foto: Ieva Ābele / LR Saeima
Saeima vēl nepieņem gala lēmumu par Varakļānu nākotni
Ilustratīvs foto
Politika
2021. gada 31. maijs, 19:14

Saeima vēl nepieņem gala lēmumu par Varakļānu nākotni

Jauns.lv / LETA

Saeima šodien vēl nepieņēma gala lēmumu par Varakļānu nākotni un nodeva attiecīgos grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā atpakaļ atbildīgajā Administratīvi teritoriālās reformas komisijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Parlaments šodien arī izsludināja pārtraukumu Saeimas sēdē līdz 1.jūnija plks.14.

Līdz ar to Saeima šodien nepaguva izskatīt arī otru likumprojektu, kas noteiktu pašvaldību vēlēšanu Madonas novadā un Rēzeknes novadā pārcelšanu uz 11.septembri. Pēc Satversmes tiesas sprieduma, ka Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam neatbilst Satversmei, Centrālā vēlēšanu komisija jau ir apturējusi iepriekš paredzēto pašvaldību vēlēšanu norisi Rēzeknes novadā un Madonas novadā.

Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas priekšsēdētājs Juris Pūce (AP) atteicās prognozēt, kādu gala lēmumu šajā sakarā varētu pieņemt parlaments,

tomēr atklāja, ka situāciju, "kad Saeima frontāli balso pret Satversmes tiesas lēmumu", neuzskata par normālu.

Attiecīgo jautājumu tiekot plānots skatīt otrdienas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēdē ap plkst.12.

Izskatot priekšlikumus grozījumiem Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, Saeimas sēdē klātesošo deputātu vairākums šovakar, ignorējot ST spriedumu, atbalstīja Varakļānu iekļaušanu Rēzeknes novadā, taču, lai šāds lēmums tiktu pieņemts, vēl jānobalso par visu likumprojektu kopumā.

Attiecīgo priekšlikumu iesniedza deputāti Edmunds Teirumnieks (NA), Janīna Kursīte, Janīna Kursīte-Pakule (NA), Juris Rancāns (JKP), Andris Kazinovskis un Jānis Tutins (S). Priekšlikums paredz, ka Murmastienes pagasts, Varakļānu pagasts un Varakļānu pilsēta tiek iekļauti Rēzeknes novadā.

Protesta akcijas pret iecerēto administratīvi teritoriālo reformu

Protestējot pret iecerēto administratīvi teritoriālo reformu, ceturtdienas rītā pie Saeimas bija pulcējušies aptuveni 100 cilvēku no Jaunjelgavas, Ventspils, Varakļānu, Limbažu, ...

gallery icon
109

Saeimas sēdes debatēs izskanēji pretēji viedokļi, vai ir pieļaujams, ka Saeima balso pretēji tam, kā iepriekš ir lēmusi ST.

Vēl šodien Saeima gan konceptuāli bija atbalstījusi likumprojektu par Varakļānu pievienošanu Madonas novadam.

Kā ziņots, ST piektdien, 28.maijā, atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās