foto: Valsts kanceleja.
Papildina prioritāri vakcinējamo grupu sarakstu
Sabiedrība
2021. gada 27. aprīlis, 13:35

Papildina prioritāri vakcinējamo grupu sarakstu

Jauns.lv / LETA

Piektajai prioritārajai pret Covid-19 vakcinējamo iedzīvotāju grupai pievienoti kritiski svarīgi kažokzvēru audzēšanas jomas darbinieki, kā arī izglītības iestāžu darbinieki, kuri darba laikā ir ciešā saskarē ar izglītojamiem, un zinātniskie darbinieki, kas strādā ar koronavīrusiem, citiem patogēniem vīrusiem un eksperimentālajiem dzīvniekiem, kā arī izstrādā jaunas vakcīnas. Savukārt septītajai pret Covid-19 vakcinējamo iedzīvotāju grupai - kritiski svarīgi lauksaimniecības un pārtikas jomas darbinieki, otrdien nolēma valdībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kažokzvēru audzēšanas jomas darbinieki prioritārajās vakcinācijas grupās iekļauti, lai novērstu Covid-19 infekcijas izplatīšanos uz citām infekcijas neskartām ūdeļu novietnēm. Zemkopības ministrija (ZM) norāda, ka piektajā prioritārajā vakcinējamo personu grupā vakcīna pret Covid-19 infekciju jāsaņem kopumā 61 darbiniekam, no kuriem 42 darbinieki ir ar Covid-19 inficētajā SIA "Baltic Devon Mink" kažokzvēru audzētavas novietnē, bet 19 darbinieki - neinficētajās novietnēs.

Kas attiecas uz izglītības darbiniekiem, piektajā grupā nav iekļauti pirmsskolas, speciālās izglītības iestāžu un 1.-6. klašu pedagogi un darbinieki, kuri, veicot darba pienākumus, nonāk ciešā saskarē ar bērniem, jo šī izglītības darbinieku grupa ir ceturtajā prioritāri vakcinējamo grupā. 

IZM uzsver, ka klātienē profesionālās izglītības iestādēs ir nepieciešams organizēt konsultācijas un pārbaudījumus, lai izglītojamie varētu iegūt noslēguma vērtējumus profesionālās izglītības priekšmetos un moduļos.

Savukārt, lai varētu nodrošināt augstākās izglītības studiju programmu īstenošanu pieciem izglītojamajiem klātienē, ir nepieciešams tehniskais un apkalpojošais personāls, kas sagatavo laboratorijas darbus - iekārtas, materiālus, reaģentus un tos izsniedz studējošajiem, lai varētu notikt praktiskās nodarbības, kā arī nodrošina iekārtu darbību un reaģē uz tehniskiem traucējumiem, tādējādi nonākot tiešā studējošo tuvumā. Līdz ar to šāds personāls pilnībā atbilst piektajai prioritārajai grupai.

IZM uzsvēra, ka nav pieļaujama izglītības iestāžu pedagogu un tehnisko darbinieku liela skaita pakļaušana inficēšanās riskam, kas varētu izraisīt nespēju pildīt pedagoga pienākumus visā izglītības sistēmā kopumā.

Savukārt lauksaimniecības un pārtikas jomas darbinieku pievienošana skaidrota ar to, ka pārtikas apgāde ir valsts drošības jautājums un ka lauksaimniecības un pārtikas ražošanas nepārtrauktības nodrošināšana krīzes situācijās ir vitāli svarīga valsts un visas sabiedrības kontinuitātes nodrošināšanai.

Kopumā plānots vakcinēt 4848 lauksaimniecības un pārtikas produktu ražotājus, kuru saraksts tika izveidots, apkopojot informāciju no vadošajām lauksaimniecības un pārtikas ražotāju organizācijām - Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas, biedrības "Zemnieku saeima", Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas, Latvijas Olu ražotāju asociāciju un Latvijas Cūku audzētāju asociācijas.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

SIA "Baltic Devon Mink" kažokzvēru audzētavā esošajām ūdelēm Covid-19 slimības gaita norit asimptomātiski.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieka Edvīna Oļševska paustā, mirušo Covid-19 pozitīvo ūdeļu paraugi nosūtīti vīrusa genoma sekvenēšanai. Savukārt, kad tiks saņemti sekvenēšanas rezultāti, tie tiks salīdzināti ar novietnes darbiniekiem konstatētā vīrusa sekvenēšanas rezultātiem un starpinstitūciju sanāksmē tiks lemts par tālākajām darbībām.

"Baltic Devon Mink" patlaban komentārus nesniedza.

"Baltic Devon Mink" gan darbiniekiem, gan ūdelēm atklāta inficēšanās ar Covid-19. Oļševskis iepriekš informēja, ka PVD "pēc ilgākas epidemioloģiskās izmeklēšanas un pilnākas informācijas apkopošanas" lems, kādu rīcību nepieciešams izvēlēties, tostarp - vai ūdeles nepieciešams likvidēt.