foto: Ekrānuzņēmums
Tiesai nodod krāpšanā apsūdzētā tiesu izpildītāja Veinberga, notāres un vēl trīs personu lietu
Tiesu izpildītājs Rolands Veinbergs apsūdzēts pēc Krimināllikuma panta par krāpšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.
112
2021. gada 2. jūlijs, 11:24

Tiesai nodod krāpšanā apsūdzētā tiesu izpildītāja Veinberga, notāres un vēl trīs personu lietu

Jauns.lv / LETA

Prokuratūra nosūtījusi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai krimināllietu pret tiesu izpildītāju Rolandu Veinbergu, notāri Ingu Muciņu un vēl trīs privātpersonām par organizētā grupā izdarītu krāpšanu lielā apmērā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tiesu izpildītājs Rolands Veinbergs apsūdzēts pēc Krimināllikuma panta par krāpšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Notāre Inga Muciņa apsūdzēta par dienesta viltojumu un krāpšanu.

Tāpat lietā pēc Krimināllikuma panta par krāpšanu apsūdzēts Aleksandrs Sidorenko, Vladimirs Osnačs un Kristina Lucenko.

Prokuratūra paziņojumā presei raksta, ka 2021.gada janvārī Valsts policijā tika sākts kriminālprocess par iespējamu krāpšanu lielā apmērā, izmantojot viltotu vienkāršo vekseli un vēršot bezstrīdu vekseļa piespiedu izpildi piedziņas lietā uz 1932.gadā dzimušas sievietes naudas līdzekļiem 28 000 eiro apmērā, kas palika no nekustamā īpašuma atsavināšanas izsolē.

Tāpat izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka līdzīgā veidā personas izrīkojušās ar kādu 1964.gadā dzimušu personu, izkrāpjot no viņas vairāk nekā 39 000 eiro.

Pirmās tiesas sēdes datums vēl nav nozīmēts.

Februārī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) no amata atstādinājis zvērinātu tiesu izpildītāju Veinbergu pēc tam, kad saņemta informācija no Valsts policijas.

Bordāns iepriekš rakstīja, ka esot rosinājis visaptverošu pārbaudi, lai vērtētu visu iesaistīto amatpersonu atbildību - gan tiesu izpildītāja, gan notāres rīcību. Tāpat ministrija sadarbojas ar iesniedzējas pārstāvēm, lai operatīvi risinātu jautājumu par zaudētā īpašuma un naudas atgūšanu.

Iepriekš TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka pirms astoņiem gadiem seniorei Eleonorai Ļaksai radušās pirmās saistības pret "Rīgas namu pārvaldnieku" (RNP), taču tās izdevies nokārtot. Pēdējos gados pasliktinoties veselībai, viņai radās pārvietošanās grūtības un vientuļā sirmgalve arvien retāk izgāja no mājām un aizmirsusi regulāri apmaksāt komunālos rēķinus. RNP par parādiem pirms diviem gadiem vērsās tiesā.

Parāda summa kopumā bijusi nedaudz virs 1000 eiro. Spriedums bijis par labu RNP, un sprieduma izpilde nonāca pie zvērināta tiesu izpildītāja Veinberga.

Lai gan viņam ir tiesības pārbaudīt parādnieces kontus, kurā piedziņas brīdī bija ap 8000 eiro, tiesu izpildītājs nenoņēma naudu no konta, bet izlika izsolē sirmgalves vienīgo mājokli.

Pensionāres dzīvokli pārdeva publiskā izsolē par 30 700 eiro. Sedzot Ļaksas parādu pret RNP, atlikušo summu tiesu izpildītājam vajadzēja aizskaitīt uz pensionāres kontu, taču tā nenotika, akcentē raidījums.

Attāla radiniece - māsas mazmeita, uzkopjot pensionāres dzīvokli, atradusi vairākus dokumentus, tostarp vekseli. Tajā rakstīts, ka aprīlī, divus mēnešus pēc izsoles apstiprināšanas tiesā, pensionāre no kādas 30 gadus vecas Kristinas Lucenko aizņēmusies 28 000 eiro. Summu ir identiska tai, kas palika pāri no dzīvokļa pārdošanas, un ko tiesu izpildītājam vajadzēja pārskaitīt pensionārei, norāda "Nekā personīga"

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vekselis it kā izdots Imantā, laikā, kad sirmgalve vairs viena nevarēja iziet no mājas. Kā norāda raidījums, bez smalkām paraksta ekspertīzēm var redzēt, ka uz vekseļa nav parakstījusies Ļaksa, bet viņas parakstu kāds nemākulīgi centies atdarināt.

Luceno jau divas nedēļas pēc it kā vekseļa izdošanas pieprasījusi naudu atdot, vēršoties pie notāres Muciņas un tad tiesā. Lieta atkal nonākusi pie tiesu izpildītāja Veinberga. Neviena no amatpersonām neesot pārbaudījusi, vai vekselis nav viltots, un 28 000 eiro Veinbergs jau pārskaitījis uz Lucenko kontu Lielbritānijā, vēstīja raidījums.

Ļaksas pārstāve raidījumam norādīja, ka zvērināta notāra rīcība ir diezgan aizdomīga, jo viņš apzināti aizturējis izmaksu uz parādnieces kontu un, izmantojot Lucenko ne Latvijā reģistrēto kontu, līdzekļi aizskaitīti trešajai personai.

Rezultātā dažu mēnešu laikā sirmgalve palikusi ne tikai bez dzīvokļa, bet arī bez naudas, par kuru varētu iegādāties citu mitekli vai segt vismaz pansionāta izmaksas, akcentēja "Nekā personīga".