foto: LETA
Baltkrievijas dienestu aktivitāte pie Latvijas robežas sāk mazināties
Ilustratīvs.
Sabiedrība
2021. gada 28. septembris, 17:02

Baltkrievijas dienestu aktivitāte pie Latvijas robežas sāk mazināties

Jauns.lv / LETA

Pēdējā laikā ir nedaudz mazinājušās Baltkrievijas dienestu aktivitātes uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, otrdien žurnālistiem atzina Latvijas robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

Iepriekš bija novērots, ka abu valstu robežas tuvumā uzturas Baltkrievijas pārstāvji ar strēlnieku ieročiem, tostarp, ložmetējiem un snaiperšautenēm. Tāpat bija redzami dienestu pārstāvji ar masu nekārtību likvidēšanai paredzētu ekipējumu.

Pēdējā laikā ir nedaudz mazinājusies šī aktivitāte, taču "tas nenozīmē, ka atgriežamies ikdienā," norādīja Pujāts.

Tāpat pēdējā laikā nav novērots, ka Baltkrievijas varas pārstāvji ar varu dzītu nelegālos imigrantus pāri robežai. "Acīmredzot viņi mainījuši savu algoritmu un tik acīmredzami vairs nav," uzsvēra Pujāts un piebilda, ka Latvijas robežsardze neejot uz atklātu konfrontāciju ar Baltkrievijas dienestiem.

Pujāts norādīja, ka spriedze uz robežas ar Baltkrieviju saglabājas pietiekami augsta un katru dienu ir grupas, kas mēģina nelikumīgi šķērsot robežu. Patlaban gan vairs netiek vizuāli novērotas imigrantu grupas, kas pastāvīgi uzturētos tuvu robežai. 

Centrs Daugavpilī, kur tiek izmitināti aizturētie robežpārkāpēji

Situācija uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, kuru nelegāli mēģina šķērsot migranti, tiek kontrolēta, šodien žurnālistiem teica iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

gallery icon

Lai gan tradicionāli aukstums nelegālo imigrācijas spiedienu mazinājis, tomēr šodienas situācija neesot klasiska. Tāpat neesot izslēgts, ka, atsākoties siltākam laika periodam, varētu atsākties plašāki mēģinājumi šķērsot Latvijas robežu.

Septembra vidū Pujāts Saeimā atzina, ka kopš augusta sākuma patvēruma meklētāju izmitināšanas centru Muceniekos patvaļīgi atstājuši 85 patvēruma meklētāji, taču vēlāk 45 aizturēti Lietuvā un Polijā un nogādāti atpakaļ Latvijā. Šodien Pujāts žurnālistiem skaidroja, ka patiesībā aizbēgušo patvēruma meklētāju skaits jau sasniedzis vismaz 119 cilvēkus. Patlaban rindas kārtībā nogādāšanas process tiek kārtots 15 patvēruma meklētājiem.

Jau ziņots, ka kopš 10. augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 1392 cilvēki.

Par nelikumīgu robežas šķērsošanu aizvadītajā diennaktī aizturēto personu nav.

Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ nav liegta valsts robežas šķērsošana 38 cilvēkiem, savukārt kopumā šogad aizturēti 390 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Kariņš un Golubeva apmeklē Latvijas robežu ar Krieviju un Baltkrieviju

gallery icon

Valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju no 11. augusta līdz 10. novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī.

Amatpersonas norādījušas, ka Baltkrievijā pie varas esošā Aleksandra Lukašenko režīma centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iespiest trešo valstu iedzīvotājus vērtējami kā hibrīdkara jeb hibrīdapdraudējuma izpausmes.