foto: Juris Rozenbergs
FOTO: svinot Aleksandra Čaka jubileju, Rīgā krāšņi aizvadīta "Baltā nakts"
Ceļojums pa "Iedomu spoguļiem".
Kultūra
2021. gada 5. septembris, 10:50

FOTO: svinot Aleksandra Čaka jubileju, Rīgā krāšņi aizvadīta "Baltā nakts"

Jauns.lv

Dzejnieka Aleksandra Čaka 120. jubilejas noskaņās aizvadīts mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts", kura tēma šogad bija "Iedomu spoguļi".

Ideja tēmai aizgūta no Čaka 1937. gadā publicētā dzejas krājuma Iedomu spoguļi".

Čaks bija latviešu modernās, urbānās dzejas aizsācējs, kurš turpina iedvesmot jaunradei vēl joprojām. Šajā naktī kultūras un mākslas notikumi aicināja cilvēkus iznākt ielās un ļāva ielūkoties 2021. gada laikmetīgo mākslinieku iedomu spoguļos.

2021. gada "Baltā nakts" Aleksandra Čaka noskaņās

Dzejnieka Aleksandra Čaka 120. jubilejas noskaņās aizvadīts mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts", kura tēma šogad bija "Iedomu spoguļi". Ideja tēmai ...

gallery icon

Par godu dzejniekam virkne pasākumu norisinājās tieši A.Čaka un Marijas ielā, Ziedoņdārzā, Rīgas vietās, kuras Čaks apdziedājis savā dzejā.

"Baltās nakts" apmeklētāji tika aicināti izvēlēties kādu no Čakam veltītajiem pastaigu maršrutiem, ieklausīties viņa dzejā pie pilsētā izvietotajiem vides objektiem vai vērot, kā Nīderlandes mākslinieka instalācijas "SKRYF" un "NYX" ar smiltīm raksta Čaka dzejas rindas, kurās dzejnieks atzīstas mīlestībā savai pilsētai - Rīgai.

Čaka klātbūtne valdīja arī Spīķeru kvartālā, kur bija sagatavota dzejniekam veltīta kino programma, bet Spīķeru koncertzālē - izrāde "Jaunais. Čaks. Klausītājs".

Jau tradicionāli "Baltā nakts" nebija iedomājama bez atraktīvām un uzrunājošām vides instalācijām. Šogad tās varēja vērot Bastejkalnā, Esplanādē un pie Māras dīķa. Interesenti tika aicināti apmeklēt arī interaktīvu vides objektu pie Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Torņakalnā, lai jaunatklātu kopā darbošanās prieku.

Šī gada "Baltajā naktī" bija iespēja apmeklēt arī vairākus Rīgas vasaras kultūras programmas projektus - dodoties pa Elizabetes ielu gar Vērmanes dārzu, ikviens varēja priecāties par interaktīvo instalāciju "Uz gaismas viļņa", Arkādijas parka apmeklētājus uzrunāja muzikāls objekts "Savpatība", bet pilsētvidē abpus Daugavai bija skatāmas neona tekstu instalācijas "Pateikts neonā. Rīga".

"Baltā nakts" Rīgā ir daļa no starptautiska projekta "Eiropas Baltās naktis", ko aizsāka piecas Eiropas galvaspilsētas - Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma, un šobrīd šim tīklam ir pievienojušās pilsētas visā pasaulē. "Baltās nakts" ideja ir padarīt laikmetīgo mākslu pieejamāku iedzīvotājiem, vienu nakti gadā iesaistot interesentus daudzveidīgās mākslas norisēs.