Sabiedrība
2021. gada 2. jūnijs, 07:30

Pulcēšanās, tirdzniecība, kultūra: šodien stājas spēkā vairāki ierobežojumu atvieglojumi

Jauns.lv / LETA

No šodienas, 2. jūnija, spēkā stājas vairāki grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", kas izsludināti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Tirdzniecība

No šodienas atjaunota lielo tirdzniecības centru darbība, ieviešot drošas tirdzniecības modeli.

No noteikumiem svītrota prasība par tirdzniecības dalībnieku skaita ierobežojumu ielu tirdzniecības organizēšanas vietā.

Joprojām ikvienā tirdzniecības vietā ir jāievēro virkne drošības prasību, tostarp pircējiem un darbiniekiem ir jālieto mutes un deguna aizsegi, jānodrošina 25 kvadrātmetri uz vienu apmeklētāju, kā arī groziņu, ratiņu vai iepirkšanās somu skaitam jāatbilst maksimāli atļautajam apmeklētāju skaitam.

Vai aina pie veikaliem izmainījusies? 09.04.2021

gallery icon
40

Pulcēšanās

No šodienas, ievērojot divu mājsaimniecību principu, iekštelpās varēs pulcēties līdz desmit cilvēkiem un brīvā dabā līdz 20 cilvēkiem.

Savukārt bēru un kristību ceremoniju norisē turpmāk varēs piedalīties cilvēki no dažādām mājsaimniecībām, ievērojot noteiktu dalībnieku skaitu - līdz desmit cilvēkiem iekštelpās un līdz 20 cilvēkiem brīvā dabā.

Kapusvētkos pie dzimtas kapiem nedrīkstēs pulcēties vairāk par desmit cilvēkiem no divām mājsaimniecībām. Dievkalpojumu laikā kapusvētkos ārtelpās būs jāievēro divu metru distance, jālieto mutes un deguna aizsegs, bet vēlāk pulcēties varēs tikai divu mājsaimniecību ietvaros līdz desmit personām ap savas ģimenes vai dzimtas kapavietām, bet ievērojot distanci no pārējām personām.

Maija saulīte Rīgā silda pirmās vasarīgās dienas baudītājus

10. maijā, kad termometra stabiņš daudzviet pakāpies virs +20 grādu atzīmes, ļaudis steidz baudīt vasarai raksturīgos priekus, tostarp sauļojas, pikniko ...

gallery icon
55

Kultūra

Bibliotēku, muzeju un kultūrvietu individuālie apmeklējumi ir atļauti ar nosacījumu, ka tiek ievērots drošības protokols, tai skaitā veicot iepriekšēju pierakstu un aizpildot anketas par apmeklējumu un uzraugot mobilitātes datus par lielu objektu apmeklēšanu.

Izglītība

Pirmās palīdzības praktisko apmācību varēs veikt klātienē desmit cilvēku grupā, ievērojot noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības - apmācību laikā pasniedzējs un apmācāmā persona lieto respiratoru bez vārsta, nodrošināta divu metru distance, apmācību dalībniekiem ir veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs. Savukārt tie cilvēki, kuri izgājuši pilnu vakcinācijas kursu un kopš vakcinācijas pagājušas 14 dienas, klātienē pirmās palīdzības apmācībās varēs piedalīties līdz 20 cilvēkiem grupā, neveicot Covid-19 testu, nelietojot mutes un deguna aizsegu, kā arī neievērojot divu metru distanci.

Personas, kurām ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, kas apliecina personas statusu vakcinācijā pret Covid-19, varēs piedalīties pieaugušo profesionālās izglītības programmu apguvē klātienē līdz 20 personām grupā. 

Klātienē varēs īstenot arī profesionālās tālākizglītības programmu praktiskās daļas apguvi, kvalifikācijas praksi un profesionālās kvalifikācijas eksāmena kārtošanu, kā arī profesionālās pilnveides programmu praktiskās daļas apguvi, ja to nevar veikt attālināti. Klātienē praktiskās zināšanas drīkstēs apgūt vienā grupā līdz 10 izglītojamiem, ievērojot un nodrošinot visus epidemioloģiskos drošības noteikumus.

Sports

No šodienas līdz 11.jūlijam notiks epidemioloģiski drošu slidošanas sporta treniņu izmēģinājumi, lai pārbaudītu, kā turpmāk varētu norisināties sacensības un iekštelpu treniņi epidemioloģiski drošā veidā.

Ļaudis terasēs seko līdzi Latvijas hokejistu spēlei pret Kanādu

Latvijas vīriešu hokeja izlase piektdien "Arēnā Rīga" 2021.gada pasaules čempionāta pirmajā spēlē ar rezultātu 2:0 (1:0, 1:0, 0:0) uzvarēja Kanādu. ...

gallery icon
41

Pilotprojektu organizēšana ir saskaņota ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), Veselības ministriju (VM) un attiecīgā sporta veida federāciju. To norises epidemioloģiskās drošības prasības saskaņojis Slimību profilakses un kontroles centrs.

Veselības ministrija norāda, ka spēkā esošie epidemioloģiskās drošības ierobežojumi pakāpeniski tiks mazināti, izvērtējot gan saslimstības rādītājus, gan vakcinācijas aptveri sabiedrībā.