu. Balvu saņēma no paralimpisko spēļu medaļnieka jāšanas sportā, Latvijas Lepnuma 2009. gadā Rihards Snikus un viņa māsas Elīnas Brigmanes.

•    Nominācijā “Dzīvotspēks” balvu saņēma Sanita Akota - Neskatoties uz kaiti, kas Sanitai liedz patstāvīgi pārvietoties, viņa ir spējusi izveidot saimniecību un ģimeni. Viņa netika sūtīta skolā, taču jau pieaugusi Sanita pati pabeidza skolu, kā arī dažādos kursos apguva gan datora, gan citas prasmes. Uztur savu saimniecību, kuru pati arī apseko. Balvu pasniedza Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore Irina Pilvere.

Žūrijā šogad bija režisors Dzintars Dreibergs, ārsts Kārlis Rācenis, skolotājs Jānis Zeimanis (“Latvijas Lepnums 2020” laureāts), Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa, aktrise Zane Daudziņa, žurnāliste Inita Sila, “Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers, Rīgas brīvostas pārvaldes pārvaldnieks Ansis Zeltiņš, kā arī TV3 Ziņu satura vadītāja Kristīne Anže.

Par projektu: ”Latvijas Lepnums” ir 2004. gadā aizsākts kanāla “TV3” (TV3 Group) sociālās atbildības projekts, kas 18 gadu garumā ”Latvijas Lepnuma” godināšanas ceremonijā apbalvo līdzcilvēkus, kuri ar pašaizliedzīgu, nesavtīgu rīcību un iedvesmojošu darbu ir padarījuši Latviju labāku, veicinot pozitīvas pārmaiņas, vairojot iejūtību, iekļaušanu, uzlabojot cilvēku savstarpējās attiecības un sabiedrības domu.