foto: LETA
Rinkēvičs: "Mēģinājumi sagrābt "Ryanair" lidmašīnu, kurā atradies "Nexta" dibinātājs Protasevičs, ir pretrunā ar starptautiskām tiesībām"
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Politika
2021. gada 23. maijs, 15:52

Rinkēvičs: "Mēģinājumi sagrābt "Ryanair" lidmašīnu, kurā atradies "Nexta" dibinātājs Protasevičs, ir pretrunā ar starptautiskām tiesībām"

LETA

Baltkrievijas varas iestāžu mēģinājumi sagrābt aviokompānijas "Ryanair" reisu Atēnas-Viļņa, kurā atradies Baltkrievijas opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs un galvenais redaktors Romāns Protasevičs, ir pretrunā ar jebkurām starptautiskām tiesībām, mikroblogošanas vietnē "twitter" paziņojis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

"Tas ir pilnīgi nepieņemami. Lidmašīna un visi tās pasažieri nekavējoties jāatbrīvo, un viņiem ir jāturpina ceļš līdz galamērķim. Starptautiskajai reakcijai ir jābūt spēcīgai un efektīvai," paziņoja ministrs.

Jau ziņots, ka Minskā svētdien nosēdināta aviokompānijas "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīna, kurā atradies Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba loceklis, opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs un galvenais redaktors Romāns Protasevičs.

Kā "twitter" kontā paziņojis žurnālists, Cihanouskas padomnieks starptautiskajos jautājumos Franaks Vjačorka, Minskas varas iestādes sagrābušas lidmašīnu, lai vērstu represijas pret Protaseviču, kuram Baltkrievijā draud nāvessods.

Minskas lidostas preses dienests ziņu aģentūrai "Interfax" pavēstījis, ka lidmašīnai ar 120 pasažieriem nācies nolaisties Baltkrievijas galvaspilsētā, jo saņemts ziņojums, ka tajā paslēpta bumba, un šobrīd lidmašīnu pārmeklē sapieri.

Tikmēr Lietuvas lidostu operatora "Lietuvos oro uostai" pārstāve Lina Beišiene ziņu aģentūrai BNS norādījusi, ka viņai šādas informācijas nav, bet lidmašīna novirzīta uz Minsku saistībā ar konfliktu starp pasažieriem un apkalpes locekļiem.

Viļņā lidmašīnai bija jānolaižas plkst.13, bet platformas "Flightradar" informācija liecina, ka tā jau bija pietuvojusies Lietuvas robežai, kad pēkšņi mainīja kursu.