foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma"
LTV: Tukumā cietušo Normundu tiesā par tīšu dedzināšanu Rīgā
Cietušais Normunds Kindzulis
112
2021. gada 27. aprīlis, 20:23

LTV: Tukumā cietušo Normundu tiesā par tīšu dedzināšanu Rīgā

Jauns.lv

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" ziņo, ka tā rīcībā ir nonākusi informācija, ka pret pagājušajā nedēļā Tukumā no liesmām cietušo Normundu Kindzuli Rīgā turpinās tiesvedība par sveša īpašuma tīšu iznīcināšanu, to dedzinot. Procesa laikā veikta arī tiesu ekspertīze, kurā saņemts atzinums par psihisku saslimšanu, norāda "Panorāma".

"Panorāma" norāda, ka policija turpina izmeklēt vairākus pagājušajā nedēļā notikušās traģēdijas pavedienus. Sākotnējā informācija liecinājusi par iespējamu naida noziegumu pret vīrieti, tomēr nu parādījušies jauni fakti, ar kuriem, iespējams, skaidrojams likumsargu pieņēmums, ka nozieguma varētu arī nebūt.

Par Normunda Kindzuļa dzīvību šobrīd cīnās Valsts Apdeguma centra ārsti.

Tikmēr Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesā jau notikušas vairākas tiesas sēdes, kurās Kindzuli tiesā par sveša īpašuma tīšu dedzināšanu, norāda LTV.

"Manā lietvedībā atradās krimināllieta attiecībā pret Normundu Kindzuli par notikumiem, kas risinājās 2019. gada nogalē, attiecībā par Kindzuļa darbībām, kas saistītas ar svešas mantas tīšu iznīcināšanu, kas saistīta ar ļaunprātīgu dedzināšanu," LTV pastāstīja Rīgas Austrumu prokuratūras prokurore Katažina Careva. "Tie ir sevišķi smagi noziegumi, par kuriem krimināllikums paredz bargu sodu, proti, brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem."

Visi dedzināšanas gadījumi notikuši Rīgā, Ķengaragā, 2019.gada beigās un 2020.gada sākumā.

Neviens cilvēks necieta, cieta manta. Visās epizodēs lietots degšķidrums, norāda "Panorāma". Kindzuli izdevās aizturēt pēc vienas no epizodēm, un tika norīkota arī kompleksā stacionārā tiesu psihiatriskā ekspertīze.

Kā stāsta Careva, ticis konstatēts, ka Kindzulim ir psihiski traucējumi. Ticis pieņemts lēmums virzīt lietu uz tiesu medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa noteikšanai.

Pēc eksperta atzinuma tiesas sēdi pasludināja par slēgtu, tādēļ prokurore nekādas detaļas izpaust nevēlas. Tiesai būtu jālemj arī par līdzekli, kā Kindzulim turpmāk ārstēt savu saslimšanu.

Līdz šim notikušas vairākas tiesas sēdes. Tajās izskanējis, ka Kindzulis esot medicīnas students. Dedzināšanu vīrietis atzina, liegumu strādāt nebija. Careva norāda, ka visi noziegumi bijuši ļoti līdzīgi, ar vienādu rokrakstu. "Ņemot vērā viņa psihisko stāvokli, viņš nespēja savu rīcību saprast un vadīt," LTV stāsta prokurore.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Degpunktā"
Ēka, kurā dzīvoja Normunds kopā ar draugu

Kā iespējams, ka uz izsaukumiem dodas cilvēks, kuram tiesa tuvākajā laikā varēja piespriest par piespiedu psihiatrisko ārstēšanu ar apsardzi, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule komentē īsi - dienests neko par to nav zinājis.

"Tie ir fakti, ko es uzzinu no jums, un tā, acīmredzot, arī ir valstī noteiktā kārtība, kā valsts darba devējs vai jebkurš cilvēks, kurš nav saistīts ar kādas personas sensitīvajiem datiem, uzzina konkrētas lietas," stāsta Cipule. "Jā, uzzinot no jums šo informāciju, es arī veicu pārrunas gan ar personāldaļu, gan ar tiešo vadītāju, un mūsu rīcībā nav bijusi šāda informācija, ka darbiniekam ir tik nopietnas problēmas."

Dienesta darbiniekiem ir jāiziet arī obligātā veselības pārbaude, un Kindzulim tā ļauj strādāt līdz nākamā gada augustam, kad būtu jāveic atkārtota pārbaude, norāda LTV.

Šausminošais gadījums ar Kindzuli notika pagājušajā nedēļā, kad Tukumā naktī dzīvokļa biedrs metās dzēst savu kliedzošo un degošo draugu. Valsts policija izskata vairākas iespējamās versijas. 

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Degpunktā"

Kindzulis iepriekš bija vērsies policijā par sev izteiktajiem draudiem un piedzīvojis arī vairākus uzbrukumus. Tāpēc policija izskata gan versiju par naida uzbrukumu, gan pārbauda citus notikušā apstākļus. Tiek arī vērtēta Tukuma policijas rīcība pēc iepriekš vīrieša iesniegtās sūdzības par saņemtajiem draudiem.