foto: LETA
Valsts prezidents otro "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 devu 15.aprīlī nesaņems
Sabiedrība
2021. gada 14. aprīlis, 18:12

Valsts prezidents otro "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 devu 15.aprīlī nesaņems

Jauns.lv / LETA

Valsts prezidents Egils Levits otro "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 devu 15.aprīlī nesaņems un patlaban tiek pārplānots valsts pirmās personas vakcinācijas laiks, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Kancelejā skaidroja, ka Levits rīt otro poti nesaņems, jo saņemta informācija par vakcinācijas datuma pārcelšanu.

Arī bijušā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa sekretāre Egita Kazeka pavēstīja, ka eksprezidenta otrā vakcinēšanas reize pārcelta uz 7.maiju, kad vakcīnu saņems arī Valdis Zatlers. Savukārt 15.aprīlī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā otro "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 devu saņems bijusī valsts pirmā persona Vaira Vīķe-Freiberga, pavēstīja viņas sekretāre Daina Lasmane.

Pagaidām aģentūrai LETA nav izdevies sazināties ar bijušā Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa, Andra Bērziņa un Vairas Vīķes-Freibergas sekretārēm, lai noskaidrotu, kad plānota viņu vakcinācija.

Levits un bijušie Latvijas prezidenti vakcinējas pret Covid-19

Latvijas prezidents Egils Levits un eksprezidenti Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā saņēmuši "Astra Zeneca" Covid-19 vakcīnas pirmo devu.

gallery icon
38

Lai noskaidrotu, kāpēc atsevišķu bijušo valsts pirmo personu vakcinācijas laiks pārcelts no 15.aprīļa uz 7.maiju, vērsās pie Veselības ministrijas Vakcinācijas projekta biroja pārstāves Agneses Strazdas, kura norādīja, ka viņa neseko līdzi valsts pirmo personu vakcinācijas datumiem un šī informācija viņiem tiek sniegta individuāli, turklāt katra iedzīvotāja datiem nav iespējams izsekot līdzi. Viņa vērsa uzmanību, ka datumu mainījusi vakcinācijas iestāde un aicināja sazināties ar to.

Savukārt Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Komunikācijas daļas vadītāja Janita Veinberga uzsvēra, ka arī uz valsts pirmajām amatpersonām attiecas pacientu datu aizsardzības prasības, tāpēc viņa nevarēja nedz apstiprināt, nedz noliegt, vai Valsts prezidents un eksprezidenti tiks vakcinēti kādā citā datumā.

Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders, skaidrojot radušos situāciju, norādīja, ka saskaņā ar vakcinācijas rokasgrāmatu balstvakcinācija personām tiek veikta atbilstoši zāļu instrukcijā norādītajam periodam. "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 gadījumā vēlamais revakcinācijas laiks ir deviņas līdz 12 nedēļas pēc pirmās vakcīnas devas.

"Vienlaikus precīzs revakcinācijas laiks personai tiek noteikts individuāli, balstoties uz vairākiem apstākļiem - pieejamajām vakcīnām, ārstniecības iestādes vakcinācijas laika grafiku, kā arī ņemot vērā personas iespējas ierasties uz vakcināciju noteiktajā laikā. Arī valsts augstāko amatpersonu gadījumā revakcinācijas laiki noteikti individuāli," uzsvēra VM pārstāvis.