Sabiedrība
2021. gada 9. jūlijs, 19:44

FOTO: pie Ministru kabineta pulcējas ļaudis, kuri iebilst pret obligāto vakcinēšanos

Jauns.lv

Šodien, pulksten 18.00 pie Ministru kabineta, Rīgā īsu brīdi pulcējās tie, kuri atbalsta iniciatīvu “Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai”.

Cilvēku pulcēšanos pie valdības mājas sociālajos tīklos minētajā dienā un laikā solīja partijas “Likums un kārtība” pārstāvis, minētās iniciatīvas virzītājs Artūrs Ikvilds.

Kopumā šovakar pretī Ministru kabinetam esošajā Liepu alejā sapulcējās ap 13 cilvēkiem. Notiekošo kādu brīdi uzraudzīja Valsts policija, taču pulcēšanās noritēja miermīlīgi.

Pie Ministru kabineta pulcējās ļaudis, kuri iebilst pret obligāto vakcinēšanos

Šodien, pulksten 18.00 pie Ministru kabineta, Rīgā īsu brīdi pulcējās tie, kuri atbalsta iniciatīvu “Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai”.

gallery icon
14

Jau minēts, ka iniciatīvai saglabāt pilnīgu brīvprātības principu vakcinēšanās procesā, kuru nesen Saeimā nolēma tālāk neizskatīt, nu jau ir savākti vairāk nekā 37 000 parakstu un iniciatīvas iesniedzējs Ikvilds sola atkārtoti vērsties ar šo priekšlikumu Saeimā, pēc nākamo 10 000 parakstu savākšanas.

Īsi pēc tam, kad Saeimā atkārtoti ignorēti par turpmāku brīvprātīgu vakcinēšanos savāktie paraksti, portālā Manabalss.lv startējusi iniciatīva ar pretēju mērķi – panākt, ka pedagogiem, kuri vēlas turpināt strādāt, obligāti jāvakcinējas pret Covid-19.

Kā iniciatīvas autore norādīta Marta Anna Liepiņa, kura uzsvērusi, ka vēlas, lai rudenī un turpmākajos laika posmos bērni droši var doties uz skolu, bērnudārzu un arī augstskolām.

Publikācijas tapšanas brīdī par iniciatīvu bija parakstījušies nedaudz vairāk nekā 1200 cilvēki.

"Kamēr skolotāji un pasniedzēji nav vakcinēti, nav pārliecības, ka varēsim droši apmeklēt skolas un augstskolas nākamajā mācību gadā," paudusi Liepiņa.

Tāpēc, viņasprāt, ir jāizdara izņēmums vakcinācijas brīvprātīguma principā, un visu izglītības iestāžu pedagogiem un citiem darbiniekiem, kuriem ārsts nav noteicis citādi, ir jābūt obligāti vakcinētiem pret Covid-19.

Liepiņa uzskata, ka sabiedrība iegūs epidemioloģiski drošu vidi izglītības jomā, netraucēti tiks īstenotas visu bērnu un studējošo tiesības uz izglītību, kā arī vecāku tiesības uz darbu, tā nodrošinot ģimenes un visas sabiedrības labklājību.

Iniciatīvai iegūstot 10 000 parakstu, to iesniegs izvērtēšanai Saeimā.

Lemj par obligātas vakcinēšanās paredzēšanu atsevišķās nozarēs

Jau ziņots, ka otrdien Ministru kabinets vienojās, ka darba devējam būs tiesības atbrīvot no amata darbinieku, kurš līdz 15. septembrim nebūs ieguvis Covid-19 sertifikātu.

Tāpat ministri vienojās, ka vakcinēšanās būs obligāta ārstniecības, sociālās aprūpes, izglītības un citās iestādēs.

Tāpat valdība atbalstīja, ka Tieslietu ministrija sadarbībā ar Veselības ministriju, Labklājības ministriju, Ekonomikas ministriju un Finanšu ministriju līdz 14. jūlijam sagatavos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, paredzot virkni nosacījumu.

Likumprojekta izstrādē iesaistītajām ministrijām uzdots izvērtēt minēto prasību atbilstību Satversmei.