foto: Juris Rozenbergs
Britu Covid-19 varianta īpatsvars Latvijā sasniedzis jau 90%
Sabiedrība
2021. gada 14. maijs, 15:58

Britu Covid-19 varianta īpatsvars Latvijā sasniedzis jau 90%

Jauns.lv

Covid-19 saslimstības 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā šobrīd ir 453,3, bet pirms nedēļas tas bija 441,2, portālam Jauns.lv norāda Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Tikmēr Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) vidējais rādītājs turpina samazināties, sasniedzot 276,9 (nedēļu iepriekš – 340,2).

Latvija saslimstības ziņā pakāpusies uz 6. vietu starp visām ES un EEZ valstīm, norāda SPKC.

Rīgas kafejnīcu terases mudž no apmeklētājiem

Pieņemtie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz, ka kafejnīcas un restorāni epidemioloģiski drošos apstākļos āra terasēs ...

gallery icon

Tikmēr kaimiņvalsts Igaunija ierindojas 10. vietā ar 14 dienu kumulatīvo rādītāju uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju 373,1 (nedēļu iepriekš – 388,3), savukārt Lietuvā novērojama situācijas pasliktināšanās, sasniedzot 2. vietu starp ES un EEZ valstīm, ar rādītāja pieaugumu līdz 599,5 (pirms nedēļas – 576,4).

SPKC, sadarbībā ar Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru un Nacionālo mikrobioloģijas references laboratoriju, turpina uzmanīgi sekot SARS-CoV-2 vīrusa paveidu cirkulācijai Latvijā.

Bez tā saucamā Kentas jeb Britu celma, kura īpatsvars Latvijā sasniedz jau 90%, citi epidemioloģiski bīstami koronavīrusa varianti līdz šim konstatēti tikai atsevišķos gadījumos, neietekmējot epidemioloģisko situāciju valstī. 

Pagājušajā nedēļā konstatēti 27 (vēl nedēļu iepriekš 26 gadījumi) Covid-19 inficēšanās gadījumi, kas saistīti ar atgriešanos no ārvalstīm.

No marta sākuma Latvijā visbiežāk saslimst, atgriežoties no Ēģiptes (29 gadījumi), Vācijas (22 gadījumi), Lietuvas (21 gadījums), Zviedrijas (18 gadījumi), Krievijas (13 gadījumi), Polijas (11 gadījumi), Igaunijas (10 gadījumi), Nīderlandes (8 gadījumi), Lielbritānijas (7 gadījumi).

Cilvēki Rīgā steidz pavadīt laiku Covid-19 pandēmijas laikā atvērtajās restorānu terasēs

Arī sestdien, 8. maijā, Rīgā netrūka cilvēku, kas steidza izmantot iespēju, jo otro dienu kā atvērtas restorānu terases.

gallery icon

Situācija pasaulē joprojām saglabājas ļoti mainīga, norāda SPKC. Tiek atklāti arvien jauni Covid-19 paveidi, kas ir maz pētīti, tādēļ SPKC aicina izvērtēt riskus un nedoties maznozīmīgos ceļojumos ārpus Latvijas.

SPKC atgādinām, ka Covid-19 profilakses pasākumi joprojām rūpīgi jāievēro:

  • jāvēdina telpas vairākas reizes dienā, ievērojot visus drošības pasākumus (pieskatot mazus bērnus), plaši atverot logus, lai svaigais gaiss pēc iespējas vairāk cirkulētu telpā. Īpaši aktuāli tas ir mājsaimniecībās, kur uzturās vairāki ģimenes locekļi, kā arī darbavietās un izglītības ietādēs, kur darba un mācību process notiek klātienē,
  • pareizi jālieto sejas masku (nosedzot degunu un zodu) vietās, kur tas ir nepieciešams,
  • īpaši rūpīgi jāievēro roku higiēnu,
  • nevajag doties sabiedrībā pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem (piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru).