foto: Publicitātes foto
Liriķi un dzejas mīļotāji pulcējas uz “Domuzīmes” Dzejas balvas pasniegšanas ceremoniju Ojāra Vācieša mājas dārzā. FOTOREPORTĀŽA
Pirmo jaundibināto žurnāla “Domuzīme” ikgadējo Dzejas balvu par labāko latviešu orģināldzejas krājumu saņēma Liepa Rūce.
Kultūra
2021. gada 9. septembris, 08:44

Liriķi un dzejas mīļotāji pulcējas uz “Domuzīmes” Dzejas balvas pasniegšanas ceremoniju Ojāra Vācieša mājas dārzā. FOTOREPORTĀŽA

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ojāra Vācieša mājas/muzeja pagalmā Pārdaugavā, Torņakalnā, trešdienas, 8. septembra, pievakarē Dzejas dienas noskaņās pulcējās dzejnieki un viņu daiļrades mīļotāji, lai pirmo reizi piedalītos literatūras žurnāla “Domuzīme” Dzejas balvas piešķiršanas ceremonijā. Nu 56 gadu pastāvēšanas laikā Raiņa dzimšanas dienā iedibinātās Dzejas dienas kļuvušas ar vēl vienu tradīciju bagātākas. Pirmo “Domuzīmes” Dzejas balvu saņēma Liepa Rūce.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Domuzīmes” Dzejas balvas pasniegšanas ceremonija Ojāra Vācieša mājas dārzā

Liriķi un dzejas mīļotāji trešdienas, 8. septembra, pievakarē pulcējās uz literārā žurnāla “Domuzīme” Dzejas balvas pasniegšanas ceremoniju Ojāra Vācieša mājas/memoriālā ...

gallery icon
69

Jāteic, ka 1965. gadā, kad notika pirmās Dzejas dienas, par šādu balvu nevienam pat prātā nebija ienācis: žurnāls “Domuzīme” sāka iznākt tikai nākamajā gadu tūkstotī, bet tā pašreizējā redaktore piedzima tikai gadu vēlāk – 1966. gadā.

Žurnāla “Domuzīme” galvenā redaktore Rudīte Kalpiņa Jauns.lv pastāstīja: ““Domuzīmes” Dzejas balva’2021 par labāko latviešu oriģināldzejas krājumu, kas laists klajā no 2020. gada septembrim līdz šā gada augustam, saņēma dzejniece Liepa Rūce par pirmo krājumu “Atspulga balss”, ko klajā laidis apgāds “Pētergailis”.

Balvā dzejniece guva radošo stipendiju nākamā krājuma rakstīšanai un mākslinieces Unas Mikudas veidotu sudraba piespraudi, uz kuras attēlots “Domuzīmes” Dzejas balvas simbols – asteres zieds. 

“Domuzīmes” Dzejas balvas žūrijas priekšsēdētājs, dzejnieks Jānis Vādons uzsvēra, ka, lai gan krājums “Atspulga balss” ir literārā debija, grāmata apliecina rūpīgu, talantīgu darbu, briedumu, kas spēj radīt nospriegotus, precīzus dzejoļus: “Žūrija novērtēja krājuma pārliecinošo kvalitāti, ko ar “Domuzīmes” balvu arī vēlamies izcelt. “Es guļu atvērta” dzejniece saka vienā no tekstiem, un tāds ir arī viss krājums - lai gan piedzīvotais ir pārstrādāts un refleksijā vispārināts, tomēr nezūd sajūta, ka dzejoļu daudzbalsībā un dažādajos pieredzes skatpunktos vienmēr klātesošs ir personiskais. Personiskais, kas nav apkaisīts ar jūtelības patosu, liekulīgiem mierinājumiem vai nepatīkamā cenzūru. Dzīves atspulgu metafizika, dramatiskā mistērija, kas mūs nebeidz intriģēt.”

Dzejniece un žūrijas dalībniece Daina Sirmā dalījās savos iespaidos par apbalvoto krājumu: ““Atspulga balss” pirmajā dzejolī izteiktais brīdinājums, ka ikviens lasītājs šeit nosals līdz nāvei, par laimi, nepiepildās. Liepas Rūces rētainajā zemē brūcēm ir acis un lielajā sprādzienā izpluinītajai rozei pietiek spēka atkal savilkties neskartā pumpurā. Kad durvis jau veras ciet, tumsas pēdējā matu šķipsnā iemirdzas mūsu pazaudētās rotas un atmiņas prot pieskarties vieglāk par saules gaismu. Kad atspulga balss gulstas starp sliedēm un atļauj sev triekties pāri, dzelzs vagoni šūpojas gurnos un sirds atvilgst sudraba maigumā. Lai gan visas pasaules cietokšņos nocietināto atspulga balsi verdošais metāls atdziestot vēl pamanās apvīt ar būri, jau pēc pāris lappusēm diena melnās domas un lausku pilis ir norijusi, lasītājam no pleciem nokrīt vismaz pāris dzīvju, debesīs iemirdzas jāņtārpiņi un pļavas ir pilnas ar zvaigznēm. Nē, neesam nosaluši līdz nāvei, esam nosaluši līdz atklāsmei, katarsei – līdzjūtībai un bailēm, līdz mierinājumam un skūpstam uz atspulga pieres”.

foto: Publicitātes foto
Pirmās “Domuzīmes” Dzejas balvas nominanti.

“Domuzīmes” Dzejas balvai’2021 tika iesūtīti 25 latviešu oriģināldzejas krājumi, kurus vērtēja žurnāla redakcija un pieaicinātās žūrijas dalībnieces: Mārtiņš Mintaurs, Aksels Hiršs, Rudīte Kalpiņa, Jānis Vādons, Daina Sirmā un Sintija Kampāne. Žūrijai nācās pieņemt arī sāpīgus lēmumus, jo aizvadītais dzejas gads bijis augstvērtīgiem un kvalitatīviem krājumiem bagāts, nācās, kā saka izvēlēties starp “ļoti labo” un “vēl ļoti labāko”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Balvai tika izvirzīti seši krājumi: Aivara Eipura “Dzejoļu remonts”, Jura Kronberga “Debesīs dievs bīda mēbeles”, Edvarda Kuka “Vadi”, Ievas Rupenheites “palaidiet sievieti”, Liepas Rūces “Atspulga balss” un Ineses Zanderes “Mantojumi”

Žurnālā Domuzīme regulāri tiek publicēta latviešu jaunākā dzeja, tādējādi aktuālā dzejas aina Latvijā žurnāla redakcijai ir diezgan labi pārredzama. Dzejas balva ir likumsakarīgs turpinājums dzejas procesu novērtējumam, arī iespēja pievērst uzmanību un īpaši atzīmēt dzejas gada laikā izdotos lieliskos krājumus.