foto: Zane Bitere/LETA
Iespējams, ar aizkavēšanos, bet tiks uzstādīts: Latvijas-Baltkrievijas robežžoga dzeloņstiepļu piegādātājs sola izpildīt pasūtījumu
Dzeloņdrāšu žoga fragments.
Sabiedrība
2021. gada 24. septembris, 12:41

Iespējams, ar aizkavēšanos, bet tiks uzstādīts: Latvijas-Baltkrievijas robežžoga dzeloņstiepļu piegādātājs sola izpildīt pasūtījumu

Jauns.lv / LETA

Lai arī žoga ierīkošana uz Latvijas-Baltkrievijas robežas varētu aizkavēties, SIA "Brief", kam jāpiegādā dzeloņstieples, uzstāj, ka valsts pasūtījumu joprojām spēj izpildīt.

"Brief" valdes priekšsēdētāja Ildze Voita aģentūrai LETA uzsvēra, ka "Brief" kopš šīs vasaras bēgļu krīzes ir proaktīvi meklējis un apzinājis dzeloņstiepļu noliktavas krājumus un aktualizējis kontaktus ar dzeloņstiepļu ražotājiem Eiropā un tās tuvumā, zinot, ka Latvijā nav stratēģisko rezervju.

"Gan dzeloņstiepļu iegādes tirgus izpētes fāzē augusta sākumā, gan cenu aptaujā augusta beigās iesniedzām tam brīdim labāko iespējamo piedāvājumu, apzinoties īsos izpildes termiņus un sagaidot, ka valsts lēmumus pieņems atbilstoši krīzes nozīmīgumam. Tas ir arī mūsu interesēs ietaupīt valsts budžeta līdzekļus un piegādāt preci par nolīgto cenu," sacīja Voita.

Vienlaikus viņa norādīja, ka līguma slēgšana esot novilcināta divas nedēļas un situācija ar ražotāju kapacitāti un noliktavu atlikumiem sāka mainīties pa dienām, nevis pa nedēļām, kā tas bija pirms tam. 

"Latvijai rezervēto dzeloņstiepļu atlikumu šajā laikā nopirka Lietuva, kas lēmumu pieņemšanas procesā rīkojās valstiski," teica Voita.

Viņa uzsvēra, ka "Brief" kopš 15. septembra Nodrošinājuma valsts aģentūrai skaidro ārkārtas situāciju, kādā uzņēmums ir nonācis, un piedāvā vairākus iespējamos risinājumus, lai līguma saistības "Brief" varētu izpildīt termiņos, tajā skaitā dzeloņstiepļu ražotāja maiņu, piedāvājot līdzvērtīgu preci cenu aptaujas tehniskajā specifikācijā izvirzītajām prasībām.

"Taču mūs nesadzird, un jau divu ražotāju piedāvājums ir noraidīts "kā neatbilstošs"," atzina Voita. 

Uzņēmums aicinājis Nodrošinājuma valsts aģentūru uz sarunu, lai skaidrotu situāciju un meklētu risinājumu, taču "ar mums neviens nevēlas sēsties pie sarunu galda", atzina uzņēmuma vadītāja. 

Tā rezultātā 22. septembrī uzņēmums formāli iesniedzis Nodrošinājuma valsts aģentūrai plānoto piegāžu grafiku no esošā ražotāja un līdz pat šim brīdim nav saņēmis tam apstiprinājumu.

Voita uzsvēra, ka "Brief" mērķis nekad nav bijis kavēt piegādes vai vilcināt laiku ar žoga izbūvi. 

"Šī situācija tikai vēlreiz pierāda, ka valsts ierēdņi ir atrauti no realitātes un globālās tirgus mainības, vai ir iebiedēti, kā rezultātā tā vietā, lai konstruktīvi un operatīvi risinātu problēmu, mēs apmaināmies ar formālām vēstulēm, un tādējādi tiek novilcināts laiks," klāstīja Voita.

Tāpat viņa norādīja, ka "Brief" joprojām pastāv uz to, ka tas spēj izpildīt pasūtījumu, jo "mums ir zināšanas, pieredze un visi tam nepieciešamie resursi".

Uzņēmums esot atkārtoti piedāvājis tikšanos, iesaistot Iekšlietu ministrijas augstākās amatpersonas, jo šī, pēc Voitas teiktā, nav standarta situācija.

Jau ziņots, ka 111 kilometrus dzeloņstieples "Brief" apņēmies piegādāt par 488 400 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Pagaidu 36,94 kilometru dzeloņstiepļu žogua būvniecību uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju par 2,4 miljoniem eiro uzticēs uzņēmumam "Aimasa".

Kariņš un Golubeva apmeklē Latvijas robežu ar Krieviju un Baltkrieviju

gallery icon
42

Polija uz robežas ar Baltkrieviju būvē dzeloņstiepļu žogu

Polija būvē dzeloņstiepļu žogu uz robežas ar Baltkrieviju, saskaroties ar Baltkrievijas režīma apzināti veicināto migrantu plūsmu pāri ES ārējai robežai. ...

gallery icon
21