foto: LETA
"Vietējie negrib strādāt" - Latvijā ar zemeņu novākšanu mēnesī var nopelnīt līdz 1500 eiro
Sabiedrība
2021. gada 12. jūnijs, 21:48

"Vietējie negrib strādāt" - Latvijā ar zemeņu novākšanu mēnesī var nopelnīt līdz 1500 eiro

Jauns.lv

Zemeņu raža Latvijā solās būt laba, taču lielie ogu audzētāji bažījas, ka visu novākt laikā neuzspēs, jo trūkst darbaroku. Starp vietējiem iedzīvotājiem gribētāju lasīt ogas nav daudz, bet ārvalstu strādniekiem Latvijā nokļūt esot grūti birokrātisku apsvērumu dēļ, vēsta TV3.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Ražai viss bija ideāli – rudens, ziema, pavasaris,” saka ogu saimniecības īpašnieks Andris Apsītis no Mālpils puses. Tagad viņi ar sievu Gintu meklē, ko pieņemt ogu lasīšanai 29 hektāru platībā.

Pagājušajā gadā strādnieku arī trūcis, taču domājuši, ka paši vainīgi – nav izvietojuši laikus sludinājumu. “Šogad izvietojām reklāmu portālos un visur, kur piedāvā darbu,” saka Andris, taču atsaukušies vien 25 cilvēki, bet vajag 160.

Taču nopelnīt var: par vienu kilogramu saimniecība maksā 50 centus. “Viens savāc par 600 eiro mēnesī, cits var pat 1500 eiro. Viss atkarīgs no cilvēka,” saka Andris.

Lielās saimniecības Latvijā, tāpat kā pērn, aicina darbiniekus galvenokārt no Ukrainas, taču viņi arvien biežāk izvēlas braukt uz citām Eiropas Savienības valstīm, kur nav vajadzīga vīza.

Augļkopības asociācija ne reizi aicinājusi atvieglot strādnieku iebraukšanu valstī, taču primāri vēlas nodarbināt vietējo darbaspēku. Tomēr tas neizdodas, jo vietējie nevēlas strādāt šādu darbu.

“Valdība cer, ka ir pietiekami daudz brīvu darbaroku, kas palīdzēs savākt ogas, taču tā nenotiek! Vienkārši nenotiek!”

Kā norāda Nodarbinātības valsts aģentūrā, tagad lauku saimniecībās pieejamas 900 sezonālās vakances, no tām 600 – ogu saimniecībās.

Ogu lasīšanas vietās atrodas 110 mājiņas sezonas strādniekiem. Tomēr pastāv bažas, ka liela daļa no tām šajā gadā būs tukšas. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas