foto: "Vēstis Adventistiem"
Miris Latvijas adventistu Baznīcas bīskaps Viktors Geide
Mūžībā aizsaukts kādreizējais Latvijas adventistu Baznīcas vadītājs, bīskaps Viktors Geide.
Sabiedrība
2021. gada 8. oktobris, 16:16

Miris Latvijas adventistu Baznīcas bīskaps Viktors Geide

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

88 gadu vecumā miris kādreizējais Latvijas adventistu Baznīcas bīskaps Viktors Geide, kurš pēc pensionēšanās līdz nesenajam laikam kalpoja Strenču draudzē un kristīgā senioru nama „Zilaiskalns” kopienā. Geide Latvijas adventistu draudžu vadībā tika ievēlēts trešās Atmodas laikā – 1989. gadā un šai amatā bija līdz 2000. gadā.

Latvijas adventistu draudžu savienības mājaslapā teikts, ka Viktors Geide par mācītāju ordinēts 1983. gadā, bet Baznīcā kalpojis jau kopš 1968. gada, to uzsākot Kandavas draudzē. Viņa kā ordinēta sludinātāja pirmās draudzes bija Cēsīs un Daugavpilī. No 2013. līdz 2018. gadam viņš bija Latvijas draudžu savienības misijas nodaļas vadītājs un savienības padomes loceklis.

Internetā izdevums „Vēstis Adventistiem” raksta: „Esam saņēmuši skumju vēsti – nāves miegā līdz augšāmcelšanās rītam aizmidzis daudziem tik mīļais brālis un mācītājs, draudzes gans un bijušais bīskaps Viktors Geide. 

Viņš ir ierakstījis savu vārdu Latvijas adventistu Baznīcas vēsturē. Jau padomju gados viņš tika aicināts mācītāja darbā, un tas nebija viegls laiks. Bet, kad sākās atmoda un tika izveidota Baltijas ūnija, tieši Viktors tika izvēlēts par visas Latvijas draudžu vadītāju. 

Viktora vadībā tika organizētas evaņģelizācijas kampaņas un dzima jaunas draudzes. Turklāt viņš ne tikai vadīja procesus, bet pats brauca un aktīvi misionēja. Viņa vadītajos semināros vēsti par Jēzu varēja dzirdēt daudzās pilsētās. Piemēram, ir grūti iedomāties draudzes atdzimšanu Rēzeknē. Bet ne tikai. Viņa balsi varēja dzirdēt visos Latvijas nostūros. Visu savu dzīvi Viktors bija pakārtojis kalpošanai draudzei. Viņa vadībā tika atjaunota izdevniecība, izveidotas „Adventes Vēstis”, faktiski sakārtota tā administratīvā struktūra, kādu mēs šobrīd pazīstam adventistu Baznīcā Latvijā. 

Pēc bīskapa amata atstāšanas Viktors kopā ar savu dzīvesdraugu Vēsmu turpināja kalpot Latvijas draudzēs kā mācītājs, īpaši aktīvi iesaistoties veselības kalpošanā. Viņš nepārstāja darboties līdz pat savas dzīves noslēgumam. 

Ceturtdienas vakarā Viktors Geide aizmiga, lai satiktu savu Glābēju kopā ar nesen aizgājušo sievu Vēsmu un citiem izglābtajiem.”

Jāpiebilst, ka Viktora Geides sieva Vēsma mūžībā devās tikai pirms dažiem mēnešiem – šī gada februārī.

Garīdznieka Geides vārds plašākai publikai ārpus kristīgo kopienas nebija zināms. Plašākā kontekstā tas izskanēja šī gada martā, kad adventistu senioru namā „Zilaiskalns”, kurā par mācītāju kalpoja Geide, uzliesmoja Covid-19.

TV3 raidījums „Nekā personīga” vēstīja, ka marta beigās ar šo slimību sasirga gandrīz visi pansionātā mītošie sirmgalvji un desmit no viņiem mira. Toreiz senioru mājā dzīvojuši 33 seniori un strādājuši 25 darbinieki. „Nekā personīga” vēstīja, ka senioru nama vadība bija atteikusies savus klientus vakcinēt pret Covid-19.

Marta beigās senioru tuvinieki uzzināja, ka „Zilajākalnā” uzplaiksnījis Covid-19 perēklis, pēc kura tuviniekiem par tā iemītniekiem kļuva arvien grūtāk iegūt ziņas. Iepriekš atsaucīgie darbinieki telefonu vairs necēla.

Pansionāta telpās reģistrētās Zilākalna adventistu draudzes mācītājs Viktors Geide „Nekā personīga” pastāstīja, ka pandēmijas laikā pansionātā ilgi nebija konstatēts neviens Covid-19 gadījums, tomēr beigās vīruss tajā iekļuvis un pēc tam nomiruši desmit klienti. 

Uzliesmojums Zilākalna senioru namā sācies, kad no slimnīcas atvesta kāda pansionāta iemītniece. Viņa esot nevis izolēta, bet ievietota kopējā telpā, taču beigās izrādījies, ka sieviete ir inficēta ar Covid-19. Ģimenes ārste uzskatīja, ka pansionātā plosījies kāds no jaunajiem, lipīgākajiem koronavīrusa paveidiem, jo visi saslimuši teju vienlaicīgi.