foto: r93vs.lv
Rīgas 93. vidusskolā vakcinēšanas naudu izmantos zaļās klases izveidošanai āra nodarbībām
Rīgas 93. vidusskola
Sabiedrība
2021. gada 10. augusts, 14:36

Rīgas 93. vidusskolā vakcinēšanas naudu izmantos zaļās klases izveidošanai āra nodarbībām

Jauns.lv / LETA

Rīgas 93. vidusskolā par vakcinēšanas naudu ierīkos zaļo klasi āra nodarbībām, informēja vidusskolas direktora vietnieks Arnis Kauķis.

Skolas darbinieks informēja, ka plānots uzstādīt nojumi, kas pasargās pret nokrišņiem, un ierīkot klasi, kurā varētu notikt āra nodarbības. Viņš norādīja, ka arī ziemā sporta nodarbības skolēniem bieži notiek ārā, tad kādēļ citi priekšmeti, piemēram, dabas mācība, nevarētu notikt zaļajā klasē.

Par minētajiem līdzekļiem pie skolas plānots uzstādīt arī velostatīvus.

Kauķis uzsvēra, ka sasniegt augstu vakcinēšanas aptveri skolā var tikai ar pozitīviem piemēriem un sarunām. Pirmkārt, skolas vadība tikusi vakcinēta pirmā. Līdz ar to pārējiem darbiniekiem bijis piemērs, ka tas ir droši. Viņš atzina, ka skolotāji lielākoties ir pietiekami progresīvi un paši vakcinējušies bez īpašas mudināšanas.

Ar tiem, kuri šaubījās, bijis jāparunā, bet neviens neesot piespiests vakcinēties. Turklāt daļa darbinieku un skolotāju nogaidīja, pamatojot to ar vēlmi Covid-19 sertifikātu iegūt tuvāk mācību gada sākumam. Tas esot loģisks izskaidrojums, jo pašam Kauķim, kurš vakcinējies viens no pirmajiem, drīz vakcinācijas sertifikāta derīgums beigšoties un būšot jāvakcinējas vēlreiz. Latvijas veselības aprūpēs speciālisti gan pašlaik uzsver, ka joprojām nav zināms, vai un kad varētu būt nepieciešama revakcinācija pret Covid-19.

Kauķis sacīja, ka pilnu vakcinēto darbinieku skaitu varēs pateikt tikai tad, ka visi atgriezīsies no atvaļinājumiem, bet jau tagad esot skaidrs, ka tie būs tuvu 90%.

Līdzīgu viedokli pauda arī Ziedoņdārza pirmsskolas pārstāve Tatjana Sļepņova, kura uzsvēra, ka veicināt izglītības iestāžu darbinieku vakcinēšanu var tikai pārliecinot un sarunājoties, bet piespiedu metodes nelīdzēšot.

Jau ziņots, ka šodien tika sveiktas divas pirmās izglītības iestādes, kas paziņojušas, ka tajās 80% darbinieku ieguvuši Covid-19 sertifikātu.

Kopumā Rīgā varētu būt jau sešas izglītības iestādes, kurās vakcinācijas aptvere pārsniegusi 80%. Tās ir Rīgas Ziedoņdārza pirmsskola, Rīgas 93. vidusskola, Rīgas Franču licejs, Rīgas Valsts vācu ģimnāzija, Rīgas Anniņmuižas vidusskola un Rīgas Reinholda Šmēlinga vidusskola.

Pašvaldība skolu darbinieku motivēšanai vakcinēties atvēlējusi 1,7 miljonus eiro. Sasniedzot noteikto personāla vakcinācijas apjomu, izglītības iestādes varēs saņemt 5000 eiro, 7500 eiro vai 10 000 eiro papildu finansējumu, atkarībā no iestādes lieluma un strādājošo skaita.