Politika
2021. gada 6. jūnijs, 15:01

Čudars Salaspils novada domē neplāno veidot koalīciju

Jauns.lv / LETA

Partija "Jaunā vienotība" Salaspils domē neplāno veidot koalīciju, bet gan tiks organizēta sadarbība ar citiem pašvaldībā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem, balstoties uz kopējām interesēm, aģentūrai LETA teica "Jaunās vienotības" pārstāvis, Salaspils mērs Raimonds Čudars.

"Mēs būsim atvērti visiem politiskajiem spēkiem, lai turpinātu pašvaldības un novada attīstību," teica Čudars, piebilstot, ka neplāno vilkt sarkanās līnijas.

Čudars norādīja, ka, salīdzinot ar 2017.gada vēlēšanu rezultātiem, viņa pārstāvētās partijas sasniegtie rezultāti šajās vēlēšanās ir līdzvērtīgi. Iepriekš "Vienotībai" bija deviņas vietas domē no 17, bet šajās vēlēšanās iegūti astoņi mandāti no 15 vietām domē.

Kopumā 2017.gada vēlēšanās Čudara partiju atbalstīja 47,11% nobalsojušo, bet šajās vēlēšanās - 47,25%.

Salaspils novada mērs piebilda, ka būtisku ietekmi uz vēlēšanu rezultātiem atstājusi vēlētāju zemā aktivitāte. Viņaprāt, to ietekmēja vairāki faktori. Piemēram, ja iepriekš vēlēšanās iedzīvotāji bija piesaistīti noteiktam vēlēšanu iecirknim un no šī iecirkņa saņēma uzaicinājumu un informāciju par to, kur jādodas vēlēt.

Pirms šīm vēlēšanām ticis pieņemts lēmums atteikties no šīs birokrātiskās procedūras, bet izskatoties, ka šai procedūrai bijusi būtiska nozīme.

Kā otru svarīgu iemeslu zemajai vēlētāju aktivitātei Čudars minēja Covid-19 radītos ierobežojumus. Gadu iedzīvotāji bijuši ārkārtējos apstākļos un tas ir atstājis iespaidu un apātiju.

Čudars norādīja, ka "Jaunā vienotība" Salaspils domē turpinās iesāktos darbus. Vieni no pirmajiem darbiem, kas paveicami ātri, būšot vairāku pašvaldības saistošo noteikumu grozīšana, lai palielinātu atbalstu dažādām jomām.

Piemēram, plānots pārskatīti noteikumus, kas skar daudzdzīvokļu māju renovāciju, lai palielinātu pašvaldības atbalstu un veicinātu iedzīvotāju iesaisti šajā procesā.

Plānots grozīt saistošos noteikumus, kas skar daudzīvokļu māju labiekārtošanu. Arī šajā jomā iecerēts palielināt pašvaldības atbalstu.

Visbeidzot tiks palielināts atbalsts iedzīvotājiem, lai veicinātu privātmāju pieslēgšanu centralizētajai kanalizācijai un ūdensapgādes sistēmai.

Pašvaldību vēlēšanās Salaspils novadā uzvarējusi pašreizējā priekšsēdētāja Čudara pārstāvētā "Jaunā Vienotība", kas ieguvusi astoņus no 15 deputātu mandātiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie provizoriskie rezultāti.

Trīs mandātus domē iegūs Nacionālās apvienības, Latvijas Reģionu apvienības un Latvijas Zemnieku savienības apvienotais saraksts, vēl trīs - Latvijas Zaļā partija, bet vienu deputāta vietu ieguvusi partija "Saskaņa".