Sabiedrība
2021. gada 11. novembris, 13:04

Kučinskis par SAB direktora Maizīša nāvi: visticamāk, apstājās sirds

Jauns.lv

Šonakt mūžībā aizsauktajam Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktoram Jānim Maizītim tika veikta ķirurģiska manipulācija, pēc kuras varētu būt radušies kādi sarežģījumi, ReTV ziņām atklāja Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS).

“Tā ir, visticamāk, sirds, kas ir apstājusies, neskatoties uz to, ka viņš jau bez maz vai bija ticis galā ar visām savām… Bija veselības problēmas, bet pavisam citas," sacīja Kučinskis.

"Bet vēl aizvakar, runājot ar viņa vietnieku, mēs gaidījām viņu arī oficiāli atgriežoties, pieslēdzies viņš jau savam darbam bija šajā un iepriekšējā nedēļā. Tās bija absolūtas aplamības, ka kāds nevada SAB, SAB tika vadīts un kontrolēts.”

Šobrīd Satversmes aizsardzības biroja pienākumus pilda direktora pirmais vietnieks Andis Freimanis. Nākamo Satversmes aizsardzības biroja direktora amata kandidātu izvirza Nacionālā drošības padome Valsts prezidenta vadībā un ievēl Saeima uz pieciem gadiem.

Kučinskis uzsvēra, ka, izvirzot nākamo SAB direktoru, būtiskākais ir izvairīties no politiskām interesēm un savējo bīdīšanas amatā. 

“Tur ir jābūt ļoti profesionālai vadībai. Vai tas ir kāds no līdzšinējiem vietniekiem, vai tie ir resursi, kuriem ir kāda pieredze. Katrā ziņā - tur nedrīkstētu ieiet cilvēks, kuram nav zināšanas, tā ir pārāk sensitīva iestāde.”

Viņš arī uzskata, ka sarunas par nākamā SAB direktora amata kandidātu ir jāsāk jau tuvākajā laikā. “Vai būtu ārkārtīgi par katru cenu to izdarīt nedēļas laikā, atbilde ir - nē, tāpēc, ka iestāde ir gana stabila. Iestādē ir vietnieki, ir atbildīgie katrs par savām jomām, tur tādas iekšējās politikas jau tādu labu laiku nav.”

Jānis Maizītis kopš 2013. gada vadīja Satversmes aizsardzības biroju. Par viņa darbu Kučniskis saka - pēdējā laikā viņš esot atplaucis, esot arī daudz paveicis, vadot šo vienu no slepenākajām valsts iestādēm: “Mēs atceramies vēl kādreiz retoriku par mentu kariem. Runām, ka katram ir savs. Šobrīd es varu ar pilnu atbildību pateikt, ka sadarbība starp SAB un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, drošības dienestu un arī militārajiem izlūkiem bija laba.”

Maizītis pirms nokļūšanas Satversmes aizsardzības biroja vadītāja amatā no 2000. līdz 2010. gadam bija Latvijas Republikas ģenerālprokurors. Maizītis dzimis Cēsīs, darba gaitas viņš sāka kā izmeklētājs.