Kultūra
2021. gada 21. jūnijs, 19:05

"Kultūras darbinieki tiek pazemoti!" Valkas kultūras nama direktors komentē uzsākto administratīvo lietvedību par rīkoto zaļumballi

Jauns.lv / LETA

Pēc administratīvās lietvedības sākšanas pret Valkas novada domi par zaļumballes rīkošanu, pašvaldība atceļ pagastos plānotos Jāņu pasākumus, apstiprināja Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (LRA).

Kā pastāstīja Valkas kultūras nama direktors Aivars Ikšelis, zaļumballi ar grupu "Zelta kniede" kultūras nams bija plānojis jau mēnesi iepriekš. Viņš uzsvēra, ka pasākums rīkots atbilstoši tām prasībām kultūras pasākumiem, kuri stājās spēkā 15.jūnijā, ļaujot 500 cilvēkiem pulcēties āra pasākumā, ja viņi ir vakcinējušies.

"Mums bija ieradušies 284 cilvēki, kuriem bija Covid-19 sertifikāti. Diemžēl pagājušajā piektdienā bija tehniskas problēmas ar Nacionālā veselības dienesta (NVD) datu bāzi. Mūsu cilvēkiem galvenokārt ir Android viedierīces, tādēļ mobilo aplikāciju "Covid-19 Verify" nav iespējams izmantot. NVD darbinieki bija atsaucīgi un ieteica izmantot digitālo sertifikātu pārbaudei vietni "covid19sertifikats.lv". Taču arī šāda veida sertifikātu kontrolei bija tehniskas problēmas interneta pārklājuma dēļ," atzina Ikšelis.

Tehnisko problēmu dēļ kultūras darbinieki paļāvušies, ka cilvēki uzrāda savus sertifikātus. Savukārt bez Covid-19 sertifikāta ieradušies septiņi cilvēki, no kuriem divi uztaisījuši eksprestestu, bet pieci aizgājuši mājās. Cilvēkiem bija gan savas sejas maskas, savukārt tiem, kuriem to nebija maskas izsnieguši pasākuma organizatori, stāstīja pasākuma organizators.

Viņš uzsvēra, ka zaļumballes norises vieta bijusi ierobežota, apsardzi nodrošinājusi sertificēta apsardzes firma. Uz skatuves bijuši iezīmēti laukumi, lai cilvēkiem būtu vieglāk orientēties, kur viņi netraucēti drīkst dejot. Tāpat bijuši izvietoti uzraksti par epidemioloģiskās drošības pasākumiem, nodrošināti roku dezinfekcijas līdzekļi, turklāt mūziķi ik pēc 40 minūtēm atgādināja pa drošības pasākumu ievērošanu.

Ikšelis stāstīja, ka plkst.23 ieradušās trīs policijas ekipāžas. "Es stādījos priekšā kā pasākuma organizators, kamēr neviens no policijas darbiniekiem nenosauca savu uzvārdu, bet uzdeva vairākus jautājumus. Manā ieskatā tas līdzinājās tādai nopratināšanai, kā savulaik Valsts drošības komitejā," secināja kultūras nama direktors.

Šie policisti pasākuma norises teritorijā neiegāja, taču pēc minūtēm 20 ieradās bruņota speciālā vienība, kas izstaigāja pasākuma teritoriju un aizgāja. Īsi pirms balles beigām plkst.24 tajā ieradās vēl sešas policistes, sacīja Ikšelis, piebilstot, ka Latvijā patlaban kultūras darbinieki tiek pazemoti. "Man ir žēl, ka es piedalījos Latvijas simtgades, 11.novembra, 18.novembra svētku organizēšanā, jo valsts ir mani nodevusi," sarūgtinājumu neslēpa kultūras nama direktors.

Pašvaldība naktī uz sestdienu e-pastā saņēmusi informāciju, ka par zaļumballi ir sākta administratīvā lietvedība un pašvaldībai tiek pārmests, ka tā nav norobežojusi pasākuma teritoriju, nodrošinājusi apsardzi un kultūras darba organizatori nav vakcinēti. Ikšelis pauda cerību, ka viņam būs iespēja, šos pārmetumus atspēkot, jo visas darbības ir dokumentētas, jo viņš jau iepriekš pieļāvis, ka varētu būt policijas pārbaude.

Valkas mērs atzina, ka šāda rīcība no valsts amatpersonu puses neveicinās vakcināciju un ierobežojumu ievērošanu, bet radīs pilnīgi pretēju efektu - dusmas, spītu un naidu. "Kā lai mēs saviem cilvēkiem pasakām, ka viņi nedrīkst nākt uz pasākumu, ja kaimiņos Igaunijā ir tikai pasākuma dalībnieku skaita ierobežojums. Tikko atgriezos no Valkas sadraudzības pilsētas Kobeļnicas Polijā, kur bija pilsētas svētki, kuros arī vienīgais ierobežojums bija noteikts cilvēku skaits, bet Latvijā ir jāievēro vairāki nosacījumi," pauda Krauklis.

Šis starpgadījums licis pašvaldībai mainīt plānus par Jāņu pasākumiem pagastos un tie nenotiks.

Kā vēstīts, no 15.jūnija var rīkot divu veidu pasākumus. Pirmais no tiem ir pasākums ar atvieglotiem drošības pasākumiem, kuru varēs apmeklēt tikai tās personas, kuras ir vakcinētas vai pārslimojušas Covid-19. Viņiem obligāti būs jāuzrāda derīgs Covid-19 sertifikāts. Apmeklējot šādu pasākumu, arī organizatoriem būs jābūt vakcinētiem vai pārslimojušiem Covid-19, pretējā gadījumā viņi nedrīkstēs atrasties vienā telpā ar apmeklētājiem.

Savukārt otra tipa kultūras norises būs ar drošības pasākumiem, kuros piedalīsies ne tikai vakcinētie un Covid-19 pārslimojušie cilvēki, bet arī ar negatīvu Covid-19 testu, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu, kā arī bērni līdz 12 gadu vecumam. Pasākuma organizatoriem būs jābūt vakcinētiem vai pārslimojušiem Covid-19, vai ar negatīvu Covid-19 testu, kas veikts pirms pasākuma. Šāda veida pasākumos gan apmeklētājiem, gan personālam obligāti jālieto mutes un deguna aizsegi, jāievēro divu metru distance un skatītājiem jāsēž personalizētās sēdvietās.