foto: LETA
Advokāta Vonsoviča ģimene prasa kompensāciju no publicista Lapsas
Grāmatas autors un žurnālists Lato Lapsa.
Sabiedrība
2021. gada 14. maijs, 18:10

Advokāta Vonsoviča ģimene prasa kompensāciju no publicista Lapsas

Jauns.lv / LETA

Advokāts Romualds Vonsovičs ar sievu žurnālisti Baibu Strautmani vēlas saņemt kompensāciju no publicista Lato Lapsas, kurš apsūdzēts par advokāta ģimenes vajāšanu un neslavas celšanu viņam.

Piektdien šo krimināllietu sāka izskatīt Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa. Vonsovičs un Strautmane tiesā pieteikuši morālo kompensāciju 1790 eiro apmērā katrs. Vonsovičs norādīja, ka Lapsas nodarījumi - neslavas celšana, vajāšana un izsekošana - ir kaitējuši ne tikai viņam un sievai, bet arī abu bērniem.

Vonsovičs un Strautmane lūdza pasludināt lietas izskatīšanu par slēgtu, bet tiesa šo lūgumu noraidīja.

Lapsa ir 2019.gada novembrī izdotas, Vonsovičam veltītas grāmatas "Kolaborants" autors. Lapsa apsūdzēts par to, ka gan grāmatā, gan ar to saistītās publikācijās cēlis Vonsovičam neslavu, organizējis īpaši aplīmētas automašīnas novietošanu pie viņa mājas un darbavietas un veicis citas darbības.

Nākamā tiesas sēde nozīmēta 17.jūnijā plkst.15, kad prokurors Kaspars Andruškins plāno nolasīt apsūdzību.

Jau vēstīts, ka prokurors Lapsam cēlis apsūdzību pēc diviem Krimināllikuma pantiem - par vajāšanu un neslavas celšanu. Tas nozīmē, ka Lapsa apsūdzēts par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu iespiestā un citādā veidā pavairotā sacerējumā masu saziņas līdzeklī. Tāpat Lapsa apsūdzēts par vairākkārtēju un ilgstošu citu personu izsekošanu un nevēlamu saziņu ar šīm personām, ja tām ir bijis pamats baidīties par savu vai savu tuvinieku drošību.

Lietā apsūdzēta arī Kristīne Bormane (Jančevska). Viņa bijusi līdzautore dažādām Lapsas publikācijām un grāmatām.

Ne prokurors, ne Vonsovičs aģentūrai LETA nekādus plašākus komentārus par lietu nesniedza, tomēr apsūdzība publiskota Lapsas portālā "pietiek.com".

Saskaņā ar apsūdzību apgalvojumus, ka Vonsovičs ir "padomju varas kolaborants", Lapsa grāmatā izteicis, apzinoties, ka šie apgalvojumi ir apkaunojoši un neatbilst īstenībai.

Lapsa apsūdzēts par to, ka minētajā portālā publicējis ne mazāk kā 24 rakstus, kuros apgalvoja, ka Vonsovičs ir "kolaborants", "padomju okupācijas varas palīgs un līdzskrējējs", "padomju kolaborants", "uzticamais padomju varas kolaborants" un "viens no kolaborantu sugas".

Līdzīgus apzīmējumus viņš izmantojis arī 2019.gada novembrī intervijā "Neatkarīgajai Rīta Avīzei", kā arī 2019.gada oktobrī nosūtītā elektroniskā pasta vēstule advokātiem un advokātu palīgiem.

Līdzīga satura apgalvojumi publicēti arī interneta lapās "www.vonsovics.com" un "www.kolaborants.com", kur Vonsovičs saukts, piemēram, par "uzcītīgu padomju varas izpalīgu un līdzskrējēju". Kā norādīts apsūdzībā, šos interneta domēnus iegādājās un reģistrēja Lapsa - personīgu motīvu vadīts un nolūkā tīši celt neslavu Vonsovičam.

Tāpat Lapsa saskaņā ar apsūdzību, lai celtu Vonsovičam neslavu, organizējis mikroautobusa iegādi un pasūtījis tā aplīmēšanu ar advokāta sejas attēla fragmentu un uzrakstu "Kolaborants. Pietiek.com jaunā grāmata". Lapsa esot noorganizējis, ka 2019.gada nogalē šī automašīna vairākkārtēji, mērķtiecīgi un ilgstoši novietota pie Vonsoviča darba vietas, dzīvesvietas, pie vairākām tiesu ēkām un Latvijas Televīzijas ēkas.

Lapsa apsūdzību neatzīst un aģentūrai LETA pauda viedokli, ka tā ir muļķīga un absurda. Lapsa apsūdzību uzskata par politisku, ekonomisku vai kriminālu pasūtījumu, jo, pēc viņa teiktā, prokurors tiesā grib pierādīt, ka bijušais padomju tautas tiesnesis un bijušais PSKP biedrs Vonsovičs nav bijis padomju okupācijas varas kolaborants.

Lapsa uzskata, ka Vonsovičs ir kolaborants, un apgalvo, ka šādu viedokli viņš izsaka "uz grāmatā "Kolaborants" publicēto faktu pamata". Lapsa norādīja, ka grāmata sastāv no arhīva dokumentiem - Vonsoviča taisītiem spriedumiem "spekulantiem", "parazītiska dzīves veida piekopējiem", kostīmu pārdevējiem, LPSR karoga apgānītājiem un tamlīdzīgi.

Arī Lapsas advokāte Jeļena Kjatkovska tiesā pauda viedokli, ka šajā lietā būs jānoskaidro, cik lielā mērā Vonsovičs sadarbojies ar bijušās PSRS režīmu, jo tikai šādi varēšot noskaidrot, vai Lapsa ir viņu apmelojis.

Savukārt Vonsovičs pauda izbrīnu, ka Lapsas aizstāve velk vienādības zīmi starp būšanu PSKP un kolaborāciju, kas nav viens un tas pats.

Attiecībā uz mikroautobusu Lapsa aģentūrai LETA apgalvoja, ka ar grāmatas reklāmu aplīmētais busiņš ticis novietots ļoti daudzās Rīgas vietās, galvenokārt centrā.