112
2021. gada 29. aprīlis, 17:07

Pēc traģēdijas hostelī pašvaldība piesaka karu citām aizdomīgām naktsmītnēm. VIDEO: reidi Marijas, Martas ielā 

Jauns.lv

Rīgas pašvaldības policija (RPP) ar Rīgas būvvaldes pārstāvjiem ceturtdienas pēcpusdienā Marijas ielā 1 veic reidu, kas sarīkots, reaģējot uz trešdien notikušo traģēdiju Rīgā, Merķeļa ielā 8, kur nelikumīgi pārbūvētā izmitināšanas vietā dzīvību ugunsgrēkā zaudēja astoņi cilvēki, bet dienu iepriekš, iespējams, no narkotikas pārdozēšanas mirusi kāda sieviete. Reidā līdzi policijai devās arī portāls Jauns.lv.

Pašvaldības policistiem ienākot telpās, izdevās sastapt vienu iemītnieku, kurš pastāstīja, ko šeit dara. Izskanēja arī, ka trešdien šeit jau pabijusi Valsts policija, kas veikusi pārbaudes un aizturēšanas. Šobrīd citu iemītnieku pagaidām šeit neizdevās sastapt.

Personai, kas šeit atradās policijas ienākšanas brīdī, tika uzdots līdz plkst.19 pamest telpas un atrast vietu, kur pārnakšņot. Likumsargi sola, ka atgriezīsies pārbaudīt atkal.

Pašvaldības policija izvērš reidus Rīgas šaubīgajos hosteļos

Vakardien, 29. aprīlī pulksten 16.00 Rīgas pašvaldības policija (RPP) kopā ar Rīgas pilsētas būvvaldes speciālistiem (RPB) sarīkoja reidus vairākos tā ...

gallery icon
72

Policija un būvvalde dodas reidā uz aizdomīgiem hosteļiem Rīgā

gallery icon
15

Vēl viens reids notika arī stāvu zemāk, kur, kā tapa zināms, ir līdzīgs hostelis. 

Reida turpinājumā kādā citā hostelī policija uzgājusi arī maisu ar vielu, kas izskatās pēc marihuānas. Tā dēļ tika izsaukta Valsts policija, kas tālāko ekspertīžu veikšanai izņēma maisiņu, kura saturs arī pēc smaržas atgādināja marihuānu.

foto: Jauns.lv

Īsi pirms reida sākuma plkst.15.50 Rīgas mērs Mārtiņš Staķis sniedza īsu uzrunu, sakot, ka tolerances laiks pret šādām vietām ir beidzies.

"Negodprātīgiem un, kā mēs pārliecinājāmies, nelikumīgiem komercdarbības veicējiem sava darbība ir jābeidz. Esmu uzdevis Rīgas pašvaldības policijai un Rīgas būvvaldei doties uz tām vietām, kur mums ir aizdomas, ka notiek nelikumīga viesu izmitināšana un savas kompetences ietvaros rīkoties," žurnālistiem sacīja Staķis.

Viņš atzina, ka pašvaldības iestāžu rīcībā esošās pilnvaras ir nepietiekamas, tāpēc izveidotā starpdisciplinārā darba grupa sākusi spriest, kādas izmaiņas likumdošanā ir jāveic, lai pilnvaras palielinātu.

"Šodien reida laikā dosimies turp; ja vajadzēs, sodīsim; ja vajadzēs, sodīsim vēlreiz," sacīja Rīgas mērs.

Staķis aicināja arī citus atbildīgos dienestus - Valsts policiju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, kā arī Valsts ieņēmumu dienestu dot skaidru ziņu negodprātīgajiem komersantiem, ka tolerances laiks ir beidzies.

Tāpat reids notika Martas ielā esošā hostelī.  Arī šeit mītošiem iedzīvotājiem būs jāmeklē cita dzīvesvieta. Uz vietas tika sastapti vismaz pieci iemītnieki, kuri RPP pauda arī nožēlu par nu zaudēto naudu, jo tā samaksāta skaidrā un bez dokumentiem. 

Pēc ugunsgrēka aiztur vairākas personas

Valsts policija ir aizturējusi vairākas personas kriminālprocesā par traģisko ugunsgrēku Rīgā, Merķeļa ielas 8 nelegālajā hostelī, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Postaža pēc ugunsgrēka nelikumīgajā hostelī Rīgā

gallery icon
8

Valsts policijas preses pārstāve Simona Grāvīte aģentūrai LETA apstiprināja, ka aizturētas trīs personas.

Patlaban kriminālprocess kvalificēts pēc trīs Krimināllikuma pantiem, proti, par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, svešas mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, kā arī uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas un bez atļaujas, norādīja Grāvīte.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Juris Staļģevics trešdienas vakarā Latvijas Televīzijai (LTV) apstiprināja, ka viens no aizturētajiem ir dzīvokļa oficiālais īpašnieks. Šis cilvēks ir jurists, bijušais Rīgas Juridiskās augstskolas studentu asociācijas prezidents Andrejs Gailis.

Staļģevics pauda cerību, ka divus no bojāgājušiem izdosies atpazīt tuvākajā laikā, bet pārējo sešu mirušo identitātes noskaidrošanai būs nepieciešams ilgāks laiks, tostarp, jāveic DNS ekspertīzes.

Ugunsgrēks hostelī Rīgas centrā

Izsaukums uz Merķeļa ielu saņemts neilgi pirms plkst.5. Tur deg sešstāvu ēkas augšējā stāva dzīvoklis un jumts.

gallery icon
78

Izsaukumu uz Merķeļa ielu glābēji saņēma trešdien neilgi pirms plkst.5. Tur dega sešstāvu ēkas augšējā stāva dzīvoklis un jumts.

SIA "Hospitality Solutions", kura saskaņā ar Valsts darba inspekcijas (VDI) rīcībā esošo informāciju ir atbildīga par Merķeļa ielā 8 izveidotā un aizvadītajā naktī degušā nelegālā hosteļa biznesu, jau pusotru gadu bijusi inspekcijas redzeslokā, turklāt uzņēmumam piemēroti vairāki sodi par nereģistrētu nodarbinātību un atalgojuma neizmaksāšanu, trešdien pavēstīja VDI.

VDI atklāja, ka kopumā par šo uzņēmumu saņemti 11 iesniegumi galvenokārt par darba samaksas neizmaksāšanu. VDI, reaģējot uz iesniegumiem, bija vērsusies uzņēmumā, taču tas nav sadarbojies. Rezultātā VDI piemērojusi divus administratīvos sodus.

Uzņēmums aizvien nesadarbojas ar VDI un nav sniedzis nepieciešamos dokumentos saistībā ar iesniegumiem, kas saņemti par atalgojuma neizmaksāšanu, līdz ar to netiekot izslēgta iespēja, ka uzņēmumam varētu tikt piemērots vēl viens sods.

Tāpat uzņēmums iepriekš ticis divreiz sodīts par nereģistrētu nodarbinātību, tomēr iesniegumi un pārbaudes nav notikušas tikai vienā adresē. Proti, pēc VDI paustā, uzņēmumam pieder vairāki hosteļi, turklāt tas pērn 19.maijā mainījis nosaukumu no SIA "Riga Hostel" uz SIA "Hospitality Solutions".

Pēc inspekcijā paustā, nereģistrēta nodarbināšana konstatēta Merķeļa ielā 1, savukārt attiecībā uz hosteli Merķeļa ielā 8, kurā trešdien izcēlies traģisks ugunsgrēks, neviens sods nav piemērots.

Saskaņā ar dažādās datu bāzēs pieejamo informāciju, abu dzīvokļu, kuros bija izveidots nelikumīgais hostelis, īpašnieks ir jurists, bijušais Rīgas Juridiskās augstskolas studentu asociācijas prezidents Andrejs Gailis, tomēr, vadoties pēc VDI sniegtās informācijas, Gailis tiek norādīts kā uzņēmuma kontaktpersona, bet kā amatpersona ir norādīts Arūns Skupeika, kuram ir tiesības pārstāvēt uzņēmumu kopš 2020.gada 28.decembra.

Kā novēroja aģentūra LETA, jau pēc ugunsgrēka Gailis trešdien sāka dzēst savus profilus dažādos sociālajos tīklos. Piemēram, Gailis jau izdzēsis kontus no "Facebook" un "Linkedin".

Pēc "Firmas.lv" pieejamās informācijas, 2019.gadā "Hospitality Solutions" strādāja ar 126 538 eiro apgrozījumu un 2745 eiro peļņu. Uzņēmums ir reģistrēts 2005.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2840 eiro. "Hospitality Solutions" vienīgais īpašnieks ir Lietuvas pilsonis Skupeika.