Sabiedrība
2021. gada 10. maijs, 05:52

Neparasta vieta Latvijā, ko vērts iekļaut savos ceļojumu plānos - Andžēnu stacija un tās valstība

Jauns.lv

Andžēnu stacijas darbnīcas - muzeja īpašnieks un radītājs Aldis Andže ir lielisks piemērs aizraujoša hobija pārtapšanai par interesantu apskates un atpūtas vietu. Viņa īpašumā Skrundā visdažādākie sadzīves un industriālie metālizstrādājumi, kas savu funkciju vairs nepilda, pārtop negaidīti spilgtos tēlos un objektos.

Nelielais piemājas pagalms ar desmitiem Andžēs pašizgudrotiem metāla tēliem ir kļuvis par aizraujošu piedzīvojumu vietu bērniem, un arī pieaugušie šeit ar interesi var vērot, cik prasmīgi vecas auto, traktoru vai citas sadzīves lietas sameistarotas jaunos objektos. Saimnieks ar patiesu aizrautību stāsta par to, kā šīs atsevišķās metāla detaļas nokļuvušas viņa īpašumā un pat palīdzējušas izdomāt, par ko pārtapt. 

Neparastā Andžēnu stacija un tās aizraujošie tēli

Nelielais piemājas pagalms ar desmitiem Alda pašizgudrotiem metāla tēliem ir kļuvis par aizraujošu piedzīvojumu vietu bērniem, un arī pieaugušie šeit ...

gallery icon
121


Protams, ka galvenais meistara veikums ir stacijas kompleksa izveide, kurā bez perona un sliedēm ietilpst arī iespaidīga lokomotīve un vagons. Jāatzīmē, ka liela daļa Alda Andžes veidoto priekšmetu veic arī lietderīgu funkciju. Piemēram, lokomotīvē ir iebūvēta kūpinātava un grils, bet vagonā izveidots jauks atpūtas stūrītis ar galdiņiem. Pati lokomotīve un vagons var pārvietoties pa sliedēm, kas īpaši iepriecina bērnus.

Visapkārt stacijai izvietoti tūkstošiem visdažādāko antikvariātu un senlietu priekšmetu, kas rūpīgi sagrupēti pēc nozīmes. Zem masīvas senā stilistikā ieturētas nojumes var rīkot saviesīgus pasākumus, bet dažreiz tā pārtop par improvizētu skatuvi – ir par speciālas aizskatuves durvis.

Aldis labprāt pieņem no paziņām atdotos zemē atrastos militāros priekšmetus, kas pārtop nekaitīgos dizaina objektos. 

Lai kur uzmestu skatienu, visur var ieraudzīt kādu interesantu antikvāru priekšmetu vai saimnieka paša radītu tēlu. 

Andžēnu stacija aizrauj ar savu fantāziju un daudzveidību. Arī pats saimnieks ir lielisks stāstnieks, jautrs un atvērts.

Viss, kas šeit radīts, ir tikai aizraušanās un hobijs, ikdienā Aldis strādā celtniecībā Latvijā un ārzemēs. Viņš gan atzīst – pirms Covid-19 laika interesentu un apmeklētāju bijis tik daudz, ka domājis celtniecību likt malā. Liela interese ir arī jauniešiem par metāla darbnīcu, kur Alda uzraudzībā var uzmeistarot pašiem savu metāla fantāzijas tēlu. 

Aldis Andže gan atgādina, kā pastāvīgs muzejs šī vieta šobrīd nedarbojas, savu vīzīti ir jāpiesaka iepriekš sazvanoties. Visi kontakti atrodami Alda izveidotajā mājas lapā.

Tēmas