foto: REUTERS/SCANPIX
Grūtnieču vakcinācija pret Covid-19 Latvijā: Ginekologu asociācijas un Imunizācijas valsts padomes aicinājums
Grūtniece ASV saņem vakcīnu pret Covid-19.
Sabiedrība
2021. gada 24. maijs, 10:14

Grūtnieču vakcinācija pret Covid-19 Latvijā: Ginekologu asociācijas un Imunizācijas valsts padomes aicinājums

Jauns.lv

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija un Imunizācijas valsts padome atbalsta nostādni, ka grūtniecība nav uzskatāma par iemeslu vakcināciju pret Covid-19 atlikt, jo īpaši, ja grūtniecei ir nopietnas saslimšanas vai papildus riska faktori jau pirms grūtniecības, portālam Jauns.lv pavēstīja  Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas sekretāre Krista Krūmiņa. 

Asociācijā informē, ka, turpinoties Covid-19 izplatībai Latvijā, stacionāros nokļūst aizvien vairāk Covid-19 inficētu grūtnieču un dzemdētāju. Ja 2020. gadā Rīgas Dzemdību namā tika stacionētas 17 Covid-19 inficētas grūtnieces, tad 2021. gada pirmajos piecos mēnešos – 39 grūtnieces, P.Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā 2020. gadā stacionārā ievietotas 8, bet šogad - 21 Covid-19 inficēta grūtniece.

Saslimstot ar Covid-19 grūtniecības laikā, biežāk attīstās smaga slimības gaita un rodas nepieciešamība ārstēties intensīvās terapijas nodaļā, ir augstāks priekšlaicīgu dzemdību un ķeizargrieziena risks, biežāk novērojami ar trombu veidošanos saistīti sarežģījumi un augļa bojāeja.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija un Imunizācijas valsts padome atbalsta nostādni, ka grūtniecība nav uzskatāma par iemeslu vakcināciju pret Covid-19 atlikt, jo īpaši, ja grūtniecei ir nopietnas saslimšanas vai papildus riska faktori jau pirms grūtniecības: smagas nieru, plaušu un sirds, kā arī citas hroniskas saslimšanas, sievietei ir liekais svars vai aptaukošanās (ĶMI= 30 kg/m2), grūtniecei ir 1. vai 2. tipa cukura diabēts, vai gestācijas diabēts, grūtniece ir smēķētāja, HIV inficēta, vecāka par 35 gadiem.

Tāpat vakcinācija ir īpaši ieteicama, ja grūtniece ir veselības aprūpes vai sociālā aprūpes centra darbiniece, vai nodarbināta kādā citā jomā ar paaugstinātu inficēšanās risku.

Ja grūtniece nepieder nevienai no prioritārajām riska grupām, bet vēlas vakcinēties pret Covid-19, tad vakcinācijas ieguvumi un Covid-19 saslimšanas riski jāizvērtē individuāli kopā ar veselības aprūpes speciālistu, taču, ņemot vērā, ka pašreiz pieejamie dati nepierāda vakcinācijas saistību ar nelabvēlīgiem notikumiem grūtniecības laikā, bet vakcinācija samazina risku saslimt ar vidēji smagu un smagu slimības gaitu, vakcinācija ir atbalstāma, norāda speciālisti.

Saslimšanas riska mazināšanai iesakāma arī partnera, kā arī citu kopējās mājsaimniecības locekļu (īpaši paaugstinātam Covid-19 saslimšanas riskam pakļauto) vakcinācija.

Krūmiņa arī informē - nav norāžu, ka vakcinācija būtu jāveic kādā noteiktā grūtniecības laikā, jebkurš no grūtniecības trimestriem vakcinācijai var būt piemērots.

Arī zīdīšana nav iemesls vakcinācijas atlikšanai, tādējādi var vakcinēt sievietes, kuras zīda bērnu, īpaši, ja viņas ietilpst prioritārajās riska grupās. Vakcinācija pret Covid -19 nav iemesls pārtraukt zīdīšanu.

Vakcinācija pret Covid-19 ir droša un rekomendējama arī sievietēm, kuras plāno grūtniecību, lai mazinātu smagas saslimšanas risku iespējamās grūtniecības laikā. 

Grūtniecēm vakcinācijai pret Covid-19 iesakām izmantot "Pfizer/BioNTech" vai "Moderna" mRNS tehnoloģiju vakcīnas, kas ir pasaulē visbiežāk grūtniecēm izmantotās vakcīnas.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija un Imunizācijas valsts padome ir sagatavojusi uz pašreizējām starptautisku organizāciju un valstu rekomendācijām balstītu apkopojumu par grūtnieču vakcinēšanu pret Covid-19, uz tā balstīti augstāk minētās rekomendācijas un materiāls pieejams šeit.