foto: Valsts kanceleja.
Gaidāmie ierobežojumi, kapacitāte slimnīcās, "obligātā vakcinācija": skaidro Pavļuts
Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).
Sabiedrība
2021. gada 9. septembris, 22:14

Gaidāmie ierobežojumi, kapacitāte slimnīcās, "obligātā vakcinācija": skaidro Pavļuts

Jauns.lv

Jau tuvākajā laikā plānots diskutēt par stingrākiem Covid-19 ierobežojumiem, sniedzot interviju Latvijas Televīzijas raidījumam "Šodienas jautājums", norādīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Taujāts, vai jau nākamnedēļ Ministru kabinetā varētu par to diskutēt, Pavļuts precīzu laiku neminēja, norādot, ka tas atkarīgs no tā, vai Operatīvās vadības grupa Valsts kancelejas direktora vadībā būs tikusi līdz gatavam piedāvājumam. 

"Veselības ministrijas ieskatā mums būtu jābalstās uz drošām pakalpojumu sniegšanas vietām, dzeltenajām zonām, sertifikātiem. Ir jātiecās minimāli ierobežot tos cilvēkus, kas ir vakcinēti un pārslimojuši. Ir jārēķinās, ka tajās zonās, kur nav sertifikātus iespējams pārbaudīt, būs papildu drošības pasākumi," norādīja veselības ministrs.

Runājot par kapacitāti slimnīcās, viņš norādīja, ka griesti būtu 1500. Pārsniedzot šo skaitli, "sistēmā iestātos totāla pārslodze."

"Mēs rēķinām, ka slimnīcās septembra beigās varētu būt ap 500 Covid-19 pacientu. Šobrīd esam nedaudz virs 200. Mēs rēķināmies, ka oktobra sākumā šis skaitlis varētu sasniegt 800. Tad mums būtu jāsāk pārplānot aprūpe, atteikties no atsevišķiem pakalpojumiem. Vissmagākajā posmā iepriekš mums slimnīcās atradās ap 1200 pacientu."

Viņš arī akcentēja, ka grūtības nerada gultu vai iekārtu skaits, bet gan personāla trūkums. "Diemžēl īsā laikā nevar palielināt medpersonāla skaitu. Liels pluss, protams, ir tas, ka mediķi ir vakcinējušies."

Tāpat Pavļuts skaidroja, ka saslimstības vilnis kāpj nedaudz ātrāk kā pagājušajā gadā. "Mēs zinām, ka esam jau sasnieguši to līmeni, kas pērn bija oktobra beigās un novembra sākumā. Slodze straujāk pieaug arī intensīvās terapijas nodaļās."

Viņš arī akcentē, ka ir jauna tendence - vairāk nepieciešama skābekļa padeve. "Ja pērn ap 30% stacionēto pacientu bija nepieciešama skābekļa padeve, tad šobrīd jau 85%."

Savukārt, runājot par "obligāto vakcinēšanos" atsevišķās nozarēs strādājošajiem, viņš norādīja, ka šoreiz piedāvās grozījumus veikt Ministru kabineta noteikumos. 

Līdzīgi kā daudzās profesijās ir prasība par vakcinēšanos pret dažādām slimībām, Veselības ministrija valdībā piedāvās iekļaut tām pašām profesiju grupām arī Covid-19 vakcināciju. Nākamnedēļ par to būs diskusija, bet Pavļuts negarantē, ka jau jaunnedēļ par to varēs pieņemt galīgo lēmumu.