Skolēni, kuri gājienā netika, mājās dodas ar rūgtumu sirdī
„Ir dziļa vilšanās un skumju sajūta sirdī, jo iepriekšējos svētkos ar lauku puķēm un vainagiem piedalījāmies gājienā, sveicinājām Rīgas iedzīvotājus, viesus un vecākus pie televizoru ekrāniem...” saka kāda lauku pamatskolas skolotāja.
Sabiedrība

Skolēni, kuri gājienā netika, mājās dodas ar rūgtumu sirdī

Jauns.lv

Pēc sestdienas vakarā pārtrauktā noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma Mežaparka estrādē, Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile pusnaktī paziņoja, ka dziesmu un deju svētku gājiens ir atcelts. Tas bija trieciens uz Rīgu atbraukušajiem skolotājiem, dziedātājiem, dejotājiem un pārējiem dalībniekiem, kuri gājienu gaidīja kā svētku kulmināciju...

Skolēni, kuri gājienā netika, mājās dodas ar rūgtu...

Pusnaktī pēc sasauktās ārkārtas sēdes Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile tviterī paziņoja, ka svētku gājiens tiek atcelts, jo nav zināms iemesls bērnu veselības problēmām. Kā ziņots iepriekš, Mežaparkā notikušā ģenerālmēģinājuma laikā vairāki desmiti bērnu īslaicīgi zaudēja samaņu. Atjaunojot spēkus, bērni devās uz savām skolām, bet 17 bērni tika nogādāti slimnīcā.

Protams, tāda masveida ģībšana rada satraukumu par notiekošo, stresu arī apkārtējos cilvēkos, tomēr, vai tāpēc jāatceļ svētku gājiens, kurš ir paredzēts ne tikai tiem, kuri bija estrādē, bet arī dejotājiem, pūtējiem un citiem svētku dalībniekiem, kuri savu darbiņu dziesmu un deju svētkos padarījuši un gājienu gaida, kā svētku kulminācijas brīdi?

Pēc gājiena svētku organizatori ziņo, ka aptuveni 98% no svētku dalībniekiem gājienā, lai arī oficiāli tas tika atcelts, ir piedalījušies un labi vien, ka tā, jo gājiens ir īpašs mirklis, kad dalībnieki priecājas kopā ar pilsētas viesiem, dzied dziesmas un izdejo deju soli pa Rīgas ielām, bet skatītāji viņiem velta aplausus un ovācijas.

Skolēni pamet Rīgu un gājienā nepiedalās

Bet ir kolektīvi, kuri no rīta saņēmuši ziņu par atcelto svētku gājienu ar norādēm, ka oficiāli gājiens ir aizliegts, sakāpa autobusos un brauca mājās. Kādas lauku pamatskolas skolotāja stāsta, ka viņas audzēkņi nedēļas sākumā uz Rīgu devās mirdzošām acīm, deju lieluzvedumu „Līdz varavīksnei tikt” izdejoja ar prieku un lepnumu, bet diemžēl mājās nācās braukt ar rūgtumu sirdī, jo XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājiena mirkļus neizbaudīja, paklausot ministres lēmumam. „Mēs nesapratām, ko darīt – oficiāli gājienu atceļ, bet parādās arī ziņas, ka dalībnieki var doties pēc pašu iniciatīvas... Nolēmām braukt mājās un tikai vēlāk uzzinājām, ka pie Brīvības pieminekļa ziedus noliek prezidents, daudzi dalībnieki sarosījušies un gājienā tomēr piedalās, arī televīzija šo notikumu translē. Ir dziļa vilšanās un skumju sajūta sirdī, jo iepriekšējos svētkos ar lauku puķēm un vainagiem piedalījāmies gājienā, sveicinājām Rīgas iedzīvotājus, viesus un vecākus pie televizoru ekrāniem, bet šoreiz nekā...” skumji nosaka skolotāja.

Nobrāzumi un tulznas ir katros svētkos

Ir daudz minējumu par to, kāds iemesls ir bērnu ģībšanai Mežaparka estrādē, tomēr visticamāk tas ir vairāku faktoru kopums – neizgulēšanās, stress, nepietiekams uzturs.

Portāls Kasjauns.lv svētku nedēļas laikā vairākkārt viesojās Daugavas stadionā un novēroja, ka bērniem mēģinājumi ir no agra rīta līdz vēlam vakaram, tomēr tiek nodrošinātas pietiekamas atpūtas pauzes, ierēķināts laiks ēdienreizēm, nodrošināts dzeramais ūdens. Ja vien kārtīgi paēd un atpūšas brīvajā laikā, tad sūdzībām nevajadzētu būt. Tomēr dzirdēts arī par skolēnu ballītēm skolās līdz diviem trijiem naktī, tad arī nav jābrīnās, ka nākamajā dienā jauniešiem ir sagurums un slikta pašsajūta.

Kā portālam Kasjauns.lv pirms bērnu masveida ģībšanas Mežaparkā atzina Daugavas stadionā dežūrējošā Latvijas Sarkanā Krusta pārstāve Laila Štāle, tad šis dziesmu un deju svētku gads traumu ziņā neatšķiras no citiem gadiem, jo tāpat ir sasitumi nobrāzumi, tulznas un vēl kāds nozīmīgs iemesls, kāpēc dalībnieki vēršas pie mediķiem – stress un lampu drudzis. „Kādam vienkārši vajag rociņu paturēt un pateikt, ka viss ir labi, kāds pēc dejošanas lietū bija pārsalis, bet ne ar ko būtisku šis gads neatšķiras no iepriekšējiem dziesmu un deju svētkiem. Bērni ir malači! No malas skatāmies un apbrīnojam viņus. Visu laiku kustas, lēkā un priecājas, lai arī kājas slapjas un lietus līst,” nosaka Latvijas Sarkanā Krusta pārstāve.

Jau šovakar Mežaparkā notiks XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts “Manā dziesmā tu”, kuru varēs vērot arī kanālā LTV1, un cerams vakardienas nedienas nevienu no skolēniem šodien nepiemeklēs.

Dalībnieki un valsts amatpersonas dodas atceltajā svētku gājienā

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieki brīvprātīgi piedalās svētku gājienā, kas gan oficiāli ir atcelts. Svētku gājienā piedalās ...

Deju lielkoncerts "Līdz varavīksnei tikt"

Kasjauns.lv / Foto: Ieva Lūka/LETA, Ieva Lūka/LETA, Ieva Čīka/LETA