foto: Shutterstock
Devos uz veselības pārbaudēm ārzemēs, vai varu par to atgūt naudu
Sabiedrība
2021. gada 15. novembris, 05:47

Devos uz veselības pārbaudēm ārzemēs, vai varu par to atgūt naudu

Kārlis Seržants

"Likums un Taisnība"

"Saskāros ar nopietnām veselības problēmām, un bija jāveic dažādi izmeklējumi Latvijas medicīnas iestādēs. Lai būtu pilnīga pārliecība par galīgo diagnozi, ārstējošais ārsts man ieteica veikt vēl vienu visai dārgu izmeklējumu Tartu slimnīcā – Latvijā šāds izmeklējums tādā kvalitātē nav pieejams. Vai man ir tiesības šīs izmaksas uzrādīt Valsts ieņēmumu dienestam kā attaisnotos izdevumus, saņemot daļu naudas atpakaļ?" jautā žurnāla "Likums un Taisnība lasītāja Kristīne.

Iesniedzot gada deklarāciju Valsts uzņēmumu dienestā (VID), nodokļu maksātājiem ir tiesības iesniegt arī informāciju par attaisnotajiem izdevumiem, arī par tēriņiem par ārstēšanos vai medicīniskajiem izmeklējumiem.

Liela daļa Latvijas medicīnas iestādes saņemot apmaksu par pakalpojumiem, šo informāciju automātiski nosūta VID, un klients bez problēmām saņem atmaksu 20% apmērā. Ar ārvalstīs saņemto ārstniecības pakalpojumu iesniegšanu ir nedaudz sarežģītāk, tomēr arī tie ir attaisnotie izdevumi, kas daļēji tiek atmaksāti.

Ārzemes nav izņēmums

Valsts ieņēmumu dienesta Sabiedrisko attiecību daļa "Likumam un Taisnībai" skaidro: “Iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājam ir tiesības gada ienākumu deklarācijā apliekamo ienākumu samazināt par dokumentāri pierādītiem attaisnotajiem izdevumiem, tas ir, par izdevumiem, kas saistīti ar nodokļa maksātāja un viņa ģimenes locekļu (gan Latvijas rezidentu, gan citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts) medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu.

Tas nozīmē, ka gada ienākumu deklarāciju var iesniegt arī par attaisnotajiem izdevumiem par medicīnu, kas samaksāti jebkurā valstī ārpus Latvijas. Deklarācijas iesniegšanas kārtība nemainās, ja čeks ir izdots ārvalstī. Deklarācijai pievieno maksājumu apliecinošos dokumentus, piemēram, kvīti, čeku, maksājuma uzdevumu, konta izrakstu u. c.

Attiecībā uz pašu ārstniecisko pakalpojumu – ir vēlams ārstniecības iestādes sniegts pakalpojuma apraksts, turklāt ir gadījumi, kad nodokļu administrācijas darbiniekam nepieciešama papildu informācija par sniegto ārstniecisko pakalpojumu, tāpēc, ja ārsts ir izsniedzis rekomendāciju, tad arī to var pievienot deklarācijai.”

Vajadzēs tulkojumu

Dokumenti, kas pamato ārvalstī saņemto pakalpojumu samaksu, ir svešvalodā, un nepieciešams attaisnojuma dokumentu tulkojums, jo valsts iestādes no personām pieņem un izskata dokumentus tikai valsts valodā.

Dokumentus svešvalodā no personām pieņem, ja tiem pievienots Ministru kabineta noteiktā kārtībā vai notariāli apliecināts tulkojums valsts valodā. Tiesa gan, ar šādu dokumentu tulkošanu un nodošanu publiskā apritē ir jābūt uzmanīgiem, jo nevienam nav tiesību pieprasīt jūsu slimības diagnozi; to sargā gan Ārstniecības likums, gan Datu aizsardzības likums.