foto: LETA
Dažos pārtikas ražošanas uzņēmumos pret Covid-19 vakcinēto darbinieku īpatsvars lielāks nekā vidēji valstī
Uzņēmuma "Orkla Foods Latvija" ražotne "Spilve" Babītes novadā.
Sabiedrība
2021. gada 23. jūlijs, 07:32

Dažos pārtikas ražošanas uzņēmumos pret Covid-19 vakcinēto darbinieku īpatsvars lielāks nekā vidēji valstī

Jauns.lv / LETA

Atsevišķos Latvijas lielākajos pārtikas ražošanas uzņēmumos pret Covid-19 vakcinēto darbinieku īpatsvars ir lielāks nekā vidēji valstī, atzina aptaujātie nozares pārstāvji.

Pārtikas koncerna "Orkla Latvija" komunikācijas direktore Lineta Mikša sacīja, ka "Orkla Latvija" ir struktūrvienības, kurās pilnīgi visi darbinieki ir vakcinējušies pret Covid-19, tostarp, piemēram, minerālūdens "Everest" ražotnē, kā arī "Spilvas" noliktavā, taču lielākajā daļā ražotņu vakcinācijas process vēl turpinās, piemēram, "Orkla Latvija" loģistikas centrā Berģos vairāk nekā 70% darbinieku ir vakcinējušies, kamēr "Ādažu čipsu" ražotnē pret Covid-19 vakcinējušies 60% no visiem darbiniekiem.

"Tā kā esam procesā un šobrīd ar labiem rādītājiem. Kopumā, vērtējot visu darbinieku skaitu, lielākā daļa darbinieku ir vakcinējušies," sacīja Mikša.

Tikmēr graudu pārstādes uzņēmuma AS "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils pastāstīja, ka uzņēmumā šobrīd vakcinēti apmēram 50% uzņēmuma darbinieku.

Viņš arī prognozēja, ka līdz septembrim uzņēmumā būs vakcinēti vismaz 60% darbinieku. "Tas tomēr ir nepietiekams rādītājs, lai būtu droši, ka varam nodrošināt uzņēmuma darbības nepārtrauktību.

Tieši ražotnēs strādājošo vidū ir vislielākais to cilvēku īpatsvars, kas nevēlas vakcinēties," atzina Amsils.

Tāpat kompānijas valdes priekšsēdētājs skaidroja, lai motivētu darbiniekus vakcinēties, uzņēmuma vadība un struktūrvienību vadītāji veic pārrunas ar darbiniekiem un skaidro vakcīnu priekšrocības un drošumu. "Ceram arī uz precīzu valsts līmeņa komunikāciju, kas mudinātu cilvēkus uzticēties zinātnei, nevis informācijai no apšaubāmiem avotiem, kas pārpludina sociālos tīklus," piebilda Amsils.

Pēc viņa teiktā, "Dobeles dzirnavnieka" mērķis ir rudenī sasniegt vismaz 80% darbinieku vakcināciju. Vienlaikus, ņemot vērā, ka nozarē jau tāpat trūkst darbaspēka, pašreiz nevakcionēto darbinieku atlaišana netiek izskatīts kā ticams scenārijs.

Rīgas Kongresu namā vakcināciju sagaida 25 000. rīdziniece

Liela mēroga pašvaldības vakcinācijas centrs Rīgas Kongresu nams (Krišjāņa Valdemāra ielā 5) 15. jūlijā uz vakcināciju sagaidīja 25 000. rīdzinieci, ...

gallery icon
14

Tomēr Amsils norādīja, ka rūpīgi seko līdzi situācijas attīstībai un vajadzības gadījumā kompānija būs gatava lemt par papildu soļiem pietiekamas vakcinācijas aptveres sasniegšanai, lai varētu nodrošināt uzņēmuma darbības nepārtrauktību.

Tikmēr AS "Putnu fabrika "Ķekava"" mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Maija Avota sacīja, ka kompānija uzskata, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības izvēlēties vai un kad vakcinēties, un kā kopumā rūpēties par savu veselību.

"Ļoti svarīgi, lai kompetentās valsts institūcijas nodrošina uzticamu, zinātnē un faktos balstītu informāciju cilvēkiem saprotamā un pieejamā veidā, kliedējot jebkāda veida mītus," pauda Avota, piebilstot, ka vakcīnas saņemšana ir svarīgs solis arvien drošākai ikdienai.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka "Putnu fabrikas "Ķekava"" darbiniekiem tiek piedāvāta iespēja vakcinēties uzņēmuma telpās.

Informācija par to, cik kopumā kompānijas darbinieku ir vakcinējušies pret Covid-19, pagaidām nav apkopota, taču Avota prognozēja, ka kopējais vakcinēto darbinieku īpatsvars varētu būt līdzīgs kā vidēji valstī.

Cilvēki masveidā dodas vakcinēties pret Covid-19

Lielās cilvēku intereses dēļ vakcinācija pret Covid-19 "ATTA" centrā sākusies jau pirms plkst.9.00.

gallery icon
96

Vaicāta vai kompānija plāno atlaist darbiniekus, kas nespēj uzrādīt derīgu Covid-19 sertifikātu, Avota sacīja, ka "Putnu fabrika "Ķekava"" neplāno darbinieku atbilstību vērtēt pēc tā, vai viņi ir vai nav vakcinējušies. "Uzskatām, ka ikvienam ir tiesības pieņemt lēmumu patstāvīgi un veikt to brīdī, kad jūtas tam gatavs," uzsvēra kompānijas pārstāve.

Arī Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure iepriekš sacīja, ka pārtikas ražotājiem praktiski nebūs iespēju atlaist darbiniekus bez Covid-19 sertifikāta, jo nozarei jau patlaban trūkst darbaspēka.

Vaicāta par aplēsēm, cik pārtikas nozarē nodarbinātie vakcinējušies, Šure norādīja, ka kopumā nozare nav atrauta no valsts un, līdzīgi kā valstī kopumā, arī pārtikas ražošanā vakcinēto skaits varētu būt mērāms no 30% līdz 40%.

"Ja skatāmies detalizētāk, tad rādītāji ir atšķirīgi, tostarp arī atkarībā no reģiona, kurā uzņēmums darbojas," skaidroja padomes priekšsēdētāja.

Viņa minēja, ka ir uzņēmumi, kuros vakcinēti līdz 60% darbinieku, bet ir arī tādi, kur potes saņēmis vien katrs desmitais no kolektīva.

Jau ziņots, ka Latvijā vakcinācijas procesu noslēguši apmēram 34,5% iedzīvotāju.