foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.
Deviņdesmitajos viņa strādāja vidusskolā Rīgā: kas ir Alla Vite, kura ASV apsūdzēta miljoniem lielā kiberkrāpšanā?
Vietnē “Youtube” sieviete redzama vēl 2019. gadā ievietotā video ar nosaukumu “php2 Alla Klimova Suriname”.
Sabiedrība
2021. gada 8. jūnijs, 06:04

Deviņdesmitajos viņa strādāja vidusskolā Rīgā: kas ir Alla Vite, kura ASV apsūdzēta miljoniem lielā kiberkrāpšanā?

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Pirms dažām dienām ASV Tieslietu ministrija izplatīja paziņojumu, ka 55 gadus vecai Latvijas valstspiederīgajai vārdā Alla Vite (Alla Witte) uzrādītas apsūdzības smagos kibernoziegumos, ar nolūku izkrāpt miljonus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Nesen, 4. jūnijā ASV Tieslietu ministrija publiski paziņoja, ka Latvijas valstspiederīgajai vārdā Alla Vite ASV federālajā tiesā Klīvlendā, Ohaio štatā, uzrādīta apsūdzība 19 punktos no 47 punktu apsūdzības par līdzdalību grupējumā, kas ar specifiska datorvīrusa palīdzību mēģinājis izkrāpt naudu no banku kontiem ASV, Krievijā, Baltkrievijā, Ukrainā un Surinamā.

Saskaņā ar ASV pusi Alla, kura esot bijusi pazīstama ar pseidonīmu “Max”, šajā grupējumā bijusi atbildīga par īpašās ļaunprogrammatūras “Trickbot” izstrādi.

Pati noziedzīgā organizācija tikmēr bijusi pazīstama ar nosaukumu “Trickbot Group”.

Hakeru kopa pamatā par upuriem izraudzījusies nekustamā īpašuma un juridisko firmu, slimnīcu, skolu, kā arī dažādu valdību un pašvaldību iestāžu datorus.

Allu Viti, kura iepriekš pati esot dzīvojusi Surinamas galvaspilsētā Paramaribo, Dienvidamerikas ziemeļu daļā, ASV likumsargi aizturējuši vēl šī gada 6. februārī Maiami, Floridas štatā.

Lietu izmeklējusi ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) Klīvlendas nodaļa.

ASV Apgabaltiesas izsniegtajā apcietināšanas orderī minēts (vietnē, zemāk), ka grupējums “Trickbot Group” varētu būt uzsācis darbību vēl 2015. gadā:

foto: Ekrānuzņēmums no Justice.gov.

Līdz nonākšanai FIB redzeslokā par Latvijas valstspiederīgo dēvētā 55 gadus vecā Alla Vite dzīvojusi un skolojusies Latvijā, IT nozarei pievēršoties vēl vēlīnajos PSRS gados.

Kas par hakeri izskanējis publiski?

Neskaitot ASV Tieslietu ministrijas paziņojumus, ASV Apgabaltiesas izsniegtu apcietināšanas orderi (Ohaio Ziemeļu apgabals, 08.02.2021.), kā arī dažas publikācijas medijos, publiski pieejamas informācijas par Allu Viti ir visai maz.

Papildus tam jāpiebilst, ka vēl februārī izsniegtajā apcietināšanas orderī Alla Vite tiek dēvēta par Krievijas valstspiederīgo.

Ar Latviju viņa tiek sasaistīta vien ASV Tieslietu ministrijas 4. jūnija paziņojumā par apsūdzības uzrādīšanu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Apcietināšanas orderī bez Allas pieminētas arī sešas citas ar hakeru grupējumu saistītas personas.

No tām piecas dēvētas par Krievijas valstspiederīgajiem, bet viena – par Ukrainas valstspiederīgo. To vārdi gan konkrētajā orderī ir aizkrāsoti.

Sociālajos tīklos kibernoziegumos apsūdzētā sieviete atrodama gan kā Alla Vite, gan kā Alla Klimova.

Vietnē “Youtube” sieviete redzama vēl 2019. gadā ievietotā video ar nosaukumu “php2 Alla Klimova Suriname”.

Gandrīz septiņas minūtes garajā videomateriālā Alla krievu valodā dalās iespaidos par kādiem programmēšanas kursiem, kuros it kā piedalījusies:

Portālā “Facebook” sieviete ir atrodama kā Alla Klimova. Tur viņa kā savu pašreizējo dzīvesvietu norādījusi Surinamas galvaspilsētu un pieminējusi, ka ir no Rīgas.

Viņas pēdējais ieraksts sociālajā tīklā satur saiti uz krievu režisora Dmitrija Tarana filmu, kurā analizēti Donbasa kara notikumi, un ieteikums noskatīties to.

Vēl 2018. gadā Alla padalījusies ar skatu uz “Amazones džungļiem”, pie bildes, kurā redzama kāda saimniecība pierakstot “Tā lūk rīta agrumā skatās konferenci Amazones džungļos”.

Pirms 20 gadiem strādājusi kādā no Rīgas vidusskolām

Diezgan interesants ir publiski pieejamais Allas Vites profesionālās pieredzes un izglītības apraksts, kurš atrodams vietnē Linkedin.com.

Saskaņā ar to viņa 1988. gadā ir absolvējusi Latvijas Universitāti, iegūstot bakalaura grādu lietišķajā matemātikā, un ir pieskaitāma pie pirmajiem Latvijas IT nozares speciālistiem, proti – ar datoriem Alla darbojusies jau 1988. gadā, strādājot Rīgas Radio Rūpnīcā (RRR).

“Biju atbildīga par mini-kompjūteri. Rakstīju dažādus kodus datu arhivēšanai, kompresijai [saspiešanai] un tamlīdzīgi,” par Allas pieredzi ar datortehnoloģijām PSRS norietā teikts publiski pieejamajā CV.

Nākamais CV ieraksts izpauž, ka no 1993. gada līdz pat 1999. gadam Alla Vite Rīgā strādājusi par pārdošanas menedžeri, taču pēcāk – no 1999. gada līdz 2003. gadam – bijusi skolotāja kādā Rīgas vidusskolā, kur pasniegusi matemātiku un informātiku.

Savukārt, sākot ar 2012. gadu, Alla Vite esot turpinājusi savas profesionālās gaitas kādā IT nozarē strādājošā firmā, kas šobrīd saucas “Babak Software Development” un ir saistīta ar kāda Alekseja Babaka vārdu.

CV norādīts, ka šeit Alla, jau dzīvojot Dienvidamerikā, attālināti darbojusies kā izstrādātājs. Minētā kompānija savus pakalpojumus sociālajos tīklos reklamē ar visnotaļ savādu video: