foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "1 pret 1"
Epidemiologs Trojanskis nosauc divus iemeslus, kāpēc nevajag visiem piedāvāt vakcīnas trešo devu
Epidemiologs Ņikita Trojanskis
Sabiedrība
2021. gada 12. oktobris, 13:45

Epidemiologs Trojanskis nosauc divus iemeslus, kāpēc nevajag visiem piedāvāt vakcīnas trešo devu

Jauns.lv

Epidemiologs un blogeris Ņikita Trojanskis mikroblogošanas vietnē "Twitter" paudis viedokli, kāpēc Latvijā vēl nevajadzētu uzsākt trešās Covid-19 vakcīnas devas piedāvāšanu visai sabiedrībai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Redzu, ka daudzi tviterī cer, ka valdība šodien atļaus 3. devas potēšanu visām sabiedrības grupām. Es domāju, ka būtu kļūdaini to darīt tagad. Tālāk nosaukšu divus iemeslus," raksta Trojanskis.

Kā norāda epidemiologs, pirmkārt, vakcīnas trešās devas piedāvāšana visiem samazinātu pieejamās jaudas pirmreizējai vakcinācijai, kas ir daudz svarīgāka.

"Februārī-maijā ģimenes ārstu vakcinācijas jaudas bija pie 30 tūkstošiem nedēļā, ārstniecības iestāžu jaudas - aptuveni 40 tūkstoši nedēļā," viņš norāda. "Redzot, ka palielinās pirmo devu pieprasījums, jāatceras, ka daudzi nāks arī pēc otrajām devām." 

Trojanskis aprēķinājis, ka pat tad, ja tikai 15% no vakcinētajiem nāktu pēc trešās devas, tie būtu vairāk nekā 120 tūkstoši cilvēku.

Viņš iesaka līdz lēmumam par trešo poti nogaidīt vēl vismaz vienu līdz divas nedēļas, kamēr būs pieaudzis pirmo devu vakcinācijas temps.

Epidemiologs papildina, ka, piemēram "Pfizer-BioNTech" potei efektivitāte pēc pirmās devas saņemšanas ir aptuveni 70%, pēc otrās devas - 90%. Vēl pēc pusgada efektivitāte saglabājoties aptuveni 80% līmenī.

Savukārt pēc trešās devas saņemšanas aizsardzības līmenis pieaugot aptuveni par 15%. "Tādēļ varētu teikt, ka uz kopējo hospitalizācijas līmeni valstī trešās devas atstāj 5 reizes mazāku efektu nekā pirmās devas," raksta Trojanskis. Viņš norāda, ka ir jāatrod pareizais laiks, kad trešās devas vairs neapdraudēs pirmo devu saņemšanas ātrumu.

Savukārt kā otro pamatojumu pret trešo devu dalīšanu visiem Trojanskis min to, ka vienkārši nav iemeslu to darīt - dati neliecina, ka tas ir nepieciešams. "Manuprāt, trešās devas jāpiedāvā 60+ un riska grupām, jo tās ir grupas, kurās varam redzēt trešās devu pozitīvu efektu citās valstīs," minot datus par Izraēlu, kur hospitalizācijas līmenis starp četrdesmitgadniekiem, kuri ir un nav saņēmuši trešo vakcīnas devu, burtiski neatšķiras, raksta epidemiologs.

Tāpat epidemiologs norāda, ka trešajai vakcīnas devai arī ir iespējami blakusefekti, kas varot būt arī ļoti nopietni.

Zināms, ka šobrīd Latvijā balstvakcināciju var saņemt personas, kas vecākas par 65 gadiem, sociālās aprūpes centru un pansionātu iemītnieki un pacienti ar īpaši novājinātu imūnsistēmu.

Veselības aprūpes sistēmā var tikt pieļauta balstvakcinācijas devas saņemšana tiem darbiniekiem, kam ir ilgstoša saskarsme ar Covid-19 pacientiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās