foto: LETA
RSU profesors: antivielas negarantē aizsardzību pret saslimšanu ar Covid-19
Rīgas Stradiņa Universitātes Medicīnas fakultātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs profesors Ģirts Briģis
Sabiedrība
2021. gada 1. jūlijs, 16:30

RSU profesors: antivielas negarantē aizsardzību pret saslimšanu ar Covid-19

Jauns.lv / LETA

Antivielu esamība negarantē cilvēka aizsardzību pret saslimšanu ar Covid-19, ceturtdien Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sanāksmē sacīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valdības partneri darba grupas locekļus informēja par saviem priekšlikumiem situācijas uzlabošanai Covid-19 pandēmijas apstākļos. Viens no valdības partneru priekšlikumiem paredz noteikt Covid-19 pārslimojušas personas statusu tiem, kuriem ir noteikts pietiekams antivielu līmenis.

Briģis atsaucās uz pasaules veselības organizāciju un ekspertu panākto vienošanos, ka gadījumā, ja cilvēkam ir antivielas, viņam ir "bijusi darīšana" ar Covid-19. Tajā pašā laikā Briģis uzsvēra, ka patlaban pasaules zinātne nesniedz atbildi uz jautājumu par aizsardzības pakāpi pret Covid-19, ja personai ir uzrādīts pietiekams antivielu daudzums.

"Antivielu esamība nav garantija, ka cilvēks nesaslims ar Covid-19. Patlaban būtu riskanti valdībai lemt par izmaiņām, kas nav saskaņā ar pasaules zinātnieku konsensus. Šāda rīcība būtu pāragra," secināja Briģis.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) retoriski vaicāja, vai valdības partneri ar ieteikumu pielīdzināt antivielu esamību vakcinācijas faktam rosina valdību mainīt līdzšinējo politiku. "Ja tā ir ziņa, kas izies no šīs sapulces, būs jo grūtāk pārliecināt sabiedrību vakcinēties. Ja partneri iesaka radikāli mainīt pieeju bez plaša zinātniska konsensa, tas ir ļoti plāns ledus," pauda premjers.

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš noraidīja pārmetumus, ka valdības partneri nemudina sabiedrību vakcinēties. Viņš arī norādīja, ka patlaban darba devēji saskaras ar darba spēka trūkumu. "Kamēr neesam panākuši, ka viņi ir vakcinējušies, tad kas strādās?" retoriski vaicāja Kalviņš.

Premjers piebilda, ka viņš saprot valdības partneru argumentus, tomēr tie esot zinātniski apšaubāmi, turklāt to ieviešana prasītu valdības politikas maiņu.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padomes loceklis Normunds Bergs piekrita premjera teiktajam un uzsvēra, ka aktivitāti darba tirgū iespējams atjaunot, ja tiek veicināta vakcinācija pret Covid-19. Viņš arī informēja par LTRK padomes pozīciju, kas uzsver vakcinācijas aptveres palielināšanas nozīmi, vienlaikus aicinot patlaban nemainīt valdības politiku. Bergs aicināja citu valdības partneru pausto priekšlikumu par antivielu pielīdzināšanu vakcinācijai atstāt zinātnieku ziņā.

Arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) uzsvēra, ka patlaban vienīgais risinājums izejai no krīzes ir vakcinācija.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās