foto: LETA (Rebeka Žeire)
Zavadska un Dumpis: nav tādu veselības problēmu, kad nevarētu saņemt nedzīvās vakcīnas
Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.
Sabiedrība
2021. gada 7. septembris, 14:26

Zavadska un Dumpis: nav tādu veselības problēmu, kad nevarētu saņemt nedzīvās vakcīnas

Jauns.lv

Tādu veselības problēmu, kad nevarētu saņemt nedzīvās vakcīnas, īsti nav, Latvijas Radio norāda Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.

"Mums ir tā iespēja, ka ir dažādu tehnoloģiju vakcīnas pieejamas. Ja cilvēkam ir bijusi anafilakse pēc pirmās devas saņemšanas, tad viņš pabeigs kursu ar citas tehnoloģijas vakcīnu. Un būs gan iegūta aizsardzība, gan arī varēs saņemt vakcinācijas sertifikātu.Savukārt tādu klīnisku, medicīnisku vai zinātnisku veselības problēmu, kad nevarētu saņemt nedzīvās vakcīnas, īsti nav," Latvijas Radio norāda Zavadska, vienlaikus bilstot, ka pamatojumu par vakcinācijas atlikšanu var sniegt tikai universitāšu slimnīcu speciālisti, nevis ģimenes ārsti.

Arī veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis skaidro, ka veselības problēmu, kas liegtu saņemt Covid-19 poti pavisam, nav. "Ņemot vērā, ka saslimstība Latvijā aug, ir jāsaprot, ka savlaicīga vakcinācija, īpaši tiem, kas ir slimi ar kaut ko citu, var tikai palīdzēt." Viņš arī bilst, ka 15 minūtes pēc vakcinācijas ir jāpagaida. Ja sākas alerģiskas reakcijas, tad var laikus noreaģēt. "Tas nav nekas nāvējošs," skaidro Dumpis.

Aizvadītās nedēļas laikā, no 30. augusta līdz 5. septembrim, atklāto Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 72,6 %, un tas viennozīmīgi nav saistīts tikai ar veiktajiem skrīningtestiem mācību uzsākšanai klātienē, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Turpinās arī stacionēto pacientu pieaugums - pagājušajā nedēļā tas palielinājās par 58%. Stacionārā ārstējas vidēji 161 (iepriekš 111) pacients katru dienu. Savukārt smagi slimo pacientu skaits pieaudzis par 75%, vidēji 24 (iepriekš 15) pacienti dienā. 

No visiem veiktajiem testiem 76% (169 489 testi) bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 24% (54 493 testi) tika veikti pārējiem iedzīvotājiem.

Izvērtējot pagājušajā nedēļā atklātos Covid-19 gadījumus un inficēto cilvēku vakcinācijas statusu, redzams, ka 1 770 jeb 80% cilvēku nebija vakcinēti pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu vēl nebija pabeiguši, savukārt 429 cilvēki jeb 20% bija vakcinēti. Salīdzinot infekcijas izplatības intensitāti uz 100 000 iedzīvotāju vakcinēto un nevakcinēto/daļēji vakcinēto cilvēku vidū, nevakcinētiem un daļēji vakcinētiem cilvēkiem Latvijā Covid-19 infekcija konstatēta 2,6 reizes biežāk, nekā pilnībā vakcinētiem.