foto: Zane Bitere/LETA
Levits nosoda Eglīša "Twitter" ierakstu un pieļauj, ka tas nebija domāts nopietni
Valsts prezidents Egils Levits uzsvēra, ka šādi izteikumi nav pieļaujami, lai gan viņš pieļāva, ka politiķis tos nebija domājis kā nopietni uztveramus.
Politika
2021. gada 7. jūnijs, 08:20

Levits nosoda Eglīša "Twitter" ierakstu un pieļauj, ka tas nebija domāts nopietni

Jauns.lv / LETA

Valsts prezidents Egils Levits neuzskata, ka Jaunās konservatīvās partijas (JKP) politiķa, jaunievēlētā labklājības ministra Gata Eglīša ieraksts sociālajos tīklos, no kuriem varēja noprast, ka valdošās koalīcijas partijas Eiropas fondu sadalē "primāri rūpēsies par savām pašvaldībām", bija domāts nopietni.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šorīt intervijā Latvijas Radio Levits uzsvēra, ka šādi izteikumi nav pieļaujami, lai gan viņš pieļāva, ka politiķis tos nebija domājis kā nopietni uztveramus.

"Nevaru iedomāties, ka jaunais ministrs būtu to uztvēris nopietni un nedomāju, ka valdība savos lēmumos būtu domājusi tikai par "savējiem". Tāpēc nedomāju, ka ministra pārstāvētā partija un valdība tā varētu rīkoties," sacīja prezidents.

Valsts prezidents arī piebilda, ka ne vienmēr politiķu katrs pateiktais vārds būtu jāliek uz "zelta svariem".

Jau ziņots, ka Eglītis mikroblogošanas vietnē "Twitter" bija ierakstījis aicinājumu Latvijas Reģionu apvienībai, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) un "Saskaņai" pārāk nesapriecāties par uzvarām pašvaldību vēlēšanās, jo "3.jūnija valdības restarts nozīmē to, ka lielās valsts budžeta, Eiropas Savienības (ES) fondu un Atveseļošanas un noturības mehānisma naudas plūsmas kontrolēs četras koalīcijas partijas (Nacionālā apvienība, JKP, "Jaunā vienotība" un "Attīstībai/Par", kas primāri rūpēsies par savām pašvaldībām".

Šie izteikumi izpelnījās vairāku "Twitter" lietotāju kritiku, piemēram, domnīcas "Providus" direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka Eglītim vaicāja, vai tieši pret šādu politiku - naudas došanu savējiem - Jaunā konservatīvā partija nebija solījusi cīnīties. Viņa vaicāja Eglītim, vai šāda politika, dāvāt īpašas privilēģijas pašvaldībām, kuru vadībā ir tā brīža koalīcijas partiju pārstāvji, ir jāturpina vai jāizbeidz.

Uz šo ierakstu reaģēja arī citi "Twitter" lietotāji, aicinot jauno mistru jau "kravāt kastes promiešanai".

Eglītis šo ierakstu ātri izdzēsa un ierakstīja maigāku: "Man būs interesanti vērot, kā pašvaldību vēlēšanu rezultāti ietekmēs gaidāmās ES fondu/RRF atbalsta naudas plūsmas. For the record: JKP nav "savu" pašvaldību."

Eglītis atzina, ka arī pirmais ieraksts mikroblogošanas vietnē bija viņa rakstīts. Politiķis sacīja, ka vēlējies tikai paust savu viedokli par kādreiz ierasto praksi atbalsta līdzekļu sadalē, lielāko atbalstu novirzot ZZS pašvaldībām. Viņš solās, ka šāds princips turpmāk vairs netikšot īstenots.

Tikmēr Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) medijiem izplatītajā paziņojumā norādījusi, ka aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) nekavējoties vērtēt Eglīša atbilstību amatam un spēju atbildīgi pildīt valdības locekļa pienākumus. ZZS valde uzskata, ka Eglīša izteikumi "Twitter" ir nepieņemami un absolūti neizprotami, ievērojot to, ka valdībai un katram tās ministram ir jāstrādā visas valsts iedzīvotāju labā.

Eglītis, ZZS valdes ieskatā, "paužot šādus draudus" novadiem un pilsētām, kurās vēlētāji ir atbalstījuši citu, ne valdības koalīcijas partiju, politisko spēku pārstāvjus, ir demonstrējis klaju nekompetenci un līdz ar to neatbilstību ministra amatam. "Mēs redzam Eglīša pārstāvētās Jaunās konservatīvās partijas pieticīgos panākumus vietvaru vēlēšanās. Tomēr šādi klaji draudi vēlētājiem, ka tie ir atbalstījuši it kā nepareizus novada un pilsētu domju deputātus un tādējādi to labklājība un iespēja tālāk attīstīt pašvaldību būs liegta, ir nepieņemami un tiesiskā valstī nav pieļaujami," pauda ZZS valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

ZZS valde uzskata, ka pēc šādiem valdības locekļa izteikumiem ir jāvērš arī Eiropas Komisijas uzmanība uz to, ka Latvijā Eiropas fondu finansējumu plānots sadalīt nevis labākajiem projektiem, bet pēc politiskās piederības.