112
2021. gada 23. aprīlis, 21:40

Prātam neaptverams noziegums Tukumā - ar degšķidrumu apliets un aizdedzināts jauns vīrietis

Degpunktā, TV3

Tukumā, daudzdzīvokļu namā Kurzemes ielā, trešajā stāvā plkst. 4 naktī aizdedzināts 29 gadus vecs vīrietis vārdā Normunds, ziņo TV3 raidījums "Degpunktā". Tas noticis laikā, kad vīrietis no nakts maiņas atgriezies mājās.

Kā norāda raidījums, Normunds apliets ar degmaisījumu, bet pēcāk viņam pielaista uguns. Drēbes uzliesmojušas uzreiz.

Palīgā Normundam metās viņa draugs Artis, kurš sadzirdēja izmisīgus kliedzienus kāpņu telpā. Slāpējot liesmas, viņš pats guvis nopietnus roku un kāju apdegumus, taču ievainojumus nevar salīdzināt ar tiem, kas konstatēti noziedznieku upurim.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Degpunktā"

Normunda ķermenis apdedzis gandrīz pilnībā.

Kā raidījumam "Degpunktā" pastāstīja otrs cietušais, viņš pats šobrīd ārstējas slimnīcā, kur tai pašā ēkā, tikai reanimācijas nodaļā, guļ arī viņa draugs. Par cietušā dzīvību cīnās ārsti.

"Es viņu nodzēsu un tagad viņš ir reanimācijā. Viņam ir gandrīz simtprocentīgi ķermeņa apdegumi. Es nezinu, nomirs viņš... pēc tam," stāsta Artis.

Abi vīrieši ir pazīstami vairākus gadus, un abu darbs ir saistīts ar medicīnu. Jautājot par iespējamajiem dedzināšanas motīviem, Artis atbildēja, ka, iespējams, tie varētu būt saistīti ar Normunda profesionālo darbību vai arī ar kādu personīgu konfliktu. Artis piebilst, ka jau pirms kāda laika Normundam izteikti draudi. Par to pat rakstīts iesniegums Tukuma policijā.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Degpunktā"

"Viss sākās ar to, ka viņam draudēja viņu nogalināt," stāsta Artis. "Lai mēs izvācamies no dzīvokļa un ejam uz citu pilsētu dzīvot. Piedraudēja, ka viņu nogalināšot, noslīcināšot ezerā. Tad mēs vērsāmies policijā ar iesniegumu par draudiem dzīvībai."

Kā atklāj Artis, policija krimināllietu izbeigusi, jo it kā atrasti kādi liecinieki, kuri apgalvojuši, ka šādi draudi Normundam neesot izteikti.

Nākamajā dienā Normunds nogrūsts pa trepēm, bet par to policijai nav ziņots, jo vīrieši uzskatījuši, ka to darīt nav jēgas.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Degpunktā"

Vakar Normundam kāpņutelpā uzbrukuši divi vīrieši, kuri atkārtoti mēģinājuši viņu nogrūst pa trepēm. Vīrietis aizsargājies un uzbrucējiem sejā iepūtis asaru gāzi no baloniņa. Uzbrucēji aizmukuši, bet naktī atkal sagaidījuši Normundu un īstenojuši uzbrukumu ar dedzināšanu.

Tikmēr biedrība "Mozaīka", kas aizstāv lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu tiesības, sociālajā vietnē "Facebook" norāda, ka naktī Tukumā notikušais, iespējams, ir naida noziegums.

"Aicinām liecinieku sazināties ar Mozaīku, lai mēs varētu iegūt sīkākas notikušā detaļas, kā arī izskatītu iespēju sniegt kādu atbalstu," aicina biedrība. Tāpat saistībā ar notikušo cilvēki tiek aicināti ziedot asins plazmu Valsts Apdegumu centrā, kur cietušais Normunds atrodas kritiski smagā stāvoklī. 

"Degpunktā" sazinājās arī ar likumsargiem un saņēma skopu atbildi, ka ir uzsākts kriminālprocess par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību.

Uz jautājumu, vai policistiem ir aizdomās turamās personas, vai kādas notikušā versijas, atbilde nav saņemta.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Degpunktā"
Vīrieša draugs Artis steidzies palīgā un arī pats guvis nopietnus apdegumus

Tikmēr "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" iepriekš vēstīja, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ziņojis, ka piecstāvu ēkā Tukumā degusi apģērbu kaudze un cietuši divi cilvēki, taču viens no cietušajiem izdevumam uzsvēris, ka tā ir maldinoša interpretācija par notikušo, jo patiesībā smagāk cietušais ticis aizdedzināts ar degšķidrumu.

Valsts policijas Tukuma iecirkņa priekšnieks Janeks Bahs apliecinājis, ka "ugunsgrēkā ir cietušas divas personas", un, lai noskaidrotu notikušā apstākļus, sākts kriminālprocess un notiek izmeklēšana.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Degpunktā"

Vaicāts par cietušajiem iepriekš izteiktajiem draudiem, Bahs apliecinājis, ka iesniegums par tiem policijā bijis, bet pēc informācijas pārbaudes pieņemts lēmums atteikt uzsākt kriminālprocesu, un šis lēmums nav ticis pārsūdzēts.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.