foto: LETA
Publicēts jaunais skolu reitings. Pirmajā vietā vairs nav Rīgas Valsts 1. ģimnāzija
Rīgas Valsts 1. ģimnāzija
Sabiedrība
2021. gada 23. augusts, 22:20

Publicēts jaunais skolu reitings. Pirmajā vietā vairs nav Rīgas Valsts 1. ģimnāzija

Jauns.lv

Kopš 1988. gada Ata Kronvalda fonds veido Latvijas skolu reitingu, balstoties uz skolēnu rezultātiem talantu izvērtēšanas sarīkojumos un pasniedz labākajiem skolu kolektīviem Ceļojošās Pūces balvas. Kā norāda Ata Kronvalda fonds, pirmo reizi 30 gadu laikā ir mainījies līderis Valsts ģimnāziju grupā - līderpozīciju ir zaudējusi Rīgas Valsts 1. ģimnāzija.

2020./2021.mācību gada skolu reitingā ir iekļautas 20 valsts ģimnāzijas, 33 "lielās" skolas un 34 "mazās" skola. Kā norāda Ata Kronvalda fonds, ierobežojumi mācību organizācijā nav ietekmējuši talantīgo skolēnu iesaisti zinību paplašinātā apguvē un spēju apliecināšanā, un reitingā iekļuvušo skolu skaits palicis nemainīgs. "Tas apliecina aktīvo skolu profesionalitāti sasniegt mērķi arī ierobežotas komunicēšanās apstākļos," teikts paziņojumā.

Lielo skolu grupa

Šogad lielo skolu grupā reitinga augšgalā ir:

  1. 1. Rīgas 10. vidusskola,
  2. 2. Rīgas 40. vidusskola,
  3. 3. Rīgas Franču licejs,
  4. 4. Daugavpils tehnoloģiju vidusskola – licejs,
  5. 5. Rīgas Purvciema vidusskola.

Rīgas 10.vidusskola ir pierādījusi savu mērķtiecību un nostiprinājusies reitinga augšgalā: no 21. vietas 2018. gadā pakāpjoties uz 5. vietu 2019. gadā un 2. vietu 2020. gadā. Šai skolu grupā skolu 4 līderu secība ir nemainīga, tikai 5.vietu šogad ieņem Rīgas Purvciema vidusskola. Jāuzsver, ka 5.-10.vietu aizņem tās pašas skolas katru gadu veicot nelielas rokādes: Rīgas Purvciema un Juglas  vidusskolas, Rīgas Angļu ģimnāzija, Salaspils 1.vidusskola un Daugavpils 3.vidusskola.

Mazo skolu grupa

Mazo skolu grupā reitinga augšgals palicis nemainīgs:

  1. 1. RTU Inženierzinātņu vidusskola,
  2. 2. Rudzātu vidusskola,
  3. 3. Daugavpils Saskaņas pamatskola,
  4. 4. Auces vidusskola,
  5. 5. Rēzeknes 5. vidusskola.

RTU Inženierzinātņu vidusskolas sniegumu veicina augsti kvalificētie mācībspēki, lieliska mācību tehniskā bāze, kā arī motivēti un mērķtiecīgi skolēni. Stabili līderu grupā turas Špoģu vidusskola, kas no 5.vietas atkāpusies uz 6., ar minimālu punktu skaitu zaudējot Rēzeknes 5.vidusskolai.

Valsts ģimnāziju grupa

Lielākās un vēsturiskas izmaiņas  notikušas Valsts ģimnāziju grupā. Pirmo reizi 30 gadu laikā ir mainījies līderis un 1.vietu šogad ieņem Rīgas Valsts 2. ģimnāzija, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijai noslīdot uz 2. vietu.

  1. 1. Rīgas Valsts 2. ģimnāzija,
  2. 2. Rīgas Valsts 1. ģimnāzija,
  3. 3. Rīgas Valsts vācu ģimnāzija,
  4. 4. Āgenskalna Valsts ģimnāzija,
  5. 5. Valmieras Valsts ģimnāzija.

Desmitniekā vietas salabājušas Rīgas Valsts klasiskā ģimnāzija (pagājušā gada uzvarētājs Lielo skolu grupā), Rēzeknes valsts 1.ģimnāzija, Jelgavas Spīdolas valsts ģimnāzija, Cēsu valsts ģimnāzija un Daugavpils Valsts ģimnāzija. Rīgas Valsts klasiskās ģimnāzijas pāriešanas šai grupā piemērs parāda, ka valsts ģimnāzijās darbs ar talantīgiem skolēniem ir par pakāpi veiksmīgāks kā pārējās Latvijas skolās.

Zvaigžņu reitings

Katru gadu talantīgākie un zinošākie skolēni pārstāv Latviju starptautiskajās olimpiādēs. Skolēnu panākumi tajās ir ne tikai apliecinājums sasniegtām zināšanām, bet arī skolotāju nesavtīgais un mērķtiecīgais darbs, skolas un vecāku nozīmīgais atbalsts.

Lai izceltu šo skolu kolektīvu veikumu, Ata Kronvalda fonds jau trešo gadu veido Zvaigžņu reitingu, kurā tiek ņemti vērā skolēnu sasniegumi dažāda veida starptautiskajās olimpiādēs gada griezumā ar atskaites punktu 31.maiju (šogad līdz 01.06.2021).

Zvaigžņu reitinga augšgalā ar spēcīgu pārsvaru līderis saglabājies nemainīgs:

  1. 1. Rīgas Valsts 1. ģimnāzija,
  2. 2. RTU Inženierzinātņu vidusskola,
  3. 3. Valmieras Pārgaujas valsts ģimnāzija,
  4. 4. Āgenskalna Valsts ģimnāzija,
  5. 5. Ogres Valsts ģimnāzija.

Balva skolotājiem

Arī skolotājiem Ata Kronvalda fonds katru gadu piešķir balvu par ievērojamu ieguldījumu talantīgāko skolēnu apzināšanā un izglītošanā, skolēnu zinātniski pētnieciskās darbības organizēšanā un vadīšanā.

Līdz 2020. gadam balva piešķirta 164 skolotājiem. Šogad balva tiks pasniegta pieciem skolotājiem:

Laura Fjodorova, Rīgas Tehniskās Universitātes Inženierzinātņu vidusskola, ķīmijas skolotāja

Talantīgo skolēnu vajadzībām skolotāja izstrādājusi speciālu mācību priekšmeta programmu. Skolotāja vada RSU ķīmijas centralizētā eksāmena sagatavošanas kursus 12.klašu skolēniem. Skolotājas audzēkņi pēdējo 3 mācību gadu laikā saņēmuši valsts Zinātniski pētnieciskās konferences 11 diplomus, savukārt ķīmijas valsts olimpiādēs 35 apbalvojumus, bet atklātajās ķīmijas olimpiādēs 7. Skolotājas audzēkņi – Vladislavs Aščeulovs, Edvards Miķelis Mežciems un Džonatans Miks Melgalvis vairākkārt apbalvoti starptautiskajās olimpiādēs.

Inese Lāčauniece, Rīgas franču licejs, latviešu valodas un literatūras skolotāja

Skolotāja prot motivēt skolēnus veidot savu valodas un kultūras pieredzi, iepazīstot  literatūras aktualitātes ne tikai mācību stundās, bet arī apmeklējot kultūras pasākumus un  izmantojot digitālo tehnoloģiju iespējas. Skolotāja rosina skolēnus domāt par savas valodas kvalitāti, par valodu zināšanu un prasmju nozīmību, iesaistoties gan tulkošanas projektos, gan Eiropas valodu dienas ietvaros organizētajos pasākumos. Skolotājas audzēkņi pēdējos 3 mācību gados guvuši 5 apbalvojumus latviešu valodas un literatūras valsts olimpiādēs, papildus ieguvuši 7 diplomus valsts Zinātniski pētnieciskajās konferencēs.

Ingūna Gaile, Cēsu Valsts ģimnāzija, Ģeogrāfijas skolotāja

Skolotāja radoši organizē mācību darbu, radot skolēnos interesi gan par ģeogrāfiju, gan teātra mākslu. Pēc Cēsu Valsts ģimnāzijas absolvēšanas daudzi skolotājas audzēkņi izvēlas studēt vides zinības un ģeogrāfiju. Pēdējos 4  mācību gados, 3 skolotājas audzēkņi ir apbalvoti valsts ģeogrāfijas olimpiādes un 3 zinātniski pētnieciskajās konferencēs. Savukārt Andrejs Ķīlis ir guvis arī panākumus Starptautiskajā ģeogrāfijas olimpiādē Honkongā.

Ineta Amoliņa, Valmieras Valsts ģimnāzija, vēstures skolotāja

Ikdienā domā par katra izglītojamā individuālo spēju attīstīšanu, par patriotisma veicināšanu un Valmieras vārda popularizēšanu, aizrautīgi stāstot par Latvijas un Valmieras notikumiem, vadot mācību stundas skolā.  Skolotāja veicina skolēnus piedalīties konkursos, sagatavo vēstures olimpiādēm un skolēnu zinātniskās pētniecības darbu lasījumiem. Viņas audzēkņi ir ieguvuši 2 diplomus valsts Zinātniski pētnieciskajā konferencēs, kā arī 2 ir guvuši panākumus starptautiskajās konferencēs “Vēsture ap mums”.

Irina Fjodorova, Daugavpils Valsts ģimnāzija, Ķīmijas skolotāja

Skolotāja ir izveidojusi sadarbības tīklu arī ar Latvijas vadošo augstākās izglītības iestāžu mācībspēkiem, dodot iespēju talantīgajiem ģimnāzistiem pilnveidot radošās un pētnieciskās darbības kompetencei. 9. klašu skolēniem patīk skolotājas radošās metodes ķīmijas apguvē – skolēni veido teātra izrādes, piemēram, par ķīmiskajiem savienojumiem, filmē tās. Pēc tam filmiņas tiek izmantotas mācību stundās. Skolotājas audzēkņu sasniegumi ir augstu vērtējami pēdējos 3 mācību gados: 7 apbalvoti valsts ķīmijas olimpiādēs. 22 - valsts Zinātniski pētnieciskajās konferencēs. Savukārt Māris Koniševs ir ieguvis medaļas Baltijas un starptautiskajās ķīmijas olimpiādēs.

Ata Kronvalda balvas un talantu attīstības reitinga diplomi skolām tiks pasniegti šī gada 25. augustā Rīgas pils Svētku zālē.  

Sīkāka informācija par Latvijas skolu reitingu 2020./2021. mācību gadā atrodama šeit.