foto: Rojs Maizītis
Rīgas mērs Staķis piedzīvojis pirmo lielo kiberuzbrukumu! Aizdomas krīt uz Lukašenko troļļiem
Rīgas mērs Mārtiņš Staķis sakās pagājušajā nedēļā piedzīvojis pirmo lielo kiberuzbrukumu savam sociālā tīkla kontam.
Sabiedrība
2021. gada 26. augusts, 06:59

Rīgas mērs Staķis piedzīvojis pirmo lielo kiberuzbrukumu! Aizdomas krīt uz Lukašenko troļļiem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis pagājušās nedēļas naktī uz piektdienu piedzīvojis kiberuzbrukumu savam “Instagram” kontam. Līdz tam viņš sakās nav pieredzējis savu sociālo tīklu kontu uzlaušanu. Visticamākā versija varētu būt tā, ka konta slēgšanu gandrīz uz divām diennaktīm panāca Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko algotie troļļi.

Lukašenko režīms visticamāk nevar piedot Rīgas mēra “izlēcienu” pasaules hokeja čempionāta laikā, kad viņš 24. maijā Rīgas centrā Baltkrievijas režīma oficiālo sarkanzaļo karogu – padomjlaika karoga repliku - nomainīja pret Baltkrievijas brīvības karogu – baltsarkanbalto.

Rīgas mērs Staķis Jauns.lv pauda: “Līdz šim par maniem sociālo tīklu kontiem nav bijusi liela interese un kiberuzbrukumus tie nav piedzīvojuši. Jāteic, ka mans “Instagram” sekotāju skaits būtiski pieauga pēc tam, kad Rīgā tika pacelts brīvās Baltkrievijas karogs. Dažās dienās mans sekotāju skaits seškārtojās – no pāris tūkstošiem līdz 17 000.

foto: Instagram
Rīgas mēra Mārtiņa Staķa “Instagram” konts pagājušās nedēļas naktī uz piektdienu piedzīvoja interneta troļļu uzbrukumu, gandrīz divas diennaktis tas bija slēgts.

Jau tad vairāki baltkrievu sekotāji brīdināja, ka manam kontam piesekojuši troļļi, bet man ar tiem nekāda pieredze nav bijusi. Viena no versijām tik tiešām ir tā, ka tie varētu būt baltkrievu troļļi, bet nevaru to apgalvot, tikai izvirzīt aizdomas. Visticamāk konts tika slēgts tādēļ, ka vienlaicīgi daudzi veica vienas un tās pašas darbības – ziņoja par “nepiedienīgu” saturu kontā, kā dēļ tas būtu jāslēdz. Tajā brīdī arī nostrādāja zināmi algoritmi un konts automātiski tika slēgts.

Ar “Facebook” un “Instagram” pārstāvjiem Eiropā mums izdevās kontu atgūt ne tikai lietošanā, bet arī ar zilā žetona “Blue Tick” zīmi, kas apliecina to, ka konts reģistrēts oficiālai amatpersonai. Līdz tam esmu mēģinājis pie sava konta piereģistrēt ““Blue Tick” zīmi, bet to nebija tik vienkārši izdarīt. “Instagram” un “Facebook” šai ziņā ir ļoti piesardzīgi”.

Mārtiņš Staķis savā "Instagram" kontā pauž atbalstu baltkrievu brīvības alkām:

Rīgas mēra padomnieks komunikācijas jautājumos Aleksis Zoldners Jauns.lv pastāstīja, ka Mārtiņa Staķa “Instagram” konts uz apmēram 35 stundām “nobruka” naktī uz 20. augustu. Ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv un “Facebook” (“Instagram” pieder “Facebok” – red.) kontu izdevās atgūt.

“Kas īsti noticis, pilnīgas skaidrības mums nav, bet visticamākā versija ir tā, ka konts netika vis uzlauzts, bet piedzīvoja troļļu uzbrukumu - masveidā tika ziņots, ka kontā ir saturs, kura dēļ profils jādzēš, un tas notiek automātiski. Tagad konts, kurā tiek ziņots par Rīgas mēra gaitām, atkal ir atjaunots,” saka Zoldners.

Aizdomas, ka kiberuzbrukumu Rīgas mēra “Instagram” kontam, kurš ir populārs Baltkrievijas brīvības cīnītāju vidū, veikuši Lukašenko režīma algotņi, varētu būt pamatotas ar to, ka Baltkrievijas opozīcijas saziņā daudz populārāks par “Facebook” ir “Instagram”.  

Līdzās citiem hokeja čempionāta dalībvalstu karogiem Baltkrievijas oficiālo karogu aizstāj ar vēsturisko sarkanbalto

Pirmdien Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts ...

gallery icon
20