foto: LETA (Zane Bitere)
Rinkēvičs par Minskā nosēdināto lidmašīnu: to varētu saukt par gaisa pirātismu 21. gadsimtā
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Sabiedrība
2021. gada 23. maijs, 21:04

Rinkēvičs par Minskā nosēdināto lidmašīnu: to varētu saukt par gaisa pirātismu 21. gadsimtā

Jauns.lv

Aviokompānijas "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnas nosēdināšana Minskā, lai sagūstītu Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju un galveno redaktoru Romānu Protaseviču, ir bezprecedenta gadījums, kuru varētu saukt par gaisa pirātismu 21. gadsimtā, tā Latvijas Televīzijas "Dienas ziņām" norādījis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Godīgi sakot, es neatceros tādu gadījumu. Tas ir bezprecedenta gadījums, kuru varētu saukt par zināmu gaisa pirātismu 21. gadsimtā, kad civilā lidmašīna tiek faktiski viltus, piespiedu kārtā, izmantojot iznīcinātājus, nosēdināta. Kāds cilvēks tiek aizturēts, faktiski jāsaka nolaupīts, ņemot vērā arī, ka viņš bija lūdzis patvērumu citā valstī. Un šim cilvēkam saskaņā ar Baltkrievijas varas iestāžu izvirzītajām, jāsaka gan pseido apsūdzībām, draud nāvessods par teroristisku darbību. Kāds tur terorisms, ja cilvēks vienkārši ir nodarbojies ar sociālo mediju kontu administrēšanu un pret režīmu vērstu darbību," pauž Rinkēvičs. 

Viņš norāda, ka šāda darbība ir absolūti nepieņemama. "Mēs arī šobrīd esam kontaktā ar Eiropas Savienības kolēģiem, mūsu tuvākajiem kaimiņiem - Lietuvu, lai saprastu, kādi vēl cilvēki atrodas šajā lidmašīnā. "

Zināms jau, ka lidmašīnā atradās arī divi Latvijas valstspiederīgie.

Ministrs arī norādīja, ka notikušais ir nopietns starptautisko tiesību pārkāpums un ka pret Baltkrieviju turpmākajā laikā izvērsīs papildu, stingrākas sankcijas.

Arī Valsts prezidents Egils Levits mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījis, ka notikušais ir smags starptautisko tiesību pārkāpums, kas ir jāizmeklē. 

Kā "Twitter" kontā paziņojis žurnālists, Cihanouskas padomnieks starptautiskajos jautājumos Franaks Vjačorka, Minskas varas iestādes sagrābušas lidmašīnu, lai vērstu represijas pret Protaseviču, kuram Baltkrievijā draud nāvessods.

Minskas lidostas preses dienests ziņu aģentūrai "Interfax" pavēstījis, ka lidmašīnai ar 120 pasažieriem nācies nolaisties Baltkrievijas galvaspilsētā, jo saņemts ziņojums, ka tajā paslēpta bumba, un šobrīd lidmašīnu pārmeklē sapieri.

Tikmēr Lietuvas lidostu operatora "Lietuvos oro uostai" pārstāve Lina Beišiene ziņu aģentūrai BNS norādījusi, ka viņai šādas informācijas nav, bet lidmašīna novirzīta uz Minsku saistībā ar konfliktu starp pasažieriem un apkalpes locekļiem.

Viļņā lidmašīnai bija jānolaižas plkst.13, bet platformas "Flightradar" informācija liecina, ka tā jau bija pietuvojusies Lietuvas robežai, kad pēkšņi mainīja kursu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās