foto: AFP/Scanpix
Vakcīnu noliedzēji izplata kārtējos melus, pārkāpjot robežas; Veselības ministrija sola vērsties policijā
Sabiedrība
2021. gada 22. maijs, 21:27

Vakcīnu noliedzēji izplata kārtējos melus, pārkāpjot robežas; Veselības ministrija sola vērsties policijā

Jauns.lv

Dezinformācijas izplatītāji un Covid-19 ierobežojumu kritiķi "Brīvvalsts-TV" sociālajos tīklos publicējuši vēsti, kas pārkāpj visas robežas - Rīgas vakcinācijas centrā it kā pēc vakcinēšanās pret Covid-19 miris jauns vīrietis. Nacionālais veselības dienests uzsver - šī informācija neatbilst patiesībai.

NMPD Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Arita Freimane portālam Jauns.lv norāda: "NMPD rīcībā nav informācija par šādiem notikumiem. Mūsu mediķi dežurē divos lielajos vakcinācijas centros Rīgā - ATTA centrā un Ķīpsalā. Un šajās vietās ne šodien, ne vakar, ne aizvakar, ne arī citās dienās neviens nāves gadījums nav konstatēts."

Arī Slimību profilakses un kontroles centrs, kā arī Nacionālais veselības dienests sociālajā vietnē "Twitter" norāda, ka informācija, kas tiek izplatīta sociālajos tīklos, par to, ka pēc vakcīnas saņemšanas miris jauns vīrietis, neatbilst patiesībai.

Vakcinācijas projekta biroja Komunikācijas koordinatore Ieva Stūre: "Informācija, kas tiek izplatīta sociālajos tīklos, par to, ka pēc vakcīnas saņemšanas miris jauns vīrietis, neatbilst patiesībai. Nevienā no Rīgas vai citu pilsētu vakcinācijas centriem nekas tāds nav noticis.

Līdz šim pret Covid-19 vakcinējušies 425 600 iedzīvotāju. Zāļu valsts aģentūra nav konstatējusi nevienu cēloņsaistību starp vakcīnām un letāliem gadījumiem.

Veselības ministrija vērsīsies Valsts policijā ar iesniegumu izvērtēt autoru atbildību par šādu nepatiesu ziņu izplatīšanu sociālajos tīklos."

Jauns.lv ir sazinājies un nodevis konkrēto informāciju arī Valsts policijai, lūdzot skaidrot, vai konkrētā “Facebook” ieraksta publicēšanā nav saskatāms likumpārkāpums.

Ko rāda “Brīvvalsts TV”?

Iepazīstoties ar "Brīvvalsts TV" saturu, ātri vien kļūst skaidrs, ka šī projekta ietvaros tiek izplatīti alternatīvi, bieži vien sazvērestību teorijās balstīti viedokļi par Covid-19 pandēmiju un tostarp arī vakcīnām.

Sižetos bieži tiek lietotas frāzes “kovidšovs” un “plāndēmija”, tiek kritizēti tradicionālie jeb, kā dēvā satura veidotāji, “pamatstraumes mediji”, kā arī apgalvots, ka vara un mediji ir uz vienu roku, lai “muļķotu masas”.

Kādā sarunā ar Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidentu Henriku Danusēviču, kurš ir biežs viesis Kremļa kontrolētajā propagandas medijā Sputniknewslv.com, tiek apšaubīta Valsts policijas kompetence atsevišķos ar Covid-19 saistītos jautājumos.

Jauns.lv iepriekš ir sazinājies arī ar “Brīvvalsts TV”, lūdzot pastāstīt, kurš ir “Brīvvalsts TV” galvenais redaktors vai vadītājs, kā informācijas vietne iegūst finansējumu un citas lietas, kuras parasti palīdz izprast šāda vai citāda medija darbības pamatus.

Uz telefona zvanu atbildēja kāds vīrietis, kurš stādījās priekšā vien kā Aivis un uzvārdu nosaukt atteicās.

Neko konkrētu par “Brīvvalsts TV” vadību vīrietis arī nevēlējās atklāt, tiesa gan paskaidrojot, ka šis projekts ir domāts kā “brīvs medijs”, kuru ar ziedojumiem finansē sabiedrība. “Brīvvalsts TV” vietnē ir izlasāms, ka ziedojumu saņēmējs ir nodibinājums “Sabiedriskie Satversmes sargi”.