Sabiedrība
2021. gada 27. septembris, 20:19

VIDEO: Vijciema čiekurkaltē nedēļas nogalē viesojušies divi lāči

Jauns.lv

Aizvadītajā nedēļas nogalē Vijciema čiekurkalti apmeklēja divi lāči, vēsta "Latvijas valsts meži" (LVM).

Kā sociālajā tīklā "Facebook" raksta LVM, abi dzīvnieki apgāzuši koka mazmājiņu un izvandījuši atkritumu konteinerus divās netālu no Vijciema čiekurkaltes esošās mājās.

Speciālisti aicina vietējos iedzīvotājus uzmanīties un netuvoties meža dzīvniekiem, nebarot lāčus, kā arī aizslēgt atkritumu tvertnes.

Jāteic, ka šī nav pirmā reize, kad Vijciemā cilvēku tuvumā manīti lāči. Iespējams, tie varētu būt tie paši lācēni, kuri bija nofilmēti, mielojoties ar plūmēm kādas mājas paglamā. 

Jauns.lv jau vēstīja, ka, ņemot vērā, ka šie dzīvnieki nebaidās no cilvēkiem, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) kā vienu no risinājumiem apsver izņēmuma gadījumu - dzīvniekus likvidēt.

Dabas aizsardzības departamenta direktore Gita Strode iepriekš Latvijas Radio norādīja, ka lācēnu pārdrošā uzvedība raisa pamatotas bažas, kā situācija var attīstīties tālāk. "Tur ir tā problēma tāda, ka tie ir, visticamāk, no kādas patversmes nākušie lācēni, kas ir Igaunijas pusē. Vai arī tādi, kur ir nomedīta lācene, un tie mazie ir izauguši paši. Vai arī viņi ir patversmē izaudzēti un palaisti, kuriem māte nav iemācījusi, ka no cilvēkiem būtu jāuzmanās. Līdz ar to viņi ir tik bezkaunīgi. Un šī netipiskā uzvedība rada apdraudējumu. Pats labākais risinājums būtu, ka ar Igauniju, kur lāču medības ir atļautas, mēs varētu sadarboties un šo divu konkrēto lāču problēmu atrisināt."

Ja neizdosies rast risinājumu ar Igaunijas pusi, tad, kā vērtē Strode, būs jāpieņem lēmums par izņēmuma gadījumu un dzīvnieki jālikvidē.

"Tas mūsu gadījumā būtu ļoti liels izņēmums, ņemot vērā, ka tā ir īpaši aizsargājama suga un šīs sugas medības nav atļautas. Bet cilvēku drošības nolūkos mēs šādus izņēmumus varam sniegt," norādīja Strode.