foto: Ivars Soikāns/LETA
Latgales slimnīcās Covid-19 gultu noslodze sasniedz 90%
Neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīna pie Daugavpils Reģionālās slimnīcas.
Novadu ziņas
2021. gada 2. novembris, 11:23

Latgales slimnīcās Covid-19 gultu noslodze sasniedz 90%

Jauns.lv / LETA

Pašlaik Latgales slimnīcās Covid-19 gultu noslodze sasniedz 90%, liecina Veselības ministrijas valdības sēdei apkopotā informācija.

Vismazāk Covid-19 pacientiem paredzēto gultasvietu aizņemts Vidzemes plānošanas reģiona stacionāros - 58%. Zemgalē noslodze sasniedz 73%.

Savukārt pārējos reģionos aizņemti vairāk nekā 75% šādu gultu. Kurzemē noslodze ir 76%, Rīgas reģionā 78%, bet Latgalē brīva ir tikai desmitā daļa no visām pārprofilētajām gultām.

Vairākās slimnīcās ir aizņemtas visas intensīvās terapijas gultas, kas izveidotas smagā stāvoklī esošiem Covid-19 pacientiem. Šāda situācija izveidojusies Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī, Jēkabpils reģionālajā slimnīcā, Balvu slimnīcā un Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā.

Aizvadītās nedēļas laikā Covid-19 gultu skaits stacionāros ir palielināts par 21% - no 1617 uz 1963. Tostarp gultasvietas šo pacientu uzņemšanai pārprofilētas Dobeles un Alūksnes slimnīcā.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) valdības sēdē atzina, ka arī citās slimnīcās, piemēram, Preiļos, Krāslavā, Madonā un Gulbenē, kur pašlaik nav izveidotas gultas Covid-19 pacientiem, šo pacientu ārstēšana drīz būs ikdiena.

Kā ziņots, šorīt intervijā Latvijas Radio Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis sacīja, ka Covid-19 izplatības mazināšanai ieviesto ierobežojumu atcelšana īpaši ietekmēs Latgali, kur ir zemākais vakcinācijas pret Covid-19 rādītājs.

Saskaņā ar sākotnējo lēmumu ierobežojumi būs spēkā līdz novembra vidum, un Dumpis mudināja uzmanīties ar Covid-19 ierobežojumu strauju atcelšanu. "Es neapgalvoju, ka ierobežojumus nedrīkst atcelt, bet jāskatās, kurus ierobežojumus varētu atcelt un kurus ne," norādīja infektologs.

Tomēr viņš akcentēja, ka visdrūmākā situācija varētu būt Latgalē, kur vakcinācijas aptvere arvien ir kritiski zema. "Man ir bail iedomāties, kas notiks Latgalē, ja tiktu atcelti ierobežojumi," piebilda eksperts un aicināja pievērst īpašu uzmanību Latgalei, tostarp domāt par lielāka atbalsta sniegšanu vietējām slimnīcām, jo tas ir potenciāli vissmagākais epidēmijas reģions.

"Manuprāt, Latgalē saslimstība ir augstāka nekā Rīgā, ja rēķināt uz iedzīvotāju skaitu. Un atgādināšu - Latgalē seniori ir vakcinējušies trīs reizes mazāk nekā citos apgabalos," piebilda infektologs.