foto: ekrānuzņēmums no video
Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā saņem Ivars Šteinbergs
Dzejnieks Ivars Šteinbergs.
Kultūra
2021. gada 13. novembris, 17:14

Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā saņem Ivars Šteinbergs

Jauns.lv / LETA

Par Ojāra Vācieša literārās prēmijas laureātu kļuvis dzejnieks Ivars Šteinbergs par savu pirmo dzejas krājumu "Strops", ko klajā laidusi izdevniecība "Neputns", informēja Ādažu novada pašvaldībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Literārās prēmijas ieguvēju tradicionāli paziņo 13. novembrī, Vācieša dzimšanas dienā. Šogad uzvarētājs tika nosaukts īpašā videoierakstā, ko publiskoja Ādažu novada pašvaldība sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzeju un Ojāra Vācieša biedrību.

2021. gadā Vācieša literārajai prēmijai tika pieteikti 16 dzejoļu krājumi. Pretendentus varēja izvirzīt grāmatu apgādi, laikrakstu un žurnālu redakcijas, kultūras institūcijas, valsts un sabiedriskas organizācijas.

Iesniegtos darbus vērtēja žūrija. Laureātam prēmiju 1000 eiro apmērā piešķir Ādažu novada dome.

"Labs dzejolis vienmēr būs tāds, kurā ielikta patiesība," uzskata 2021. gada Ojāra Vācieša literārās prēmijas ieguvējs Šteinbergs.

Iepriekšējā gada laureāts un viens no žūrijas locekļiem Jānis Hvoinskis atzina, ka iesniegtos darbus lasījis vairākkārt.

"Katru no 16 iesniegtajiem krājumiem lasīju divas reizes. Pārsteidzoši bija tas, kā mainījās domas par krājumiem, lasot tos otro reizi. Daži, kuri iesākumā likās interesanti, otrajā reizē neraisīja interesi, toties citi, otrreiz lasot, it kā atklājās jaunā veidā," pauž Hvoinskis.

Viņš skaidro, ka galvenais vērtēšanā bija nodalīt krājuma dzeju no autora personības. Par pārsteigumu pašam, tas esot izdevies samērā viegli.

"Vēl bija jāspēj vērtēt viss krājums pilnībā, ne tikai atsevišķi labi dzejoļi. Vērtēju arī krājuma kompozīciju, vai tas veidoja kopuma noskaņu un kompozīciju, nevis tikai atsevišķus, kopā saliktus dzejoļus," piebilda žūrijas loceklis.

Ojāra Vācieša prēmijas piešķiršana tika aizsākta 1984.gadā, gadu pēc dzejnieka nāves. Prēmijas ideju rosināja dzejnieka laikabiedri Imants Ziedonis, Jānis Peters un Ēriks Hānbergs ar vēlmi saglabāt dzejnieka piemiņu. Viņi devās pie kolhoza "Ādaži" vadītāja Alberta Kaula, kurš ideju atbalstīja ar pienākuma apziņu, jo dzejnieka atdusas vieta atradās Ādažu teritorijā, Carnikavas Siguļu kapos.

Sākotnēji prēmiju bija iecerēts pasniegt ik pēc pieciem gadiem Ojāra Vācieša dzimšanas dienā, 13. novembrī. Pirmie prēmiju ieguvēji tika nosaukti 1984., 1988. un 1993. gadā.

2003. gadā Ādažu un Carnikavas pašvaldības Ojāra Vācieša literārās prēmijas tradīciju atjaunoja, prēmiju pasniedzot kopīgi, bet pēc 2011. gada tradīciju pārņēma Carnikavas novada dome.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās