foto: LETA
VP par traģisko notikumu Tukumā: izmeklēšanā ir iegūti fakti, ka, iespējams, arī nav noticis noziedzīgs nodarījums
Ilustratīvs foto.
112
2021. gada 26. aprīlis, 17:17

VP par traģisko notikumu Tukumā: izmeklēšanā ir iegūti fakti, ka, iespējams, arī nav noticis noziedzīgs nodarījums

Jauns.lv

Šobrīd kriminālprocesu, kas tika uzsākts pēc 23. aprīļa agrā rītā pēc traģiskajiem notikumiem Tukumā, izmeklēšanā pārņēmusi Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļa, portālam Jauns.lv pavēstīja likumsargi, vienlaikus piebilstot: izmeklēšanā ir iegūti fakti, ka, iespējams, nav noticis noziedzīgs nodarījums.

Savukārt, lai kliedētu bažas saistībā ar iepriekš izskanējušo informāciju par iespējamām nepilnībām policijas reaģēšanā, kā arī atteikumu sākt kriminālprocesu par draudiem cilvēka dzīvībai vai veselībai, Valsts policijas Iekšējās kontroles birojā ir uzsākta dienesta pārbaude.

"Kriminālprocesā turpinās aktīva, objektīva un rūpīga izmeklēšana, kurā tiek pārbaudīta visa iespējamā informācija un versijas, kas varētu būt saistītas ar minēto notikumu. Tostarp ir nozīmētas vairākas ekspertīzes. Ir saprotama sabiedrības interese un vēlme nekavējoties uzzināt traģiskā notikuma motīvus un apstākļus. Tomēr, iekams norisinās izmeklēšana, Valsts policija atturas no pārsteidzīgu secinājumu paušanas vai apstiprināšanas," pauž policijā.

Policijā pauž: "Valsts policija aicina sabiedrību uzticēties izmeklēšanai, kas jau no pirmās dienas notiek ciešā prokuratūras uzraudzībā. Sabiedrībai nav pamata uztraukumam, ka šis noziedzīgais nodarījums ir saistīts ar neiecietības izteikšanu. Izmeklēšanā ir iegūti fakti tam, ka, iespējams, arī nav noticis noziedzīgs nodarījums."

Kā viena no versijām par notikušo tiekot izskatīta arī iespēja, ka tomēr varētu būt notikusi arī pašaizdedzināšanās, liecina Jauns.lv rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Pēc notikušā izskanēja, ka kāds vīrietis veikalā "Mego" pircis degšķidrumu. Jauns.lv rīcībā esošā informācija liecina, ka pircējs ir ļoti līdzīgs pašam cietušajam. Šis pirkšanas fakts, ja tas apstiprināsies, gan nevar būt uzskatāms par pierādījumu, ka viņš to ir izmantojis, lai pats aizdedzinātos, tādēļ atliek vien cerēt, ka izmeklēšana laika gaitā sniegs atbildes uz visiem jautājumiem.

"Vēršam uzmanību, ka Valsts policija, reaģējot un izmeklējot noziegumus, nekad nav lūkojusi cilvēku pēc tā statusa, piederības vai jebkādām citām pazīmēm – sabiedrības un ikviena iedzīvotāja drošība ir Valsts policijas pamatinteresēs," uzsver policisti.

Valsts policija kategoriski neatbalsta jebkāda veida vēršanos pret cilvēku vai kādām cilvēku grupām, balstoties uz to sociālo, rasu, nacionālās, etniskās, reliģiskās vai cita veida piederības. Ikvienam ir tiesības dzīvot drošā vidē un sabiedrībā, un ikvienam ir vienlīdzīgas tiesības saņemt palīdzību, ja tāda ir nepieciešama.

Kas notika Tukumā?

23. aprīlī ap pulksten 4.24 no rīta Valsts policija saņēma sākotnējo informāciju, ka Tukumā kādā no daudzdzīvokļu mājām izcēlās ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, likumsargi konstatēja, ka divi vīrieši ir guvuši apdegumus.

Drīz vien izskanēja versija, ka ārsta palīgs Normunds Kindzulis apliets ar degšķidrumu un aizdedzināts, un noziegums tika paveikts aiz naida pret seksuālajām minoritātēm. Nelaimē, dzēšot draugu, apdegumus guva arī viņa draugs Artis Jaunkļaviņš. Abi vīrieši atrodas Apdegumu centrā un Kindzuļa stāvoklis ir ļoti smags - jo apdegums skāris 85% ķermeņa.