foto: LETA
Kossovičs: iespējams, "Saskaņa" nevēlas svinēt Latvijas valsts svētkus
Mārtiņš Kossovičs.
Politika
2021. gada 11. novembris, 18:23

Kossovičs: iespējams, "Saskaņa" nevēlas svinēt Latvijas valsts svētkus

Jauns.lv / LETA

Iespējams, partijas "Saskaņa" frakcija, vēršoties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) par tēriņiem svētku noformējumam un kampaņai, vēlas paust, ka šie svētki Rīgā nav jāsvin, šādu nostāju jautājumā par svētku noformējumu pauda Rīgas domes "Par" un "Progresīvo" (PP) frakcijas priekšsēdētājs Mārtiņš Kossovičs.

Politiķis uzskata, ka "Saskaņa" iesniegumā nemin nevienu faktu, kas liecinātu par iespējamām nelikumībām, tādēļ, "iespējams, viņiem nepatīk šie svētki un viņi labprāt tiem atvēlēto finansējumu iztērētu citur".

Politiķis uzsvēra, ka dome var paskaidrot katru eiro no 90 000 finansējuma - ir izveidoti jauni gaismas stendi, kurus varēs izmantot turpmāk. Ir radīts radīts svētku klips kuru rādīs lielākajās televīzijās un atskaņos radio, ir izveidota svētku mājaslapa, ir plakāti, karogi.

Kossovičs pauda nožēlu, ka atsevišķas frakcijas un politiķi cenšas izmantot valsts svētkus, lai gūtu politisko punktus. "Tas ir skumji, ka šajā laikā, kad sabiedrība ir sašķelta citos jautājumos, kāds turpina to šķelt un cenšas gūt politisko kapitālu," teica politiķis.

Līdzīgi esot arī ar video aicinājumiem, kas filmēti ar mērķi mudināt cilvēkus vakcinēties pret Covid-19. Iespēja ierunāt aicinājumu tika piedāvāta visām frakcijām, taču "Saskaņa" no šīs iespējas atteicās, un tagad šos aicinājumus kritizē.

Arī Kossoviča pārstāvētā frakcija šodien izplatīja paziņojumu, kurā pauda atbalstu svētku noformējumam pilsētā.

Kā valsts svētku vadmotīvs Rīgā šogad ir izvēlēts "Cel Latviju ar dziesmu, valodu, darbu!". Frakcija uzsver, ka teju visi vizuālās identitātes un kampaņas materiāli - svētku noformējuma elementi pilsētvidē, kā arī svētku klips, - ir tikai latviešu valodā.

Citās valodās tulkoti apsveikuma teksti ir neliela kopējā risinājuma daļa un atrodami vien "www.riga.lv" mājaslapā.

"Visuzmanīgāk ir jāattiecas pret atsevišķu politisko spēku mēģinājumiem cenzēt mākslu. Brīvā, demokrātiskā un neatkarīgā valstī nav vietas mākslas cenzūrai un politiskiem uzstādījumiem veidot tikai tādu mākslu, kas atbilst konkrētā politiskā spēka ideoloģijai. Centieni pieļaut tikai "pareizu" un "drošu" mākslu ir vistiešākais ceļš vārda un izteiksmes brīvības apdraudēšanai un nav savienojami ar cieņu pret demokrātisku valsti," pauž frakcija.

Kā ziņots, partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcija vērsusies KNAB par iespējamu naudas izšķērdēšanu Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē, saistībā ar svētku noformējumu pilsētā un komunikācijas kampaņu.

Rīgas domes apsveikums Latvijas valsts svētkos un komunikācijas kampaņa izmaksājusi aptuveni 90 000 eiro. Valsts svētku projekts sastāv no divām daļām - vides noformējuma un komunikācijas kampaņas.

Vides noformējuma kopējās izmaksas, kurās iekļauta ne tikai Pauļa Liepas darba ekspozīcija pilsētvidē, bet arī 10 gaismas stendi ar latviešu tautas dziesmu spēka vārdiem, ir aptuveni 60 000 eiro. No tiem svētku afišu un baneru druka, izlīmēšana un montāža pilsētvidē izmaksāja kopumā aptuveni 8000 eiro. Svētkos piesaistīto divu mākslinieku honorāros samaksāti kopumā 4155 eiro.

Valsts svētku projekta dārgākā sadaļa ir 10 gaismas stendu jeb instalāciju uzstādīšana pilsētvidē. Šajos stendos izgaismoti "latviešu tautasdziesmu spēka vārdi". Gaismas stendi atrodami ne tikai centrā, bet arī pilsētas apkaimēs, kopā 10 dažādās adresēs, un to kopējās izmaksas ir aptuveni 47 000 eiro. Šie gaismas stendi ir ilgtermiņa ieguldījums un tiks izmantoti arī turpmākajos gados, uzsver dome.

Komunikācijas kampaņas kopējās izmaksas, kuras ietver mākslinieka radītā darba vizuālās identitātes pielāgošanu kampaņas materiāliem internetā, presē, radio, televīzijā, kā arī to izvietošanu medijos un mājaslapas izstrāde, ir aptuveni 32 000 eiro.