foto: unsplash.com
Svarīgi vecākiem - Bērnu slimnīcā ieviesti papildus drošības pasākumi
Sabiedrība
2021. gada 12. oktobris, 10:23

Svarīgi vecākiem - Bērnu slimnīcā ieviesti papildus drošības pasākumi

Jauns.lv

Rūpēs par drošu vidi ikvienam un mazinot jebkādus ar inficēšanos ar Covid-19 saistītos riskus, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) ieviesti papildus drošības pasākumi.

BKUS atgādina, ka slimnīcā joprojām ir pieejami visi ambulatorie pakalpojumi. Lai ērti pieteiktos vizītei, slimnīca aicina izmantot elektronisko pieteikuma formu.

Pirms došanās uz Bērnu slimnīcas dienas stacionāru vai pirms plānveida stacionēšanās, pavadošajai personai mājaslapā (vai reģistratūrā) jāaizpilda Covid-19 apliecinājums. 

Bērnu drīkst pavadīt tikai viena pavadošā persona, kurai jābūt bez jebkādām saslimšanas pazīmēm.

Pacientiem un pavadošajām personām, kurām nav Covid-19 vakcināciju vai pārslimošanu apliecinoša sertifikāta, ne agrāk kā 48 stundas pirms plānveida stacionēšanas Bērnu slimnīcas stacionārā vai dienas stacionārā ir jāveic Covid-19 tests ar deguna un rīkles iztriepi SARS-CoV-2 RNS noteikšanai. Iestājoties Bērnu slimnīcā, jāuzrāda negatīvs testa rezultāts.

Tests pacientam jāveic arī tad, ja ambulatori nepieciešams veikt:

  • endoskopisku izmeklējumu; 
  • 24h barības vada ph metriju.

Iepriekš veikts Covid-19 tests nav nepieciešams tikai izņēmuma gadījumos:

  • asaru kanālu zondēšana zīdaiņiem bez narkozes
  • psihiatrijas profila dienas stacionāru pakalpojumi
  • BAHA dzirdes aparāta saņemšana dienas stacionāra pacientiem
  • rehabilitācijas profila dienas stacionāru pakalpojumi.

Pacientiem un pavadošajām personām, kurām ir Covid-19 vakcināciju vai pārslimošanu apliecinošs sertifikāts, pēc iestāšanās stacionārā Bērnu slimnīcas personāls bez maksas veiks ātro antigēnu testu.

Kāpēc nevakcinētām personām jāveic Covid-19 tests ar deguna un rīkles iztriepi?

Kā skaidro BKUS, Covid-19 testi pirms stacionēšanas ir jāveic, lai parūpētos par iespējami drošāku epidemioloģisko vidi.

"SARS-CoV-2 vīrusa ribonukleīnskābes (RNS) noteikšana ar Polimerāzes ķēdes reakciju (PĶR), paņemot iztriepi no rīkles un deguna, ir Covid-19 infekcijas diagnostikas “zelta standarts”. Gan Pasaules Veselības organizācija, gan Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs to uzskata par visuzticamāko metodi, ar kādu testēt Covid-19 saslimušos un kontaktpersonas," teikts BKUS paziņojumā.

Bērnu slimnīca ir vienīgā slimnīca bērniem Latvijā, kurā tiek nodrošināta neatliekamā, plānveida un ambulatorā medicīniskā palīdzība bērniem. BKUS ārstēšanu saņem bērni ar dažādām diagnozēm un kā hroniskām, tā akūtām saslimšanām. Ir pacienti, kuru saslimšana norit vieglāk, un ir tādi, kuri slimo smagākā formā un ilgstoši, tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi radīt drošu vidi ikvienam, samazinot jebkādus riskus saistībā ar Covid-19.

Lai saņemtu ambulatoros pakalpojumus Bērnu slimnīcā, sertifikātu vai testu nav jāuzrāda.