Sabiedrība
2021. gada 22. jūnijs, 13:55

B-bārs saimnieks: vējš pūš makaronus pa gaisu, bet cilvēki tik un tā sēž terasēs

Jauns.lv

Vējš pluinī šķīvja saturu, bet cilvēki paliek. Lietus līst un trāpa sēdošajiem, bet viņi izlaiž papildu lietussargu un paliek. Tādas un līdzīgas situācijas āra terasēs novērotas ikdienas, kopš tās atvēra 15. maijā. Cilvēki ir izslāpuši pēc kopā būšanas. Taču šobrīd pret Covid-19 vakcinētie bauda krietni lielākas privilēģijas gan dodoties izklaidēties, gan baudot kultūras norises.

Pirmās dienas bija bums, bet tad interese pakāpeniski noplaka, stāsta bāra saimnieks Armands Mednieks. B-bārs joprojām strādā ar 70% ienākumu samazinājumu salīdzinājumā ar 2019. gadu. Arī darbinieku skaits sarucis par aptuveni pusi. Taču, lai apkalpotu ierobežoto galdiņu skaitu, pagaidām ar to pietiekot. Atverot apmeklētājiem arī bāra iekštelpas, ļaužu šķirošana vakcinētajos un nevakcinētajos pēc visa pandēmijā pārdzīvotā A. Madniekam vairs nešķiet nekas neizdarāms.

“Man liekas, ļoti vienkārši! Telefons ir, tur ir aplikācija, apsargs skenē. Tev ir zaļā gaisma, nāc iekšā! Savukārt, ja tev nav, bet tu gribi aiziet uz tualeti, tad uzvelc masku un ej!” Tā spriež bāra saimnieks.

foto: Evija Trifanova/LETA

Šķirošanas procedūra aizņems papildu laiku un resursus arī kultūras pasākumu rīkotāju darbā. Par velti nav arī Covid-19 testi, kas apmeklētājiem būs jāveic pirms, visticamāk, daudzu pasākumu apmeklējuma, tostarp pirms Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) izrādēm. Šīs sezonas galā koncertā gaidīti vēl tikai vakcinētiem, bet nākamsezon Baltais nams gaidīs gan vienus, gan otrus. Nevakcinētajiem būs jānodrošinās ar derīgu negatīvu Covid-19 testu vai izslimošanas apliecinājumu.

Par jaunās sezonas plāniem stāsta LNOB valdes loceklis Sandis Voldiņš: “Septembrī, oktobrī mums būs četras pirmizrādes. Divas lielās operas uz lielās skatuves. Proti, Dž. Rosini “Pelnrušķīte” un Dž. Verdi “Simons Bukanegra”. Kā arī divi baleti - K. Pastora balets “Drakula” un Jaunajā zālē mūsu pašu horeogrāfa balets “Divi metri”, kas arī zināmā mērā tapa kā parafrāze par šo pandēmijas laiku.”

Rīgas kafejnīcu terases mudž no apmeklētājiem

Pieņemtie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz, ka kafejnīcas un restorāni epidemioloģiski drošos apstākļos āra terasēs ...

gallery icon

Operas priekšlaukumā drīz taps vides objekts no izrāžu scenogrāfijas daļām. Tur notiks gan dzīvās izrādes bērniem, gan operas iestudējumu translēšana uz lielajiem ekrāniem. Ikdienā tur varēs piesēst un, piemērām, uzlādēt viedierīces.

Cilvēki Rīgā steidz pavadīt laiku Covid-19 pandēmijas laikā atvērtajās restorānu terasēs

Arī sestdien, 8. maijā, Rīgā netrūka cilvēku, kas steidza izmantot iespēju, jo otro dienu kā atvērtas restorānu terases.

gallery icon