112
2021. gada 16. maijs, 20:46

Meroni kontrolēts uzņēmums gatavojoties daudzmiljonu tiesvedībai pret "Latvijas dzelzceļu"

Jauns.lv / LETA

AS "Baltijas ekspresis", pēc kuras iesnieguma Konkurences padome (KP) šī gada sākumā VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) piemēroja 5,7 miljonu eiro sodu par ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu, gatavojas ar vairāku desmitu miljonu eiro vērtu prasību vērsties tiesā pret LDz, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Vispirms gan esot jāsagaida, kad Administratīvā apgabaltiesa izskatīs LDz meitaskompānijas "LDz Cargo" iesniegto pārsūdzību par KP lēmumu. Šī tiesas sēde esot paredzēta augustā.

"Baltijas ekspreša" valdes priekšsēdētājs Māris Bremze raidījumam apstiprināja - ja arī tiesā izrādīsies, ka KP lēmums bijis taisnīgs, "Baltijas ekspresis" ar jaunu prasības pieteikumu vērsīsies tiesā, prasot no valsts dzelzceļa uzņēmuma piedzīt zaudējumus, kas tā netaisnīgās prakses dēļ privātajai kompānijai radušies kopš 2007.gada. Precīzas summas Bremze nenosauca, bet pieļāva, ka tās būs ļoti ievērojamas.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) raidījumam atzina, ka sanāksmēs gan ar LDz valdi, gan padomi jau esot pārrunāts, kā aizsargāt uzņēmumu no potenciālām prasībām un kāda varētu būt stratēģija iespējamā tiesvedībā. Vaicāts, kur LDz varētu ņemt naudu negatīva iznākuma gadījumā, ministrs atbildēja, ka par to esot pāragri spriest.

"Nekā personīga" atzīmēja, ka pēc dramatiska kravu krituma LDz pagājušais bijis ļoti grūts gads, tāpēc uzņēmums plāno drīzumā vērsties Satiksmes ministrijā, lai lūgtu 9,5 miljonu eiro, kas paredzēta finanšu stabilitātes nodrošināšanai. Tā esot daļa no naudas, kas dzelzceļam bijusi ieplānota 2020.gadā.

Tikmēr turpinās "LDz Cargo" tiesvedība pret Bremzi, kurš savulaik strādāja šī valsts uzņēmuma valdē. Lai arī 2016.gadā Bremze amatu "LDz Cargo" vadībā atstāja, noslēdzot "nekonkurēšanas vienošanos" un par to saņemot 100 000 eiro, jau dažus mēnešus vēlāk viņš sāka strādāt dzelzceļa kravu pārvadājumu kompānijā "Baltijas ekspresis", kur padomes priekšsēdētājs un arī patiesā labuma guvējs ir Šveices advokāts Rūdolfs Meroni, vēstīja raidījums.

foto: LETA
Šveices advokāts Rūdolfs Meroni

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2019.gada vasarā Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa, daļēji apmierinot "LDz Cargo" prasību, lēma no Bremzes par konkurences ierobežojuma pārkāpšanu valsts uzņēmuma labā piedzīt 57 256 eiro kompensāciju, kā arī kavējuma procentus 8807 eiro apmērā un ar tiesāšanos saistītos izdevumus 3451 eiro apmērā. Tādējādi kopumā no Bremzes tika lemts piedzīt 69 545 eiro.

Kā vēstīja "Nekā personīga", šajā lietā spriedums ir pārsūdzēts un tā nonākusi Augstākajā tiesā.